Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Μια διένεξη με πολλές προεκτάσεις

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Μια διένεξη με πολλές προεκτάσεις

«Ο εχθρός δίπλα μου». Το πολυβραβευμένο φιλμ του Ροντρίγκο Σορογκόγιεν ξεχωρίζει στις νέες ταινίες

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εχθρός δίπλα μου ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκόγιεν
Ερμηνείες: Ντενί Μενοσέτ, Μαρίνα Φόις

Το φιλμ του Ισπανού Ροντρίγκο Σορογκόγιεν, που κέρδισε 9 βραβεία Γκόγια, ανάμεσά τους και εκείνο για την καλύτερη ταινία, έρχεται στις αίθουσες. Ο Αντουάν και η Ολγκα, ένα μεσήλικο ζευγάρι από τη Γαλλία, μετακομίζουν σε ένα χωριό της ισπανικής Γαλικίας προκειμένου να ζήσουν ως αγρότες. Πουλούν τα προϊόντα τους στην τοπική λαϊκή αγορά, ανακαινίζουν ερειπωμένα σπίτια και μαθαίνουν την τοπική διάλεκτο. Οι τελευταίοι, ωστόσο, θα στραφούν εναντίον τους όταν εκείνοι θα αρνηθούν να συναινέσουν στη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή. Πλέον, με επικεφαλής κυρίως δύο αδέλφια, θα ξεκινήσουν οι απειλές αλλά και οι επιθέσεις σε βάρος του ζευγαριού, με την ανοχή μάλιστα των τοπικών αρχών.

Ποντάροντας στις ερμηνείες αλλά και στον «διάλογο» της ιστορίας του με το φυσικό τοπίο, ο Σορογκόγιεν καταφέρνει να μας βάλει στο κλίμα μιας διένεξης με ποικίλες προεκτάσεις. Ως πρεσβευτές του καινούργιου και κοσμοπολίτικου, το ανδρόγυνο προκαλεί την καχυποψία των ντόπιων, οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να υπερασπιστούν το μοναδικό πραγματικά πολύτιμο αγαθό τους: την αυτοχθονία τους και τίποτα άλλο. Θεματικά η αντιδραστικότητα της μικρής κοινωνίας μπαίνει εδώ στο επίκεντρο, μαζί με τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη σχέση με τον διπλανό μας, σε ένα φιλμ συνολικά άρτιο, το οποίο θα μπορούσε πάντως να έχει μικρότερη διάρκεια.

I love Greece ★★
ΚΟΜΕΝΤΙ (2023)
Σκηνοθεσία: Ναυσικά Γκέρι-Καραμαούνα
Ερμηνείες: Στέισι Μάρτιν, Βενσάν Ντεντιέν

Η πρωτοεμφανιζόμενη ελληνικής καταγωγής κινηματογραφίστρια Ναυσικά Γκέρι-Καραμαούνα υπογράφει ένα φιλμ-ερωτική επιστολή στην καλοκαιρινή Ελλάδα, έχοντας στη διάθεσή της και ένα μεικτό καστ ξένων και Ελλήνων ηθοποιών. Ο Γάλλος Ζαν (Βενσάν Ντεντιέν) και η Ελληνίδα Μαρίνα (Στέισι Μάρτιν), νεαρό ζευγάρι που μένει στο Παρίσι, φθάνουν για διακοπές στην Ελλάδα. Εκεί θα έρθουν σε επαφή με την πληθωρική οικογένεια της Μαρίνας, ενώ στη συνέχεια αναχωρούν όλοι μαζί για τις Κυκλάδες. Σύντομα, ωστόσο, τα σχέδια ανατρέπονται και οι διαφορές μικρών και μεγάλων έρχονται αναπόφευκτα στη φόρα. Το φιλμ της Γκέρι-Καραμαούνα δίνει την τυπική φολκλόρ εικόνα της Ελλάδας τόσο σχετικά με τον τόπο όσο και με τους ανθρώπους. Οι αναφορές στην οικονομική κρίση και η γενικότερη πολιτική διάσταση δεν ξεπερνούν ποτέ την επιφάνεια, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι η αξιοθαύμαστη εξοικείωση της Αγγλίδας Στέισι Μάρτιν με τη γλώσσα μας. Μαζί φυσικά με το υπέροχο κυκλαδίτικο τοπίο της Σερίφου, όπου είναι γυρισμένο το «νησιωτικό» κομμάτι της ταινίας.

Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο ★★½
ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ (1982)
Σκηνοθεσία: Γκάι Χάμιλτον
Ερμηνείες: Πίτερ Ουστίνοφ, Μάγκι Σμιθ, Νταϊάνα Ριγκ

Συνεχίζονται φέτος το καλοκαίρι οι επανεκδόσεις των κινηματογραφικών μεταφορών της Αγκαθα Κρίστι, αυτή τη φορά με μια σκοτεινή υπόθεση, η οποία πάντως εκτυλίσσεται κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο της Μεσογείου. Σε κάποιο απομονωμένο νησί, όπου έχει τη βάση του ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, βρίσκεται στραγγαλισμένη στην παραλία μια κακομαθημένη σταρ του Μπρόντγουεϊ (Νταϊάνα Ριγκ). Με όλους τους υπόπτους να έχουν ισχυρά άλλοθι, ο θρυλικός Ηρακλής Πουαρό (Πίτερ Ουστίνοφ) αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο. Στην πιο «βρετανική» ίσως από όλη αυτή τη σειρά ταινιών, μερικοί σπουδαίοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν τον αστυνομικό μύθο της Αγκαθα Κρίστι και σε ένα βαθμό τα καταφέρνουν. Το υποδόριο χιούμορ, οι ανατροπές και φυσικά η ιδιοφυΐα του Πουαρό είναι όλα εκεί, δίχως όμως το σασπένς που διακρίνει άλλες παρόμοιες ταινίες του είδους.

Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος
ΚΩΜΩΔΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Πιερ-Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ
Ερμηνείες: Κριστιάν Κλαβιέ, Ιζαμπέλ Ναντί

Κωμωδία εκδίκησης με πρωταγωνιστή τον Κριστιάν Κλαβιέ. Ενας πικραμένος καθηγητής γυμνασίου αποφασίζει 20 χρόνια μετά να πάρει το αίμα του πίσω από τους μαθητές που θεωρεί ότι κατέστρεψαν τη ζωή του. Το σχέδιο που καταστρώνει πηγαίνει καλά, μέχρι που στο παιχνίδι μπαίνει η μητέρα του και τα πάντα ανατρέπονται, με (ακόμη πιο) κωμικές συνέπειες.

Sweet movie ★★½
ΣΙΝΕΦΙΛ (1974)
Σκηνοθεσία: Ντούσαν Μακαβέγιεφ
Ερμηνείες: Κάρολ Λορ, Τζον Βέρνον

Μια από τις πιο παράξενες, αναρχικές ταινίες του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά κυκλοφορεί σε επανέκδοση. Ο Γιουγκοσλάβος Ντούσαν Μακαβέγιεφ χρησιμοποιεί ως μέσο τον συνειρμό προκειμένου να αφηγηθεί τις ιστορίες δύο διαφορετικών γυναικών: μιας Καναδής Μις Κόσμος 1984, η οποία κερδίζει ως έπαθλο ένα σύζυγο, μεγιστάνα της γαλακτοβιομηχανίας· και μιας δεύτερης, της Αννας Πλανέτα, η οποία οδηγεί ένα καράβι γεμάτο ζαχαρωτά στα κανάλια του Αμστερνταμ. Κοινωνικοπολιτικές παρατηρήσεις, γνήσιος ερωτισμός, γοητευτικός μηδενισμός και πολλή… ζάχαρη μπλέκονται σε ένα χαοτικό φιλμ, ντυμένο με τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Μια διένεξη με πολλές προεκτάσεις-1
Με τον Καρλ Μαρξ στην πλώρη, η Αννα Πλανέτα του «Sweet movie» διασχίζει τα κανάλια του Αμστερνταμ.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT