Λίζο, από το body positivity, κατηγορούμενη για παρενοχλήσεις

Λίζο, από το body positivity, κατηγορούμενη για παρενοχλήσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχώρισε για τη μεταδοτική αυτοπεποίθησή της στη σκηνή και τις δημόσιες εμφανίσεις, αλλά κυρίως για τους στίχους των τραγουδιών της, που εστίαζαν στην αγάπη για τον εαυτό, τη θετικότητα του σώματος (body positivity) και το «ταξίδι» προς αυτή τη συνειδητοποίηση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Λίζο κατάφερε να κατακτήσει τη μουσική βιομηχανία με τα άλμπουμ της, που έμοιαζαν σαν να «μιλούσαν» στον κάθε θαυμαστή της ξεχωριστά. Η παρουσία της ήταν κάτι «φρέσκο» και ελπιδοφόρο στον κλάδο της ψυχαγωγίας. Εγινε πρότυπο για χιλιάδες νέους, σε μια εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατ’ επέκταση ολόκληρες κοινωνίες προτιμούν την τέλεια εξωτερική εμφάνιση.

Γεννημένη στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών ως Μελίσα Βίβιαν Τζέφερσον, η Λίζο ξεχώρισε από νωρίς όχι μόνο στη μουσική βιομηχανία αλλά και στην υποκριτική, καθώς συμμετείχε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και τρέιλερ. Το ιδιαίτερο ταλέντο της να ραπάρει, να παίζει φλάουτο και να συνδυάζει αριστοτεχνικά την γκόσπελ με στοιχεία της ποπ την οδήγησαν στα πρώτα βήματα της μουσικής πορείας της. Το 2013, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, «Lizzobangers», το οποίο ακολούθησαν ακόμη μία ανεξάρτητη δουλειά και διάφορα EPs. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 2019, όταν το τραγούδι της «Truth Hurts» μέσα από το άλμπουμ «Cuz I Love You» κυριάρχησε στα τσαρτ. Και ακολούθησαν και άλλοι εμψυχωτικοί «ύμνοι». Αλλά μετά την κυκλοφορία επιτυχημένων δίσκων, εμφανίσεων σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, βραβεύσεων σε σημαντικούς θεσμούς όπως τα Grammy, τα Emmy και τα Billboard Music Awards, η πάλαι ποτέ αγωνίστρια για την ενδυνάμωση των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων βρίσκεται τώρα εν μέσω κατηγοριών για παρενοχλήσεις.

Τρεις από τις πρώην χορεύτριες της ομάδας της κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Αντζελες μήνυση εναντίον της τραγουδίστριας, της εταιρείας παραγωγής Big Grrrl Big Touring Inc., καθώς και της επικεφαλής της χορευτικής ομάδας, Σιρλέν Κουίγκλεϊ. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούν τη δημιουργία ενός τοξικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια συναυλιών της φετινής περιοδείας τους με τίτλο «Special Tour». Η μήνυση, αντίγραφο της οποίας δόθηκε στους New York Times από το δικηγορικό γραφείο των εναγουσών, ανέφερε ότι οι χορεύτριες είχαν εκτεθεί σε μια «απροκάλυπτα σεξουαλική ατμόσφαιρα που διαχεόταν στο εργασιακό περιβάλλον». Σύμφωνα με τους Times, οι Λίζο και Κουίγκλεϊ είχαν εμπλακεί σε διάφορα επεισόδια που, κατά τους δικηγόρους των τριών χορευτών, αποτελούσαν σεξουαλική και θρησκευτική παρενόχληση. Οπως αναφέρεται, η επικεφαλής χορού «έκανε αποστολή της το να κηρύττει» σε αυτές τον χριστιανισμό με έμφαση στη σημασία της παρθενίας πριν από τον γάμο, ενώ η Λίζο τις παρενοχλούσε σεξουαλικά. Κατηγορίες που ίσως κανείς να μην περίμενε γι’ αυτό που η Λίζο παρουσίαζε προς τα έξω και που έρχονται σε αντίθεση με το «feel good» μήνυμα που προσπαθεί να μεταδώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT