Το χαστούκι του Σερ Τζον, οι ακρότητες του Γκέκε, ο οξύθυμος Μπράντο

Το χαστούκι του Σερ Τζον, οι ακρότητες του Γκέκε, ο οξύθυμος Μπράντο

Τα περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας στον χώρο της τέχνης, αν και σοκαριστικά, δεν είναι και τόσο σπάνια

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα δικαιολογήσω τη συμπεριφορά μου και έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη προσωπικά από τον Γουίλ Τόμας, για τον οποίο τρέφω μεγάλο σεβασμό. Ζήτω επίσης συγγνώμη από τους άλλους καλλιτέχνες για την αναστάτωση που προκάλεσα». Αυτή είναι η δήλωση μεταμέλειας που δημοσιοποίησε ο αναγνωρισμένος και βραβευμένος μαέστρος σερ Τζον Ελιοτ Γκάρντινερ, αμέσως μετά την επίθεση στον βαρύτονο Γουίλιαμ Τόμας πριν από λίγες ημέρες – ο Γκάρντινερ, που είναι γνωστός για την κακοποιητική και αγενή συμπεριφορά του, χαστούκισε τον τραγουδιστή στα παρασκήνια λίγο μετά το τέλος της παράστασης της όπερας «Τρώες» στη Γαλλία. Η επίθεση καταδικάστηκε επισήμως από τους υπεύθυνους του μουσικού φεστιβάλ κλασικής μουσικής BBC Proms όπου θα παρουσιαζόταν η όπερα στις αρχές Σεπτεμβρίου και ο Γκάρντινερ αντικαταστάθηκε. Πριν από λίγους μήνες, παρόμοια καταδίκη γνώρισε και η επίθεση με περιττώματα σκύλου που δέχτηκε η έγκριτη Γερμανίδα κριτικός χορού Βίμπκε Χούστερ από τον χορογράφο Μάρκο Γκέκε, ο οποίος ενοχλήθηκε από την αρνητική κριτική της για τη δουλειά του. Ο χορογράφος παύθηκε από τη θέση του διευθυντή της Οπερας του Αννόβερου.

Αν και σοκαριστικά, τα δύο αυτά περιστατικά που έλαβαν χώρα το τελευταίο επτάμηνο δεν είναι σπάνια στον χώρο της τέχνης. Για δεκαετίες, καλλιτέχνες έχουν επιδοθεί σε βιαιοπραγίες και λεκτικές επιθέσεις με θύματα συναδέλφους, σκηνοθέτες, τεχνικούς ή εκπροσώπους του Τύπου.

Είναι θρυλική για παράδειγμα η κόντρα –έγινε και τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Feud»– ανάμεσα στις χολιγουντιανές σταρ Μπέτι Ντέιβις και Τζόαν Κρόφορντ. Οταν οι δυο τους δέχτηκαν να συνεργαστούν στην ταινία «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν» στις αρχές της δεκαετίας του ’60, στη διάρκεια του γυρίσματος μιας σκηνής η Ντέιβις χαστούκισε τόσο δυνατά την Κρόφορντ που χρειάστηκε ράμματα.

Το 1973, ο γνωστός για το θερμό ταμπεραμέντο του Μάρλον Μπράντο γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον θρυλικό παπαράτσι Ρον Γκαλέλα που τον είχε ακολουθήσει σε ένα εστιατόριο, σπάζοντάς του πέντε δόντια. Ο Γούντι Χάρελσον αποπειράθηκε πριν από χρόνια να στραγγαλίσει έναν φωτορεπόρτερ, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς είχε προσπαθήσει με μια ομπρέλα να σπάσει το αμάξι ενός παπαράτσι, ενώ γνωστός για τις επιθέσεις του σε φωτορεπόρτερ είναι επίσης ο Τζάστιν Μπίμπερ.

Ο Μπράντο είχε έρθει σε σοβαρή αντιπαράθεση στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας της ζωής του «The Score» με τον σκηνοθέτη Φρανκ Οζ, τον οποίο έβρισε σκαιότατα και αρνήθηκε να συνυπάρξει μαζί του στο σετ – τελικά ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ανέλαβε να μεταφέρει στον Μπράντο τις οδηγίες του Οζ που βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο!

Ο επίσης διαβόητος για τον οξύθυμο χαρακτήρα του Τζόνι Ντεπ χτύπησε έναν υπεύθυνο παραγωγής στα γυρίσματα του «City of lies». Ο διευθυντής φωτογραφίας ήταν το θύμα της σοκαριστικής λεκτικής επίθεσης με ακραίους χαρακτηρισμούς από τον Κρίστιαν Μπέιλ στα γυρίσματα του «Terminator Salvation», ενώ ανάλογη ήταν η συμπεριφορά του Τζιν Χάκμαν προς τον Γουές Aντερσον όταν γύριζαν την «Οικογένεια Τενενμπάουμ». Οι δε συμπρωταγωνίστριές του Γκουίνεθ Πάλτροου και Αντζέλικα Χιούστον δήλωσαν ότι φοβούνταν να δουλέψουν μαζί του.

Ευτυχώς αυτές οι συμπεριφορές δεν αποσιωπώνται πια, καταδικάζονται δημόσια και συχνά αντιμετωπίζονται με νομικά μέσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT