Βρετανικό Μουσείο: Ερωτήματα για αρχαίο ελληνικό νόμισμα

Βρετανικό Μουσείο: Ερωτήματα για αρχαίο ελληνικό νόμισμα

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ασημένιο αρχαίο ελληνικό νόμισμα είναι πιθανό να βρίσκεται ανάμεσα σε εκατοντάδες αρχαιότητες που έχουν εξαφανιστεί από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου από το 2013, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των βρετανικών Times. Επιπλέον, ένα ρωμαϊκό νόμισμα του 4ου αιώνα, χρυσά νομίσματα, ασημένια κοσμήματα, εκατοντάδες αντικείμενα κεραμικής συμπληρώνουν την εικόνα των αντικειμένων που λείπουν από το μουσείο.

Στο μεταξύ, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ανέκριναν ένα ύποπτο άτομο για τις κλοπές αρχαιοτήτων στο μουσείο, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε σύλληψη. Η Ενωση Μουσείων της Βρετανίας, σε ανακοίνωσή της, σημείωσε ότι κλοπές «από μέσα» είναι σπάνιες στα μουσεία και απέδωσε τα προβλήματα ασφαλείας στη μειωμένη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η υπόθεση των κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα με μια ανακοίνωση του ίδιου του οργανισμού, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις αρχαιότητες που φέρεται να έχουν «κλαπεί, χαθεί ή καταστραφεί». Από τότε, όμως, δημοσιεύματα στο BBC και στην Daily Telegraph αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός αρχαιοτήτων που ανήκαν στο μουσείο βγήκε προς πώληση σε διαδικτυακές πλατφόρμες δημοπρασίας από έναν υπάλληλό του, ο οποίος και απολύθηκε τον Ιούλιο.

Ενας έμπορος αρχαιοτήτων, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι είχε ειδοποιήσει το μουσείο για τις διαδικτυακές πωλήσεις από το 2021. Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΑ, ο διευθυντής του μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, υποστήριξε ότι ο έλεγχος του 2021 δεν έδειξε κάτι ύποπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT