Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Καλοκαιρινά δράματα, τρομακτικοί καρχαρίες

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Καλοκαιρινά δράματα, τρομακτικοί καρχαρίες

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόδραση του ’77 ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ
Ερμηνείες: Μιγκέλ Χεράν, Χαβιέ Γκουτιέρεζ

Στη μεταφρανκική Ισπανία, που κάνει τα πρώτα της αβέβαια βήματα προς τη δημοκρατία, μας ταξιδεύει το καινούργιο φιλμ του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την ίδια χρονική περίοδο και στο υπέροχο «Μικρό νησί». Βρισκόμαστε στην επαύριο της πτώσης της δικτατορίας και ο νεαρός λογιστής Μανουέλ (Μιγκέλ Χεράν) μπαίνει στη φυλακή κατηγορούμενος για υπεξαίρεση. Σταδιακά θα μάθει να υπομένει τις σκληρές συνθήκες και τη βία των δεσμοφυλάκων, περιμένοντας την πολυπόθητη γενική αμνηστία, η οποία ωστόσο θα έρθει μόνο για τους πολιτικούς κρατουμένους. Τελικά ο ίδιος, μαζί με μερικούς ακόμη πρωτεργάτες και τη βοήθεια κάποιων προοδευτικών δικηγόρων, θα ξεκινήσει έναν ανένδοτο αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία.

Οπως και στο «Μικρό νησί», έτσι και εδώ ο Ροντρίγκεζ φροντίζει πρώτα απ’ όλα την ατμόσφαιρα της ταινίας του – όχι τυχαία αυτή απέσπασε πέντε βραβεία Γκόγια σε τεχνικές κατηγορίες. Από εκεί και έπειτα έχουμε ένα μάλλον τυπικό δράμα φυλακής, το οποίο ωστόσο εμπλουτίζεται από την πολιτική διάσταση που δίνει ο αγώνας των κρατουμένων κόντρα σε ένα βαθιά ριζωμένο σύστημα εξουσίας. Ενδιαφέρουσα είναι και η συλλογή χαρακτήρων που βλέπουμε εδώ: αναρχικοί, ομοφυλόφιλοι, άστεγοι, ψυχικά ασθενείς και κοινοί εγκληματίες βρίσκονται ουσιαστικά στον ίδιο χώρο, καλούμενοι όχι απλώς να συμβιώσουν, αλλά και να οργανωθούν προκειμένου να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

Σημάδια του καλοκαιριού ★★★
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022)
Σκηνοθεσία: Σιμόν Ριτ
Ερμηνείες: Ρεϊμόν Μπορ, Σιμόν Μπορ, Μάιρα Βιλένα

Ευφάνταστο σκηνοθετικό ντεμπούτο από τον Γάλλο Σιμόν Ριτ, ο οποίος υπογράφει ένα οικογενειακό δράμα, που φλερτάρει έντονα με τον κινηματογραφικό μαγικό ρεαλισμό. Τα μικρά αδέλφια Τόνι και Νοέ περνούν τις μέρες του καλοκαιριού παίζοντας παιχνίδια πλάι στα βράχια της θάλασσας. Ενα τέτοιο, ωστόσο, θα πάρει τραγικές διαστάσεις, αλλάζοντας τις ζωές τους για πάντα. Δέκα χρόνια αργότερα, οι νεαροί άνδρες θα επιστρέψουν στο παραλιακό θέρετρο για να συναντήσουν και την Κασάντρα, φίλη των παιδικών τους χρόνων, την οποία και θα διεκδικήσουν. Παράλληλα, τα δύο αδέλφια εξακολουθούν να κρύβουν ένα θαυμαστό όσο και μακάβριο μυστικό. Ο Ριτ δεν διστάζει να διαβεί το όριο του πραγματικού προκειμένου να αφηγηθεί μια ιστορία που έχει τις ρίζες της στις κλασικές τραγωδίες. Η γοητεία της νιότης και των ορμών που εκρήγνυνται έχουν εδώ, φυσικά, κεντρική θέση σε ένα φιλμ που με την καλοκαιρινή αύρα του είναι και ό, τι πρέπει για θερινό σινεμά.

Τα παιδιά των άλλων ★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι
Ερμηνείες: Βιρζινί Εφιρά, Ρόσντι Ζεμ

Από τη Γαλλία μάς έρχεται επίσης μια διαφορετική οικογενειακή ιστορία με πρωταγωνίστρια την (σταθερά) υπέροχη Βιρζινί Εφιρά. Η τελευταία υποδύεται τη Ρέιτσελ, μια σαραντάρα καθηγήτρια λυκείου, η οποία δεν έχει αποκτήσει παιδιά. Μαζί με τον νέο της έρωτα, τον Αλί (Ρόσντι Ζεμ), θα γνωρίσει και την τετράχρονη κόρη του, Λεϊλά, με την οποία θα δεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά των άλλων ωστόσο φέρνουν μαζί τους απροσδόκητες προκλήσεις. Δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί βοηθούν να αναδειχθεί μια κατά τα άλλα μάλλον συμβατική και δίχως πολλές εκπλήξεις ιστορία, γύρω από τις λεπτές ισορροπίες που χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Νοέμβρης ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Χιμένεθ
Ερμηνείες: Ζαν Ντιζαρντέν, Αναΐς Ντεμουστιέ

Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Μπατακλάν εξετάζονται μέσα από το πρίσμα των γαλλικών διωκτικών αρχών που ανέλαβαν να εντοπίσουν τους ενόχους. Στις 13 Νοεμβρίου, το Παρίσι συγκλονίζεται από τα χτυπήματα και αμέσως η αντιτρομοκρατική αναλαμβάνει δράση. Μέσα στο επόμενο πενθήμερο, ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό θα εξαπολυθεί εντός και εκτός Ευρώπης. Εχοντας στη διάθεσή του ένα εντυπωσιακό καστ με επικεφαλής τον Ζαν Ντιζαρντέν, ο Σεντρίκ Χιμένεθ κρατάει τους ρυθμούς της δράσης σταθερά ψηλά, ξεκινώντας μάλιστα από την Αθήνα, όπου γυρίστηκε η εναρκτήρια σκηνή της ταινίας. Η συνέχεια δίνεται φυσικά στο Παρίσι, αλλά και στο Βέλγιο και στο Μαρόκο, σε ένα θρίλερ που κρατάει μεν την προσοχή του θεατή έως το τέλος, ταυτόχρονα όμως παραμένει υπερβολικά σχηματικό και μονοδιάστατο για να γίνει περισσότερο ενδιαφέρον.

Meg 2: η τάφρος ★★
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Μπεν Γουίτλι
Ερμηνείες: Τζέισον Στέιθαμ, Γου Τζινγκ

Τζέισον Στέιθαμ εναντίον πελώριων προϊστορικών καρχαριών, μέρος δεύτερο. Στην πρώτη εξτραβαγκάντζα δράσης, έρχεται να προστεθεί ένα σίκουελ ακόμη πιο εξωφρενικών διαστάσεων, με τον Τζέισον Στέιθαμ να αναλαμβάνει τη διάσωση των αθώων λουόμενων, όταν μια αγέλη εξαγριωμένων μεγαλόδοντων ξεφεύγει από τα σκοτεινά βάθη του ωκεανού και αρχίζει να σκορπάει τον τρόμο. Απαλλαγμένο από κάθε ίχνος αληθοφάνειας και «σοβαρότητας», αυτό το δεύτερο μέρος αποτελεί πραγματική καλοκαιρινή λιχουδιά, μια ένοχη απόλαυση που καταναλώνεται δίχως δεύτερες σκέψεις, κατά προτίμηση κοντά στη θάλασσα. Αν έλειπε και το βαρυφορτωμένο από CGI εφέ πρώτο μέρος, θα ήταν ακόμη καλύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT