Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αληθινά σκάνδαλα και μυστήρια

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αληθινά σκάνδαλα και μυστήρια

«Εύκολος στόχος». Η βραβευμένη ταινία του Ζαν-Πολ Σαλομέ στις νέες προβολές της εβδομάδας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολος στόχος ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πολ Σαλομέ
Ερμηνείες: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μαρίνα Φόις

Η ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού στο περασμένο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας έρχεται στις αίθουσες. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ υποδύεται τη Μορίν Κίρνεϊ, επικεφαλής συνδικαλιστική εκπρόσωπο μιας γαλλικής πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Εχοντας στα χέρια της στοιχεία για ένα τεράστιο σκάνδαλο, ικανό να βλάψει το δημόσιο συμφέρον, αλλά και να βάλει σε κίνδυνο περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, η Μορίν το καταγγέλλει διακινδυνεύοντας. Η ζωή της θα ανατραπεί καθώς δέχεται επίθεση μέσα στο σπίτι της, ενώ τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, όταν νέα στοιχεία δημιουργούν αμφιβολίες γύρω από τους ισχυρισμούς της και απειλούν να τη μετατρέψουν από θύμα σε ύποπτη.

Ο Ζαν-Πολ Σαλομέ μεταφέρει στην οθόνη μια σχεδόν απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία, η οποία καταδεικνύει το πώς μια διεφθαρμένη εξουσία στοχοποιεί αμείλικτα όσους προσπαθούν να την ελέγξουν. Η αφήγησή του, ωστόσο, έχει και δεύτερο πρόσημο, το οποίο έχει να κάνει με το φύλο της πρωταγωνίστριας: ο λόγος μιας γυναίκας είναι πιο εύκολο να αμφισβητηθεί όταν φτάνει η ώρα της κρίσης στο δικαστήριο. Ολα αυτά, μέσα από ένα ενδιαφέρον δράμα, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη χαρισματική παρουσία της πρωταγωνίστριας, Ιζαμπέλ Ιπέρ.

75 Μέρες ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Μ. Α. Ρομέρο
Ερμηνείες: Ανα Φερνάντεζ, Αντόνια Σαν Χουάν

Αλλη μία αληθινή ιστορία έρχεται αυτή τη φορά από την Ισπανία, για να αφηγηθεί το χρονικό ενός τρομακτικού εγκλήματος που άφησε πίσω του πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Στο επαρχιακό Αλκάθερ, ένα βράδυ του 1992, τρεις έφηβες κοπέλες εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Δύο μήνες αργότερα, τα πτώματά τους εντοπίζονται και η αστυνομική έρευνα για τους δράστες ξεκινά. Οσα ακολουθούν, ωστόσο, αφήνουν τόσο την κοινή γνώμη όσο και τις οικογένειες των θυμάτων με το αίσθημα πως η δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε στον βέλτιστο βαθμό.

Ο Ρομέρο παίρνει τον χρόνο του έτσι ώστε να τοποθετήσει όλα τα κομμάτια της ιστορίας στη θέση τους, σε ένα φιλμ το οποίο μοιάζει όλο και περισσότερο με καταγραφή-ντοκουμέντο, κυρίως λόγω της απουσίας ενός ξεκάθαρου ήρωα. Η προσοχή του θεατή στρέφεται εδώ καθαρά στις λεπτομέρειες της υπόθεσης και συγκεκριμένα στα λάθη και στις παραλείψεις που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το κουβάρι της τραγωδίας. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, ο ρυθμός δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα, ενώ όλη αυτή η σύγχυση καταλήγει σε ένα βαθμό να μπερδέψει και εμάς που την παρακολουθούμε.

Η περιφρόνηση ★★★★★
ΔΡΑΜΑ (1963)

Σκηνοθεσία: Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Ερμηνείες: Μπριζίτ Μπαρντό, Μισέλ Πικολί

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του Γάλλου «Πάπα» της νουβέλ βαγκ κυκλοφορεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Ο αστυνομικός συγγραφέας Πολ Ζαβάλ (Μισέλ Πικολί) προσλαμβάνεται από έναν Αμερικανό παραγωγό, προκειμένου να κάνει πιο εμπορικό το σενάριο της κινηματογραφικής εκδοχής της «Οδύσσειας» του Ομήρου, την οποία σκηνοθετεί υπερβολικά «καλλιτεχνικά» ο σπουδαίος Αυστριακός σκηνοθέτης Φριτς Λανγκ (υποδύεται τον εαυτό του). Η εσωτερική σύγκρουση του ήρωα εξελίσσεται παράλληλα με τη σταδιακή αποξένωσή του από τη σύζυγό του, Καμίλ (Μπριζίτ Μπαρντό), την οποία πολιορκεί ο Αμερικανός παραγωγός.

Από την εμβληματική εναρκτήρια σκηνή στο κρεβάτι μέχρι εκείνη στην ταράτσα της βίλας κάτω από τον μεσογειακό ήλιο, το φιλμ του Γκοντάρ σχηματίζει μια συνεχόμενη ανθολογία, τόσο από άποψη αισθητικής όσο και περιεχομένου. Η διαχρονική σύγκρουση μεταξύ καλλιτεχνικής αξίας και εμπορικής απήχησης, που βρίσκεται στο επίκεντρο, παντρεύεται υπέροχα με την ιστορία ερωτικής αντιζηλίας ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, ενώ η μαγνητική παρουσία της Μπριζίτ Μπαρντό είναι από αυτές που γιγάντωσαν εντελώς τον μύθο της Γαλλίδας σταρ.

Η καλόγρια ΙΙ
ΤΡΟΜΟΥ (2023)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Τσάβες
Ερμηνείες: Τάισα Φαρμίγκα, Τζόνας Μπλόκουετ

Η πιο επιτυχημένη εμπορικά από τη σειρά ταινιών που ανήκουν στο σύμπαν του «The Conjuring» («Το κάλεσμα») αποκτά και δεύτερο μέρος. Βρισκόμαστε στο 1956 στη Γαλλία, όπου ένας ιερέας δολοφονείται.

Το κακό είναι έτοιμο να εξαπλωθεί ξανά. Η αδελφή Αϊρίν (Ταΐσα Φαρμίγκα) θα έρθει για μία ακόμη φορά αντιμέτωπη με τον δαίμονα Βάλακ, ο οποίος κρύβεται πίσω από το τρομακτικό προσωπείο μιας καλόγριας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT