Ενα κιλό τσεριμόγιες, παρακαλώ

Τι δουλειά έχει η τσεριμόγια από τα βουνά των Ανδεων και του Εκουαδόρ στην Καλαμάτα και στην Τριφυλία;

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι δουλειά έχει η τσεριμόγια από τα βουνά των Ανδεων και του Εκουαδόρ στην Καλαμάτα και στην Τριφυλία; Να ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι η τσεριμόγια: Εξωτικό φρούτο σε σχήμα καρδιάς, μοιάζει με αγκινάρα και έχει γεύση γλυκόξινη.

Ακόμη κι αν είναι πεντανόστιμη η τσεριμόγια, ακόμη κι αν μπορεί κανείς να τη βρει στην Ελλάδα –τα πάντα εισάγονται άλλωστε–, δεν έχουμε κανένα λόγο να την αναζητήσουμε καθώς διαθέτουμε πάρα πολλά και εξαιρετικά νόστιμα φρούτα στον τόπο μας. Ομως, καθώς το κλίμα αλλάζει και μάλιστα ταχύτατα, οι άνθρωποι του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – «Δήμητρα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σκέφτηκαν να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα καλλιέργειας πέντε υποτροπικών φυτών σε περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας (Καλαμάτα και Τριφυλία). Σε συνολικά 25 στρέμματα καλλιεργούνται αβοκάντο, λίτσι, μάνγκο, τσεριμόγια και μακαντάμια. Το πρόγραμμα είναι πενταετές και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο στόχος δεν είναι να αντικατασταθούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες, αλλά να διερευνηθεί μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες. Τη στιγμή που σε πολλά μέρη του κόσμου η άνοδος της θερμοκρασίας, γενικότερα οι ασταθείς καιρικές συνθήκες που πυροδοτεί η κλιματική αλλαγή, δοκιμάζει παραδοσιακές καλλιέργειες, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να δούμε τι διαφορετικό θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα.

Φέτος, λ.χ., ήταν μια πολύ κακή χρονιά για τα κεράσια. Ο ζεστός χειμώνας δεν βοήθησε να πραγματοποιηθεί η ανθοφορία όταν έπρεπε, οπότε υπήρχαν περιπτώσεις ακαρπίας. Επίσης υπάρχει ανησυχία πως και για τα σύκα δεν θα είναι πολύ καλή η παραγωγή. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών στην Εύβοια εξηγούσε πρόσφατα ότι η καλλιέργεια έχει πάει αρκετές μέρες πίσω λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον χειμώνα και την άνοιξη, και του παρατεταμένου καύσωνα, που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Ηδη σε πολλούς συκεώνες έχουν αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα από τα δέντρα. Τα σύκα όταν ωριμάσουν δεν θα έχουν τους χυμούς που χρειάζονται και θα πέσουν από τα δέντρα.

Η κλιματική αλλαγή θα ξαναγράψει τα επόμενα χρόνια τον χάρτη με τις καλλιέργειες σε πολλά μέρη του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT