Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας αποκαλύπτεται

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας αποκαλύπτεται

«Οπενχάιμερ». Συγκλονιστική η ερμηνεία του Κ. Μέρφι

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπενχάιμερ ★★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν
Ερμηνείες: Κίλιαν Μέρφι, Ματ Ντέιμον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ.

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της σεζόν φτάνει και στις ελληνικές αίθουσες, φέροντας την υπογραφή του Κρίστοφερ Νόλαν. Ο σπουδαίος Βρετανός κινηματογραφιστής καταπιάνεται εδώ με τη φιγούρα του «πατέρα» της ατομικής βόμβας, Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, σε ένα τρίωρο έπος σχεδιασμένο να εντυπωσιάσει όσο και να προβληματίσει τον θεατή. Λαμπρός θεωρητικός φυσικός, που δεν μπαίνει όμως εύκολα σε καλούπια, ο Οπενχάιμερ θα αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη φήμη, μέχρι που οι ανάγκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα τον «επιστρατεύσουν». Μαζί με μια ομάδα σπουδαίων επιστημόνων και κάποιων στρατιωτικών, θα δημιουργήσουν το πρόγραμμα «Μανχάταν», στην προσπάθεια να κατασκευάσουν την πρώτη ατομική βόμβα προτού τους προλάβει ο… ανταγωνισμός. Μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο, ο Οπενχάιμερ θα βρεθεί ενώπιον των πειθαρχικών επιτροπών του μακαρθισμού, κατηγορούμενος για πράξεις που υπονόμευσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Νόλαν επιλέγει ένα μεικτό μοντάζ, παρουσιάζοντας εκ περιτροπής τα γεγονότα που οδηγούν στην τελική πυρηνική δοκιμή του Trinity (σε έγχρωμο φιλμ), αλλά και όσα ακολούθησαν μετά τον πόλεμο (σε ασπρόμαυρο), συνθέτοντας έτσι μια πλήρη εικόνα της ιστορίας και της προσωπικότητας του Οπενχάιμερ. Ο Κίλιαν Μέρφι αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο της ενσάρκωσης του ήρωα και το φέρνει εις πέρας μοναδικά, μπαίνοντας αυτομάτως σε θέση φαβορί και για την οσκαρική κούρσα. Δίπλα του έχει μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών (Ματ Ντέιμον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Εμιλι Μπλαντ, Φλόρενς Πιου κ.ά.), οι οποίοι βοηθούν να κρατηθεί το ενδιαφέρον ενός φιλμ, το οποίο έχει ελάχιστη πραγματική δράση, διαθέτει πάντως με το παραπάνω ένταση και δραματικούς τόνους.

Πάνω από όλα αυτό που μένει ως αίσθηση εδώ είναι το τρομακτικό βάρος της Ιστορίας, οι μικρές ή μεγαλύτερες αποφάσεις που καθορίζουν τη μοίρα ενός ολόκληρου κόσμου, ακόμη και όταν εκείνοι που τις λαμβάνουν δεν το συνειδητοποιούν ακριβώς. Ο Νόλαν άλλωστε δίνει μεγάλη βάση στο ηθικό-ψυχαναλυτικό κομμάτι της ιστορίας, παρουσιάζοντας εδώ τον Οπενχάιμερ με την τριπλή ιδιότητα του επιστήμονα, του πατριώτη, αλλά και του φίλου, μέλους μιας μικρής αλλά δεμένης κοινότητας φυσικών που κλήθηκαν να ενεργήσουν υπό συνθήκες ακραίας πίεσης. Η ατομική βόμβα ως όπλο απόλυτης καταστροφής, αλλά και ιδιότυπο «ασφαλιστήριο» της παγκόσμιας ισορροπίας, μετατρέπεται κινηματογραφικά σχεδόν σε μηχανισμό αρχαίας τραγωδίας, η οποία ξεκινά από τη μέση της αμερικανικής ερήμου και καταλήγει σε ένα καταθλιπτικό δωμάτιο, όπου ο Οπενχάιμερ παρουσιάζεται απολογούμενος, περισσότερο ενώπιον της συνείδησής του και λιγότερο των ανακριτών.

Συνολικά, ο Κρίστοφερ Νόλαν ολοκληρώνει άλλο ένα κινηματογραφικό επίτευγμα. Η ταινία του έχει, φυσικά, τα ψεγάδια της, καταφέρνει ωστόσο να παρουσιάσει ένα ψυχαγωγικό φιλμ το οποίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Αντίστροφη μέτρηση
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Νίμροντ Αντάλ
Ερμηνείες: Λίαμ Νίσον, Νόμα Ντουμεζβένι, Λίλι Ασπελ

Ενα τηλεφώνημα αλλάζει τη ζωή του επιτυχημένου οικογενειάρχη επιχειρηματία Ματ Τέρνερ (Λίαμ Νίσον), ο οποίος ζει στο Βερολίνο. Μια μυστηριώδης φωνή τού λέει ότι υπάρχει μια βόμβα κάτω από το κάθισμά του την ώρα που πηγαίνει τα παιδιά του σχολείο. Η βόμβα θα εκραγεί αν δεν ολοκληρώσει μια συγκεκριμένη σειρά στόχων και αν δεν το κάνει πολύ γρήγορα. Για να λύσει το μυστήριο, ο Λίαμ Νίσον θα κάνει μια κυριολεκτικά εκρηκτική διαδρομή στη γερμανική πρωτεύουσα με μπόλικες δόσεις αδρεναλίνης. Η ταινία είναι ριμέικ του ισπανικού φιλμ «El Desconocido» και συγκαταλέγεται στην άτυπη τριλογία καταδίωξης «Non-Stop» και «Ο επιβάτης».

Ντιμίτερ: η αφύπνιση του κακού
ΤΡΟΜΟΥ (2023)
Σκηνοθεσία: Αντρέ Εβρενταλ
Ερμηνείες: Ντέιβιντ Νταστμάλτσιαν, Κόρεϊ Χόκινς, Λίαμ Κάνινγκχαμ

Σύμφωνα με τον μύθο και τον θρυλικό «Δράκουλα» του Μπραμ Στόκερ, ο αιμοβόρος βασιλιάς της νύχτας έφτασε στο Λονδίνο διά θαλάσσης. Αυτό το ταξίδι της ρωσικής σκούνας «Ντιμίτερ», που ναυλώθηκε για να μεταφέρει 24 ασημάδευτα κιβώτια από τα Καρπάθια Ορη στη βρετανική πρωτεύουσα, παρουσιάζει η ταινία της Αντρέ Εβρενταλ. Ενα τρομακτικό πλάσμα που κυκλοφορεί μόνο τις νύχτες στο καράβι κατασπαράζει το καταραμένο πλήρωμα.

Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο
ΔΡΑΜΑ (1978)
Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης
Ερμηνείες: Μυρτώ Παράσχη, Σπύρος Σακκάς, Ηρώ Κυριακάκη

Στη βραβευμένη ταινία του Κώστα Φέρρη παρακολουθούμε τον ιδιόρρυθμο έρωτα ενός ονειροπόλου δασκάλου μουσικής (Σπύρος Σακκάς) με την Αννα (Μυρτώ Παράσχη), μια όμορφη αλλά παράξενη κοπέλα που τριγυρνά στους δρόμους της Πλάκας. Στο φόντο, η έρημη αυγουστιάτικη Αθήνα, ντυμένη με τη μοναδική μουσική του Νίκου Κυπουργού.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας αποκαλύπτεται-1
Η αυγουστιάτικη Αθήνα είναι η δεύτερη πρωταγωνίστρια στην ταινία του Κώστα Φέρρη «Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο».

Vicky Cristina Barcelona
ΔΡΑΜΑ (2008)
Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν
Ερμηνείες: Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρεμπέκα Χολ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ

Η ταινία που χάρισε το Οσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου στην Πενέλοπε Κρουζ και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Γούντι Αλεν βγαίνει στις αίθουσες έπειτα από 15 χρόνια. Δύο νεαρές Αμερικανίδες φίλες, η Βίκι (Ρεμπέκα Χολ) και η Κριστίνα (Σκάρλετ Γιόχανσον), φτάνουν στη Βαρκελώνη για καλοκαιρινές διακοπές και γνωρίζουν τον γοητευτικό Χουάν Αντόνιο (Χαβιέ Μπαρδέμ). Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μπαίνει στο κάδρο η πρώην γυναίκα του Μαρία Ελένα (Πενέλοπε Κρουζ).

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας αποκαλύπτεται-2
Η αξεπέραστη Πενέλοπε Κρουζ στον ρόλο που της χάρισε ένα Oσκαρ.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT