Λιζέτα Νικολάου: Μια γνήσια φωνή με μνήμες από τον Πόντο

Λιζέτα Νικολάου: Μια γνήσια φωνή με μνήμες από τον Πόντο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδίως έφυγε από κοντά μας η τραγουδίστρια Λιζέτα Νικολάου σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από ένα ατύχημα που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή της.

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1951, με καταγωγή από τον Πόντο, η Ελισάβετ Κατικαρίδου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, επέλεξε το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο όταν μπήκε στη δισκογραφία το 1973, με τραγούδια του Τάκη Σούκα.

Ηρθε στην Αθήνα πολύ νέα και και άρχισε να τραγουδάει στο νυχτερινό κέντρο «Δειλινά» κάνοντας στην αρχή δεύτερη φωνή, σε μια εποχή που στο ίδιο κέντρο εμφανίζονταν ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας κ.ά. Τη μεγάλη ευκαιρία στην καριέρα της έδωσε η συνεργασία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, που εκτίμησε το ιδιαίτερο μέταλλο της φωνής της και τη σχέση που είχε με την παραδοσιακή μουσική («Θεσσαλικός κύκλος» κ.ά.).

Πολύ νωρίς, το 1977, κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της με τίτλο «Το χαμόγελο της Λιζέτας» και τραγούδια που υπέγραφαν ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ερμήνευσε επίσης τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και εμφανίστηκε με σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη. Περήφανη για την προσφυγική καταγωγή της, έκανε δύο ολοκληρωμένες δουλειές με παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια –ήταν από τις ελάχιστες τραγουδίστριες που μπορούσαν να τα ερμηνεύσουν άρτια–, γι’ αυτό και υπήρξε αγαπημένη του ποντιακού ελληνισμού. Το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος της με τίτλο «Ποντιακά τραγούδια με τη Λιζέτα Νικολάου», που δημιουργήθηκε από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το μεγάλο χρέος», σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Είχε παντρευτεί τον πολιτικό και δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη, με τον οποίο είχε χωρίσει. Απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Αλέξανδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT