Προς αποκατάσταση η Οικία Παλαμά

Η τέως ιδιοκτήτρια του κτιρίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απαλλοτρίωσης η οποία τελικά συντελέστηκε τον Μάιο του 2023 και το σπίτι περιήλθε στα χέρια του ΥΠΠΟ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια μετά τις πρώτες διαδικασίες απαλλοτρίωσης, το έργο της αποκατάστασης της οικίας Κωστή Παλαμά στην Πλάκα που βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση μπαίνει οριστικά σε ράγες.

Το κτίριο της οδού Περιάνδρου χαρακτηρίστηκε ως μνημείο το 1999 ενώ η διαδικασία απαλλοτρίωσης του ξεκίνησε το 2020. Η τέως ιδιοκτήτρια του κτιρίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απαλλοτρίωσης η οποία τελικά συντελέστηκε τον Μάιο του 2023 και το σπίτι περιήλθε στα χέρια του ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το Ιδρυμα “Σύλβια Ιωάννου” ανέλαβε την χορηγία της μελέτης αποκατάστασης και επανάχρησης του ακινήτου. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου ώστε το έργο να μπει σε χρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Προς αποκατάσταση η Οικία Παλαμά-1
Από το εσωτερικό της Οικίας Παλαμά 

Προς αποκατάσταση η Οικία Παλαμά-2
Η καλυμμένη εξωτερική όψη της Οικίας Παλαμά

Ο Παλαμάς έζησε σε ένα από τα δωμάτια του κτιρίου με τη σύζυγο του Μαρία και την κόρη του Ναυσικά τα τελευταία χρόνια της ζωής του μετά την έξωση του από το σπίτι της οδού Ασκληπιού. Ο ποιητής πέθανε στο σπίτι της Περιάνδρου, στις 27 Φεβρουαρίου 1943, και η κηδεία του μετατράπηκε σε αντιστασιακή διαδήλωση στην Αθήνα της Κατοχής. Εδώ και χρόνια το κτίριο είχε γίνει στόχος βανδαλισμών και καταλήψεων.

Το αποκατεστημένο κτίριο θα λειτουργήσει ως χώρος μελέτης της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και του έργου του ποιητή και εντάσσεται στην πολιτική του ΥΠΠΟ για την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων της Πλάκας για πολιτιστικές χρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εντάσσεται η αποκατάσταση της οικίας Κωλέττη, του κτιρίου επί των οδών Πολυγνώτου και Διοσκούρων που θα στεγάσει το αρχείο Ελύτη, το ακίνητο που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Καρόλου Κουν στην Διοσκούρων και η «οικία Κοκοβίκου» επί της Τριπόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT