Για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη των κλοπών του Βρετανικού Μουσείου, ο διευθυντής του, Χάρτγουιγκ Φίσερ, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις και τις επιλογές του σχετικά με τις προειδοποιήσεις που φέρεται να τέθηκαν υπ’ όψιν του από έναν έμπορο τέχνης το 2021. «Τις λάβαμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν και ξεκινήσαμε αμέσως έρευνα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν ήταν για ένα μικρό αριθμό αντικειμένων και ο έλεγχος έδειξε ότι όλα ήταν στη θέση τους. «Τώρα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το άτομο που εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες είχε πολύ περισσότερα αντικείμενα στην κατοχή του και είναι απογοητευτικό που δεν μας το αποκάλυψε νωρίτερα καθώς θα βοηθούσε τις έρευνές μας», σημείωσε ο κ. Φίσερ.
Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το 2022 ξεκινήσαμε έναν πληρέστερο έλεγχο που αποκάλυψε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Μετέφερα τις ανησυχίες μου στα μέλη του συμβουλίου και μαζί συμφωνήσαμε να καλέσουμε την αστυνομία». Τότε, λέει ο κ. Φίσερ, ξεκίνησε η διαδικασία που οδήγησε στην απομάκρυνση του βετεράνου επιμελητή αρχαιοτήτων. «Είμαι ξεκάθαρος ότι σε κάθε βήμα μου η προτεραιότητά μου ήταν η φροντίδα της απίστευτης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και αυτό συνεχίζεται και σήμερα, με τη δέσμευσή μας να πάρουμε μαθήματα από την ανεξάρτητη έρευνα, την αποφασιστικότητά μας να βοηθήσουμε την αστυνομία στην έρευνά της και να επικεντρωθούμε στο πρόγραμμα ανάκτησης των αντικειμένων».
Ο Χάρτγουιγκ Φίσερ προχώρησε σε δηλώσεις μετά την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph ότι ο έμπορος τέχνης Ιτάι Γκράντελ ειδοποίησε το Βρετανικό Μουσείο ότι αρχαιότητές του πωλούνταν στο Διαδίκτυο και ότι ο ίδιος είχε προχωρήσει σε αγορές τουλάχιστον 70 αντικειμένων. Χθες, ο βουλευτής των Συντηρητικών Τιμ Λάουτον κατηγόρησε την Ελλάδα για «χυδαίο οπορτουνισμό» στο θέμα των κλοπών του μουσείου έπειτα από δηλώσεις της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινας Κουτσούμπα στο ΒΒC ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι ασφαλή στη Βρετανία.