Η διαχρονικά επίκαιρη Τζορτζ Ελιοτ

Η εποχή μας επαναφέρει διαρκώς το βλέμμα μας σε πυλώνες της δυτικής σκέψης ανοίγοντας νέους διαύλους

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εποχή μας επαναφέρει διαρκώς το βλέμμα μας σε πυλώνες της δυτικής σκέψης ανοίγοντας νέους διαύλους. Για την Τζορτζ Ελιοτ (1819-1880), την κορυφαία βικτωριανή συγγραφέα, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τη διαβάζει και τη μελετάει, και ποτέ δεν έπαψαν τα βιβλία της να τυπώνονται και να πωλούνται σε όλες τις γλώσσες (πρόσφατα επανακυκλοφόρησε στα ελληνικά η νουβέλα της «Το πέπλο» σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου, από τις εκδόσεις Πατάκη). Μια νέα βιογραφία της, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Farrar, Straus & Giroux, είναι μια εμβάθυνση στην προσωπική ζωή της Ελιοτ και συγκεκριμένα στην πολυετή συμβίωσή της με τον φιλόσοφο και κριτικό Τζορτζ Χένρι Λούις (1817-1878), ο οποίος είχε τρεις γιους από τον γάμο του με άλλη γυναίκα, τον οποίον επισήμως ποτέ δεν διέλυσε. Η νέα βιογραφία (The Marriage Question: George Eliot’s Double Life) είναι το προϊόν της έρευνας της Κλερ Καρλάιλ, καθηγήτριας Φιλοσοφίας στο Κινγκ’ς Κόλετζ, η οποία έχει επίσης επιμεληθεί τη μετάφραση της «Ηθικής» του Σπινόζα που είχε κάνει η Τζορτζ Ελιοτ το 1856. Η Καρλάιλ πηγαίνει βαθιά στα κίνητρα της Ελιοτ και επιχειρεί να κατανοήσει μια εκτός κοινωνικής νόρμας συμβίωση στη βικτωριανή Αγγλία.

Η Τζορτζ Ελιοτ, συγγραφέας ογκόλιθων της βρετανικής λογοτεχνίας, όπως το Middlemarch, είχε γράψει εκατοντάδες άρθρα ως δημοσιογράφος και έτσι γνώρισε τον έρωτα της ζωής της, τον Τζορτζ Χένρι Λούις. Το ψευδώνυμο που επέλεξε –Τζορτζ Ελιοτ– δείχνει την ψυχική ταύτιση ανάμεσα στο ζευγάρι. Στα μέσα του 19ου αιώνα, πολλές γυναίκες στην Αγγλία έκαναν καριέρα ως συγγραφείς (πέραν των αδελφών Μπροντέ και της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ) αλλά η Τζορτζ Ελιοτ (γεννημένη ως Μαίρη Αν Εβανς) ήθελε ένα αντρικό όνομα, πρώτον, για να μη θεωρήσουν οι επίδοξοι αναγνώστες ότι δίπλα σε μια γυναικεία υπογραφή θα διάβαζαν ένα ρομάντσο και, δεύτερον, γιατί η συμβίωσή της με τον Τζορτζ Χένρι Λούις είχε δημιουργήσει μια αμηχανία της κοινωνίας. Η Ελιοτ ήταν εξαιρετικά απελευθερωμένη και για την εποχή της πρωτοπόρος, ιδίως μετά τη μεγάλη φήμη που απέκτησε. Αργότερα, όταν πέθανε ο έρωτας της ζωής της, παντρεύτηκε έναν κατά 20 χρόνια νεότερό της άνδρα, ο οποίος στη διάρκεια του μήνα του μέλιτος επιχείρησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, από ένα μπαλκόνι. Τον αλίευσαν σώο και επέστρεψε στη συζυγική ζωή.

Ματιές στον Κόσμο

Η διαχρονικά επίκαιρη Τζορτζ Ελιοτ-1
MOREAU KUSONOKI

ΣΙΔΝΕΪ
Αναγέννηση
Το Σίδνεϊ γνωρίζει μια πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση με τη δημιουργία των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του μουσείου Powerhouse, ενός συνόλου μουσειακών υποδομών με έμφαση κυρίως στις επιστήμες. Τα νέα κτίρια πάνω στον ποταμό Παραμάτα είναι αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού, σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Μορό Κουσονόκι (με έδρα στο Παρίσι) σε συνεργασία με γραφείο της Αυστραλίας. Υπολογίζεται ότι η επίδρασή τους θα είναι συγκρίσιμη με εκείνη της Οπερας. 

Η διαχρονικά επίκαιρη Τζορτζ Ελιοτ-2
THE MORGAN LIBRARY

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Μπλεζ Σαντράρ 
Στους μαιάνδρους του νου του Γάλλου –γεννημένου στην Ελβετία– ποιητή, συγγραφέα, διά βίου ταξιδιώτη και αντικομφορμιστή Μπλεζ Σαντράρ (1887-1961) μας οδηγεί μια ιδιαίτερης αισθητικής έκθεση στη Νέα Υόρκη, στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν. Εκδόσεις με εικονογράφηση των αρχών του 20ού αιώνα, ενθυμήματα και τεκμήρια συγκροτούν έναν κόσμο πάντα ελκυστικό γι’ αυτήν την ιδιαίτερη μορφή της γαλλόφωνης λογοτεχνίας. Διαβάστε το «Ρούμι» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Η διαχρονικά επίκαιρη Τζορτζ Ελιοτ-3
FORGOTTEN GALICIA 

ΓΑΛΙΚΙΑ
Ξεχασμένη Ευρώπη
Η Γαλικία ήταν μια ιστορική περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης που σήμερα είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Πολωνία και στην Ουκρανία. Απορροφήθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τα διάδοχα κράτη. Το Λβιβ είναι η πιο μεγάλη και γνωστή πόλη με θαυμάσια αρχιτεκτονική, όπως αυτό το μέγαρο που χτίστηκε το 1911-12 σε ρυθμό αρ νουβό. Φωτογραφίες από την ξεχασμένη Γαλικία ανεβαίνουν σε λογαριασμούς στο Ινσταγκραμ ως μια χειρονομία εκτίμησης στην παλιά Ευρώπη. 

Η διαχρονικά επίκαιρη Τζορτζ Ελιοτ-4
NATIONAL MUSEUM

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
Εραστής της Μαρίας Αντουανέτας
Το Εθνικό Μουσείο στη Στοκχόλμη απέκτησε μια μινιατούρα του 18ου αιώνα, αγνώστου Βρετανού καλλιτέχνη, αλλά γνωστού εικονιζόμενου. Είναι ο Σουηδός Αξελ φον Φέρσεν στα 23 του χρόνια. Το 1774 γνώρισε τη Μαρία Αντουανέτα σε ένα χορό μεταμφιεσμένων και η έλξη ήταν αμοιβαία. Ο Αξελ φον Φέρσεν έκανε καριέρα ως στρατιωτικός και έφτασε μέχρι την Αμερική. Στη Γαλλική Επανάσταση προσπάθησε να σώσει τη Μαρία Αντουανέτα, αλλά και ο ίδιος λιντσαρίστηκε στη Στοκχόλμη. 

Η διαχρονικά επίκαιρη Τζορτζ Ελιοτ-5
Marine 69-71/wikipedia.org

ΜΑΪΑΜΙ
Το σπίτι του Αλ Καπόνε
Χτισμένο στη δεκαετία του 1920 σε ένα από τα νησάκια του Μαϊάμι Σάουθ Μπιτς, το σπίτι όπου έμενε ο Αλ Καπόνε προορίζεται για κατεδάφιση. Ο επενδυτής που αγόρασε 
την έκταση με τη βίλα για πολλά εκατομμύρια δολάρια θέλει να 
χτίσει ένα καινούργιο κτίριο και κλείνει τα αυτιά στις ομάδες πολιτών που επιθυμούν τη διατήρηση της παλιάς βίλας για λόγους ιστορικής μνήμης. Ο Αλ Καπόνε έζησε εκεί για σχεδόν δύο δεκαετίες, 
από το 1928 έως το 1947. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT