Ο Χέμινγουεϊ είχε βγει ζωντανός από δύο αεροπορικά δυστυχήματα

Ο Χέμινγουεϊ είχε βγει ζωντανός από δύο αεροπορικά δυστυχήματα

Η τετρασέλιδη επιστολή του συγγραφέα στον δικηγόρο στην οποία περιέγραφε λεπτομερώς τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα που επέζησε, πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 237.055 δολ.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία τετρασέλιδη επιστολή που έγραψε ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ προς τον δικηγόρο του, όταν ο συγγραφέας επέζησε δύο αεροπορικών δυστυχημάτων στην Ανατολική Αφρική το 1954, πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 237,055 δολαρίων σύμφωνα με τον Οίκο δημοπρασιών Nate Sanders Auctions. 

Οπως ανέφερε ο Nate Sanders Auctions με έδρα το Λος Αντζελες, η πώληση έγινε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, ωστόσο παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του αγοραστή. 

Ο 55χρονος – τότε – Χέμινγουεϊ επισκεπτόταν το Κονγκό, την Κένυα και τη Ρουάντα με την τέταρτη σύζυγό του, την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Μέρι Γουέλς Χέμινγουεϊ. Μέσα σε διάστημα δύο ημερών, το ζευγάρι ενεπλάκη σε δύο δυστυχήματα. Μάλιστα, τη δεύτερη φορά η συντριβή ήταν περισσότερο τρομακτική, τόσο που εκτός από σωματικό, θα προκαλούσε και ψυχικό τραύμα στον συγγραφέα για το υπόλοιπο της ζωής του. 

Την πρώτη φορά, το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε «έκοψε ένα τηλεγραφικό καλώδιο και έπεσε στις μολυσμένες – από κροκόδειλους – ακτές του Νείλου». 

Το 1954, ο Χέμινγουεϊ έγραψε για την επίσκεψή του στην Αφρική, στο περιοδικό Look το οποίο περιείχε ένα αφιέρωμα 16 σελίδων για το σαφάρι που έκανε στην Κένυα. 

Οταν το αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε όπως αναμενόταν για ανεφοδιασμό, το ζευγάρι είχε δηλωθεί ως εξαφανισμένο σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Αργότερα, οι δυό τους μεταφέρθηκαν σε αεροπλάνο το οποίο όμως κατά την απογείωση «συγκρούστηκε και κάηκε». Ευτυχώς, όλοι οι επιβάτες κατάφεραν να αποβιβαστούν εγκαίρως. 

Σύμφωνα με ομιλία του δρος. Αντριου Φάρα σχετικά με την ευφυΐα και τον εγκέφαλο του Χέμινγουεϊ, το δεύτερο δυστύχημα ήταν εκείνο που επηρέασε σημαντικά την υγεία του συγγραφέα. Του προκάλεσε κάταγμα κρανίου και διάσειση. «Η μνήμη του χειροτέρευσε. Οι πονοκέφαλοι ήταν επίμονοι», είπε ο Φάρα. 

Στην επιστολή η οποία αναφερόταν στις δύο συντριβές και γράφτηκε στις 17 Απριλίου του 1954, ο συγγραφέας έγραφε με λεπτομέρεια τι συνέβη λίγο πριν τα δυστυχήματα και τις επιπτώσεις που αυτά είχαν στον ίδιο. Μεταξύ άλλων, έγραφε στον δικηγόρο του Αλφρεντ Ράις ότι χρειαζόταν χρήματα. 

Μεγάλο μέρος της χειρόγραφης επιστολής, η οποία γράφτηκε στη Βενετία, περιγράφει με λεπτομέρεια τους τραυματισμούς. Υπέστη και ρήξη νεφρού. «Νιώθω αδύναμος από την εσωτερική αιμορραγία, αλλά προσπάθησα να ξεκουραστώ όσο μπορούσα». Η σύζυγος του Χέμινγουεϊ, Μέρι, βγήκε με δύο ραγισμένα πλευρά και κούτσαινε. «Το σοκ της ήταν μεγάλο», γράφει η επιστολή. 

Ομως, παρόλο το τραύμα, ο συγγραφέας ολοκλήρωσε την επιστολή με ένα αισιόδοξο μήνυμα. «Ολα είναι καλά εδώ».

Με πληροφορίες από τους New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT