«Πίνε κρασί γιατί πολύ καιρό θα ’χεις για ύπνο»

«Πίνε κρασί γιατί πολύ καιρό θα ’χεις για ύπνο»

Ο κύριος Γκρι πάει διακοπές σε μια παραλία και παίρνει μαζί του μερικά βιβλιαράκια που έχει από παλιά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύριος Γκρι πάει διακοπές σε μια παραλία και παίρνει μαζί του μερικά βιβλιαράκια που έχει από παλιά. Μέσα σε αυτό τον μήνα του Αυγούστου, θα μας στέλνει αποσπάσματα και μικρές ιστορίες από κείμενα που ξεχώρισε, αρχίζοντας με το τομίδιο «Σούφι. Οι Αραβες Μυστικοί», από την παλιά, καλή σειρά «Τα κείμενα των λαών», που διηύθυνε ο φιλόλογος και συγγραφέας Σωκράτης Σκαρτσής (Καστανιώτης, 1988).

Σουφισμός: «Γενική, πρωταρχική πνευματική συμπεριφορά προς όλα και όλους (στον βαθμό που γίνεται αυτό δυνατό για μια μυητική πνευματική στάση, όπως γ.π. η Γιόγκα ή το Ζεν, με τα οποία και με άλλα όμοια τους πνευματικά συστήματα ο Σουφισμός είναι, φυσικά, συγγενικός: το ίδιο αλλιώς)».

Το «νόημα της λέξης», γράφει επιπροσθέτως ο Σ. Σκαρτσής, «είναι δύσκολο να διαπιστωθεί: φαίνεται πως είναι μια συμβολική λέξη, το Suf, που ενεργεί στην ανθρώπινη πνευματικότητα άμεσα, όπως γίνεται, ας πούμε, με το ινδικό Om και άλλα ανάλογα».

Και οι ιστορίες τους:

• Αναφέρεται πως ο Αβικέννας ο φιλόσοφος είπε σ’ έναν Σούφι: Τι θα υπήρχε να φαίνεται, αν δεν ήταν κανένας να το δει; Ο Σούφι απάντησε: Τι δεν θα φαινόταν, αν ήταν ένας σοφός να το δει;

• Ενας μαθητής ζήτησε την άδεια να πάρει μέρος στο χορό των Σούφι. Ο Σεΐχης είπε: Νήστεψε τα πάντα για τρεις μέρες. Μετά ετοίμασε πλούσια φαγητά. Αν τότε προτιμάς τον χορό, μπορείς να πάρεις μέρος σ’ αυτόν.

«Oταν ο ύπνος του ανθρώπου είναι καλύτερος απ’ τον ξύπνιο καλύτερα να πεθάνει».

• Πίνω κρασί, κι αντίπαλοι δεξιά κι αριστερά μού λένε: Κρασί μην πίνεις, είναι αντίθετο στην πίστη.

Αφού ξέρω πως το κρασί είναι αντίθετο στην πίστη, μα τον Θεό, ας πιω, το αίμα του εχθρού είναι νόστιμο για μένα.

• Αποκοιμήθηκα και μου ‘πε η Σοφία: «Μ’ ύπνο ποτέ δεν άνθισε της ευτυχίας το τριαντάφυλλο. Γιατί κάνεις αυτό που ‘ναι κοντά στον θάνατο; Πίνε κρασί γιατί πολύ καιρό θα ‘χεις για ύπνο».

• Ο αληθινός εραστής βρίσκει στο φως μονάχα αν, σαν το κερί, έχει καύσιμο υλικό τον εαυτό του και τον καταναλώνει.

• Oταν ο ύπνος του ανθρώπου είναι καλύτερος απ’ τον ξύπνιο καλύτερα να πεθάνει.

• Κάποιος είπε στο Μπαχαουντίν Νακσαμπάντ: Λες ιστορίες, αλλά δεν μας λες πώς να τις εξηγήσουμε. Αυτός είπε: Θα σου άρεσε, αν αγόραζες από κάποιον ένα φρούτο, να το φάει μπροστά στα μάτια σου, αφήνοντάς σου μόνο τη φλούδα;

• Ρώτησαν τον Ουβάις: Πώς νιώθεις; Αυτός είπε: Σαν κάποιος που ξύπνησε το πρωί και δεν ξέρει αν θα πεθάνει το βράδυ. Ο άλλος είπε: Μα αυτές είναι καταστάσεις όλων των ανθρώπων. Ο Ουβάις είπε: Ναι. Αλλά πόσοι το αισθάνονται;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT