Δικαστικό δράμα χωρίς «μακιγιάζ»

Το φιλμ που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο προηγούμενο Φεστιβάλ Καννών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατομία μιας πτώσης ★★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Ζιστίν Τριέ
Ερμηνείες: Σάντρα Χιούλερ, Σαμουέλ Τεΐς

Η Τριέ ξεκινά από μια αστυνομική ιστορία, την οποία σύντομα θα μετατρέψει σε οικογενειακό δράμα, που εκτυλίσσεται πότε στο φόντο και πότε στο προσκήνιο της κυρίως αφήγησης.

Η Γαλλίδα Ζιστίν Τριέ θριάμβευσε στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών, παρουσιάζοντας ένα ιδιότυπο οικογενειακό-δικαστικό θρίλερ με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις. Η Σάντρα, μια Γερμανίδα συγγραφέας, και ο Γάλλος σύζυγός της, Σαμουέλ, ζουν μαζί με τον ενδεκάχρονο γιο τους σε ένα απομακρυσμένο χωριό κάπου στις γαλλικές Αλπεις. Οταν ο Σαμουέλ θα βρεθεί νεκρός στο χιόνι δίπλα στο σπίτι τους, η αστυνομία ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν πρόκειται για αυτοκτονία ή αν ένοχη για τον θάνατο είναι η σύζυγός του. Η υπόθεση θα καταλήξει στο δικαστήριο, σε μια ψυχοφθόρο διαδικασία για όλους τους εμπλεκομένους.

Η Τριέ ξεκινά από μια αστυνομική ιστορία, την οποία σύντομα θα μετατρέψει σε οικογενειακό δράμα, που εκτυλίσσεται πότε στο φόντο και πότε στο προσκήνιο της κυρίως αφήγησης. Το σπουδαίο εδώ είναι ότι η Γαλλίδα σκηνοθέτις δεν «επαναπαύεται», χρησιμοποιώντας μια πλειάδα κινηματογραφικών μέσων, προκειμένου να ενισχύσει μια κατά τα άλλα μάλλον συμβατική ιστορία. Η κάμερά της πότε πλησιάζει και πότε απομακρύνεται από το αντικείμενο, ξεκινώντας από το απέραντο χιονισμένο τοπίο και φτάνοντας σε τρομερά κοντινά κάδρα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αλλού πάλι ο τόνος γίνεται ντοκιμαντερίστικος, αποστασιοποιημένος, βοηθώντας να απελευθερωθεί αρκετό και από το (ομολογουμένως σοβαρό) δραματικό βάρος.

Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει το φιλμ είναι να παρατηρεί: συμπεριφορές, συναισθήματα, λεπτές αντιδράσεις προσώπων και χρωματισμούς φωνών. Και ο θεατής συμπαρασύρεται σε αυτή τη γοητευτική αλληλουχία, ξεχνώντας σχεδόν πως παρακολουθεί μια ταινία δυόμισι ωρών που εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στη δικαστική αίθουσα. Το δίπολο πραγματικότητα και λογοτεχνία –μιας και μιλάμε για ζευγάρι συγγραφέων– αποτελεί μία ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή, που έρχεται να προστεθεί όταν το κουβάρι των γεγονότων ξετυλίγεται για τα καλά.

Τέλος, λόγος δεν μπορεί να μη γίνει και για τις πολύ καλές ερμηνείες, ιδιαίτερα εκείνη της πρωταγωνίστριας Σάντρα Χιούλερ. Η Γερμανίδα ηθοποιός μιλάει τρεις διαφορετικές γλώσσες και καταφέρνει μόνο με τις εκφράσεις και τις αντιδράσεις της να προσθέσει ακόμη περισσότερο μυστήριο και αμφιβολίες γύρω από τον χαρακτήρα της.

Ο τελευταίος φέρει μέσα του πολλές διαφορετικές πτυχές: την καριερίστα σύζυγο, τη στοργική μητέρα, τη γυναίκα που οι περισσότεροι υποψιάζονται ως ένοχη και καλείται να αντεπεξέλθει μπροστά σε μια απολύτως τραγική κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT