Θέατρο Λυκαβηττού: Ενας «θεσμός» επιστρέφει

Θέατρο Λυκαβηττού: Ενας «θεσμός» επιστρέφει

Μάχη με τον χρόνο για να είναι όλα έτοιμα για τη νέα εποχή του Θεάτρου Λυκαβηττού

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύο το μεσημέρι και η ζέστη που έχει επιστρέψει για τα καλά στην Αθήνα κάνει τη ζωή δύσκολη στους εργάτες που είναι ακροβολισμένοι σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνία του μεταλλικού σκελετού που κάποτε ήταν αιθέριες μολυβιές σε ένα κομμάτι χαρτί του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Ξέρουν ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο για καθυστέρηση, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν το Θέατρο του Λυκαβηττού θα επιστρέψει ξανά στη ζωή της Αθήνας με τη μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Πέρασαν κιόλας δεκαπέντε χρόνια από το τελευταίο καλοκαίρι που λειτούργησε κανονικά αυτός ο «θεσμός» της Αθήνας και ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων του Δήμου Αθηναίων είναι απορροφημένο στο σχέδιο της πλήρους ανακατασκευής τού (κατά πολλούς) «ωραιότερου» θεάτρου της πόλης, συνολικού προϋπολογισμού 4,04 εκατ. ευρώ.

Η λέξη «ανακατασκευή» είναι πολύ μικρή για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στο παλιό λατομείο που από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα τοπόσημα της πρωτεύουσας. Αυτό λένε όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο έργο, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, μηχανολόγοι· το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνάει κατά πολύ την οπτική μεταμόρφωση που θα αντικρίσουν οι πρώτοι θεατές του φετινού Σεπτεμβρίου.

Σε δεύτερη φάση, και μετά την επανα- λειτουργία του θεάτρου, θα πραγματοποιηθούν και οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου.

«Πρόκειται για μια διαρκή ακροβασία ανάμεσα σε μια ολοκληρωτική επιχείρηση εκσυγχρονισμού των υποδομών του θεάτρου και στην ανάδειξη και προστασία του αρχιτεκτονικού πνεύματος του Τάκη Ζενέτου», μου λέει στενή συνεργάτις του Κώστα Μπακογιάννη, η οποία δεν διστάζει να μιλήσει για το πιο «περίπλοκο και απαιτητικό έργο» του δήμου στη διάρκεια της θητείας του σημερινού δημάρχου. Η παραμικρή επέμβαση έχει περάσει από το μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς το Θέατρο Λυκαβηττού έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και ο χώρος ιστορικός τόπος υπό την επίβλεψη του ΕΟΤ.

Ξύλο αντί για πλαστικό

Τον χειμώνα προηγήθηκαν σύνθετες εργασίες αποξήλωσης, καθαρισμού, ελέγχου και ενίσχυσης των μεταλλικών κατασκευών, αποξήλωση του συγκροτήματος ύδρευσης και εγκατάσταση νέου, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, τοποθέτηση νέου εξοπλισμού στους χώρους υγιεινής, εγκατάσταση νέου συστήματος ασφάλειας, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και σύστημα πυρανίχνευσης – πυρόσβεσης κ.ά. Αλλά για όλους εμάς η νέα εποχή του θεάτρου θα σηματοδοτηθεί κυρίως από τους νέους ξύλινους πάγκους στις κερκίδες της εγκατάστασης (αντί για τα πλαστικά καθίσματα που ίσως θυμάστε), έτσι ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα «διαπερατότητας» που είχε οραματιστεί για τον χώρο ο Τάκης Ζενέτος. Με τα νέα δεδομένα η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται στις 3.850 θέσεις, αλλά με κάποιες επεμβάσεις θα μπορεί να προσελκύσει έως και 6.000 επισκέπτες. Σε δεύτερη φάση, και μετά την επαναλειτουργία του χώρου, θα πραγματοποιηθούν και οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου. Δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση των οχημάτων, αλλά θα προβλέπονται μόνο κάποιες θέσεις για επιβίβαση και αποβίβαση.

Η επαναλειτουργία του εμβληματικού χώρου δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα ενός σύνθετου εγχειρήματος ανάπλασης και ανάδειξης του λόφου του Λυκαβηττού που εκπονεί ο Δήμος Αθηναίων. Το θέατρο πέρασε από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) στα χέρια του δήμου τον Ιούνιο του 2021 έναντι μηνιαίου μισθώματος 33.000 ευρώ. Διαχειριστής του «νέου» Θεάτρου Λυκαβηττού θα είναι η Τεχνόπολη Α.Ε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT