Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ξεσκεπάζοντας ένα τεράστιο σκάνδαλο

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ξεσκεπάζοντας ένα τεράστιο σκάνδαλο

Αξιόλογο το φιλμ του Τιερί ντε Περετί, σε επανέκδοση το «Fargo» των Κοέν

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα πάνω σε κρατικό σκάνδαλο ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Τιερί ντε Περετί
Ερμηνείες: Ροσντί Ζεμ, Πίο Μαρμάι, Βενσάν Λιντόν

Μια αληθινή ιστορία αστυνομικής διαφθοράς παρουσιάζεται στην οθόνη με τη μορφή αγωνιώδους θρίλερ από τον δημιουργό του «Κορσικανού», Τιερί ντε Περετί. Εχοντας στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, ο Γάλλος σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία του Ουμπέρ Αντουάν (Ροσντί Ζεμ), επί χρόνια πληροφοριοδότη της δίωξης ναρκωτικών, ο οποίος αποφασίζει να στραφεί ενάντια στους πρώην εργοδότες του, ξεσκεπάζοντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος ο επικεφαλής του σώματος (Βενσάν Λιντόν). Για να το πετύχει συνεργάζεται με τον Στεφάν, έναν αφοσιωμένο στη δουλειά του ρεπόρτερ της εφημερίδας Liberation. Οι δυο τους θα τα βάλουν με ένα ισχυρό σύστημα εξουσίας, καταλήγοντας στα δικαστήρια και βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Το γαλλικό φιλμ υιοθετεί τις περισσότερες από τις συμβάσεις του κλασικού θρίλερ, καθώς αποκαλύπτει σταδιακά τον μηχανισμό διαφθοράς, «παίζοντας» παράλληλα με τον θεατή ως προς την αξιοπιστία των λεγομένων. Σημείο-κλειδί όπως είπαμε εδώ είναι οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών: του πολύ δραστήριου τελευταία Ροσντί Ζεμ, ο οποίος ενσαρκώνει άψογα τον μυστηριώδη, μεταιχμιακό χαρακτήρα του πληροφοριοδότη, αλλά και του σπουδαίου Βενσάν Λιντόν, ο οποίος στέκεται απέναντι ως αρχηγός της δίωξης που δρα με τις μεθόδους εκείνων που υποτίθεται ότι πολεμάει.

Fargo ★★★★★
ΔΡΑΜΑ (1996)
Σκηνοθεσία: Ιθαν και Τζόελ Κοέν
Ερμηνείες: Γουίλιαμ Μέισι, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Στιβ Μπουσέμι

Μία από τις σπουδαιότερες ταινίες των αδελφών Κοέν, αλλά και ολόκληρης της δεκαετίας του 1990, επανακυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Ενας πωλητής αυτοκινήτων (Γουίλιαμ Μέισι), που βρίσκεται σε απελπιστικό οικονομικό αδιέξοδο, αποφασίζει να οργανώσει την απαγωγή της συζύγου του, ελπίζοντας να εισπράξει τα λύτρα από τον πλούσιο πεθερό του. Η δουλειά ωστόσο ανατίθεται σε δυο ατζαμήδες αλλά αδίστακτους εγκληματίες, οι οποίοι σκορπούν το χάος και τον θάνατο. Στο κατόπι τους σπεύδει μια έγκυος –και ατρόμητη– αστυνομικός (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ), η οποία θα αναλάβει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Οι Κοέν δημιουργούν εξαιρετική ατμόσφαιρα τοποθετώντας την αστυνομική δράση τους στα χιονισμένα μεσοδυτικά της Αμερικής. Σχεδόν ξεχασμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, οι ήρωές τους παλεύουν με φόντο το απέραντο λευκό, για στόχους απίθανα μικροπρεπείς ή και για άλλους τόσο αυτονόητους όσο η ευτυχία· πάντα σε γλυκόπικρους τόνους, κάπου ανάμεσα στο σαρκαστικό μαύρο χιούμορ και στον σκληρό ρεαλισμό που χαρακτηρίζει ολόκληρη την κινηματογραφική δεκαετία του ’90.

Gran Turismo ★½
ΔΡΑΣΗΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Νιλ Μπλόμκαμπ
Ερμηνείες: Ορλάντο Μπλουμ, Αρτσι Μαντέκβε

Η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του δημοφιλέστατου ομώνυμου βιντεογκέιμ έρχεται για να το συνδέσει με τους αληθινούς αγώνες σε πίστα. Ενας νεαρός gamer, με άπειρες ώρες οδήγησης στον εξομοιωτή, θα πάρει την ευκαιρία του να τρέξει με πραγματικά αγωνιστικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, υπό την καθοδήγηση ενός πρώην οδηγού αγώνων (Ντέιβιντ Χάρμπουρ) και ενός φιλόδοξου παράγοντα του μηχανοκίνητου αθλητισμού (Ορλάντο Μπλουμ). Κάτι παραπάνω από τοποθέτηση προϊόντος, το φιλμ της Sony μοιάζει με ατελείωτο διαφημιστικό σποτ, ντυμένο με υποτυπώδες σενάριο και χαρακτήρες που έχουμε δει και ξαναδεί. Η ίδια η αγωνιστική δράση είναι φυσικά σε αρκετά σημεία της εντυπωσιακή, αλλά πέρα από αυτό ελάχιστα ξεφεύγουν από τον κανόνα των κλισέ και των αναμενόμενων εξελίξεων. Ως γνωστόν, ακόμη και ένα σπουδαίο παιχνίδι, αν το μάθεις υπερβολικά καλά, καταντάει βαρετό.

Εμείς οι δύο ★★½
ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Βαλερί Ντονζελί
Ερμηνείες: Βιρζινί Εφιρά, Μελβίλ Πουπό

Το γαλλικό φιλμ γύρω από τις τοξικές ερωτικές σχέσεις έχει για πρωταγωνίστριά του την (σταθερά) εξαιρετική Βιρζινί Εφιρά. Η τελευταία υποδύεται την Μπλανς, μια σαραντάρα γυναίκα, η οποία συναντά και ερωτεύεται τον γοητευτικό Γκρεγκουάρ (Μελβίλ Πουπό). Εκείνος ωστόσο σταδιακά φροντίζει να την απομακρύνει από την οικογένεια και τους φίλους της, βυθίζοντάς την όλο και περισσότερο σε ένα αδιέξοδο κακομεταχείρισης και άρρωστης κτητικότητας. Ενδιαφέρον αισθητικά, αλλά με λίγες εκπλήξεις κατά τα υπόλοιπα, το φιλμ της Ντονζελί βασίζεται (ορθά) στις πολύ καλές ερμηνείες και στη χημεία των πρωταγωνιστών του, προκειμένου να μιλήσει για ένα διαχρονικό ζήτημα, το οποίο τον τελευταίο καιρό έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

Επάγγελμα ρεπόρτερ ★★★★½
ΔΡΑΜΑ (1975)
Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι
Ερμηνείες: Τζακ Νίκολσον, Μαρία Σνάιντερ

Κορυφαία ταινία της δεκαετίας του ’70, διά χειρός Μικελάντζελο Αντονιόνι, κυκλοφορεί σε επανέκδοση. Ο Τζακ Νίκολσον υποδύεται τον Βρετανό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Λοκ, ο οποίος περιπλανιέται στην υποσαχάρια Αφρική ασχολούμενος με το τοπικό αντάρτικο. Τελικά, στην προσπάθειά του να αλλάξει ζωή, θα φτάσει να οικειοποιηθεί την ταυτότητα ενός νεκρού άνδρα. Το παρελθόν ωστόσο, τόσο εκείνου όσο και του ιδίου, συνεχίζει να τον καταδιώκει από χώρα σε χώρα, καταλήγοντας στην ανδαλουσιανή επαρχία με τη βοήθεια μιας νεαρής φοιτήτριας (Μαρία Σνάιντερ). Μέσα από τη διαρκή περιπλάνηση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ήρωας, ο Αντονιόνι ασχολείται με το ίδιο το νόημα της ύπαρξης και του «πεπρωμένου», ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει πυρετωδώς την κινηματογραφική τέχνη, με αποκορύφωμα το αριστουργηματικό φινάλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT