Τι θα δούμε στη μικρή οθόνη: Στο προσκήνιο το παρελθόν και η ορατότητα

Τι θα δούμε στη μικρή οθόνη: Στο προσκήνιο το παρελθόν και η ορατότητα

Σειρές υψηλών προδιαγραφών στη φετινή τηλεοπτική χρονιά

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπήρχε μια σειρά για την ελληνική μυθοπλασία, ο τίτλος της θα ήταν δικαίως «40 κύματα». Το είδος έπλευσε για χρόνια σε ήρεμα νερά, πέρασε από φουρτούνες, τσακίστηκε στα βράχια της οικονομικής κρίσης, ανέκαμψε σταδιακά και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πλημμυρίδα ελληνικών σειρών. Το προηγούμενο επιτυχίας και αποδοχής που έθεσαν οι «Αγριες μέλισσες», η οικονομική στήριξη του ΕΚΟΜΕ και η επιβράβευση από το κοινό έχει στρέψει κανάλια και παραγωγούς σε επενδύσεις σε πρότζεκτ υψηλού επιπέδου και μπάτζετ που αξιοποιούν παλιούς και νέους δημιουργούς και ηθοποιούς, με έμφαση σε κοινωνικές, δραματικές σειρές.

Η φετινή σεζόν φέρνει σχεδόν μια δεκάδα σειρών υψηλών προδιαγραφών. Κρίνοντας από τις τέσσερις σειρές, υλικό ή και επεισόδια των οποίων ήδη είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, ο φετινός χειμώνας μοιάζει με άνοιξη για την ελληνική παραγωγή μυθοπλασίας.

Τι θα δούμε στη μικρή οθόνη: Στο προσκήνιο το παρελθόν και η ορατότητα-1
O Δημήτρης Μοθωναίος, η Γιούλικα Σκαφιδά και η Δανάη Μιχαλάκη σε στιγμιότυπο από την καθημερινή σειρά της ΕΡΤ1 «Η παραλία».

Οι «Πανθέοι» του ΣΚΑΪ, που αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Σεπτέμβριο, επιχειρούν μια νέα μεταφορά του βραβευμένου λογοτεχνικού αριστουργήματος του Τάσου Αθανασιάδη, για το οποίο ο ακαδημαϊκός τιμήθηκε με το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών το 1959-1961. Η σειρά, που σκηνοθετεί ο Σπύρος Μιχαλόπουλος, είναι βασισμένη στα βιβλία, τo σενάριo όμως, που υπογράφουν η Γιάννα Κανελλοπούλου και ο Αγγελος Χασάπογλου, έχει εμπλουτιστεί και με άλλες ιστορίες. Είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τα γυρίσματα και είναι εμφανές ότι χωρίς στοιχεία γλυκερής νοσταλγικότητας και στείρας αναπαράστασης μιας άλλης εποχής, η σειρά κατορθώνει να αναβιώσει στην οθόνη την ατμόσφαιρα και την καθημερινότητα στα αστικά αρχοντόσπιτα της παλιάς Αθήνας, χάρη και στην εξαιρετική δουλειά του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά και του ενδυματολόγου Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Οι ηθοποιοί, ανάμεσά τους και η Κάτια Δανδουλάκη που είχε ερμηνεύσει τον ρόλο της Μάρμως στην πρώτη τηλεοπτική μεταφορά των «Πανθέων» το 1977 στην ΕΡΤ, υπηρετούν τους ρόλους τους με σεβασμό και σοβαρότητα.

Τι θα δούμε στη μικρή οθόνη: Στο προσκήνιο το παρελθόν και η ορατότητα-2
Σκηνή από το πολυαναμενόμενο «Milky way» του Βασίλη Κεκάτου, με τον Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο και την Κορίννα Ντουλλάαρτ.

«Η παραλία», η καθημερινή σειρά της ΕΡΤ1, ξεκίνησε ήδη να προβάλλεται την περασμένη Δευτέρα καταγράφοντας εξαιρετικά ικανοποιητικά ποσοστά τηλεθέασης και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της δημόσιας τηλεόρασης να υλοποιεί φιλόδοξες παραγωγές μυθοπλασίας. Βασισμένη στο βιβλίο «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» της Πηνελόπης Κουρτζή, σε σενάριο Γιώργου Χρυσοβιτσάνου και Κώστα Γεραμπίνη και σκηνοθεσία Στέφανου Μπλάτσου, η σειρά μεταφέρει τους τηλεθεατές στα Μάταλα, το 1969, και παρακολουθεί τις ιστορίες των ανθρώπων της μικρής κοινότητας και των γειτόνων τους, των παιδιών των λουλουδιών. Η πρώτη γεύση που αφήνει είναι γλυκιά, σύντομα όμως αρχίζει να ισορροπεί σεναριακά ανάμεσα στην ηρεμία και στον τρόμο, ενώ τη διατρέχει μια υφέρπουσα ένταση. Τα πλάνα της δημιουργούν όμορφες εικόνες ελληνικής επαρχίας, ενώ οι χαρακτήρες δεν ξοδεύονται σε απομιμήσεις τοπικών διαλέκτων και καμωμάτων σε μια επίφαση αυθεντικότητας που θα τους μετέτρεπαν σε καρικατούρες.

Γεγονότα και μαρτυρίες

Βουτιά στο παρελθόν κάνουν και οι «Ψυχοκόρες», που προβάλλονται ήδη στον ΑΝΤ1+ (κάθε Παρασκευή διπλό επεισόδιο). Η σειρά, σε σενάριο Πέννυς Φυλακτάκη και Βαγγέλη Νάση και σκηνοθεσία Μιχάλη Χαραλαμπίδη, είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και αληθινές μαρτυρίες. Η σειρά έχει επενδύσει σε ένα εξαιρετικό καστ νέων και έμπειρων ηθοποιών και τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά γίνεται προσπάθεια να πραγματευτεί με ευαισθησία αλλά και σοβαρότητα έναν θεσμό που θυματοποίησε χιλιάδες γυναίκες για δύο γενιές υποβάλλοντάς τες σε ταπεινωτικές και κακοποιητικές συμπεριφορές με την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Τι θα δούμε στη μικρή οθόνη: Στο προσκήνιο το παρελθόν και η ορατότητα-3
Από αριστερά, η Νεκταρία Γιαννουδάκη, η Μαριάννα Κιμούλη και η Ασημένια Βουλιώτη, στις «Ψυχοκόρες», που προβάλλονται ήδη στον ΑΝΤ1+.

Τέλος, το πολυαναμενόμενο «Milky way» του Βασίλη Κεκάτου βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο της σειράς της σεζόν. Το νέο πρότζεκτ του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Μάρτιο στο Φεστιβάλ Series Mania στη Λιλ της Γαλλίας, όπου επελέγη με μόλις οκτώ ακόμα σειρές από ολόκληρο τον κόσμο να παρουσιαστεί στο διαγωνιστικό τμήμα, ενώ τα δικαιώματά της έχει ήδη εξασφαλίσει για προβολή στο εξωτερικό η εταιρεία Fifth Season. Στην παρουσίασή της, ο χαρισματικός δημιουργός αστειεύθηκε ότι από την τελευταία του ταινία, διάρκειας 9 λεπτών, βρέθηκε να υλοποιεί μια σειρά 460 λεπτών και χαρακτηρίζει αυτό το πρότζεκτ «μια φωτιά μέσα στο χιόνι» χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας η οποία όπως ισχυρίζεται μάλιστα ότι δεν τον προβληματίζει. Το «Milky way» φέρει ακέραιη τη δημιουργική σφραγίδα του, στα πλάνα, στις τολμηρές θεματικές που αγγίζει (οι νέοι της επαρχίας που νιώθουν εγκλωβισμένοι και παλεύουν να αποδράσουν, η ορατότητα των queer ατόμων, η τοξική αρρενωπότητα, τα ναρκωτικά), στην αυθεντικότητα των χαρακτήρων. Η γλώσσα και η αφήγηση των νέων κυριαρχεί, το χιούμορ είναι συχνά καταφύγιο και μέσο αποσυμπίεσης ενόσω η πλοκή κλιμακώνει τα συναισθήματα και η ένταση φτάνει σε σημείο βρασμού. Το «Milky way» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 2 Νοεμβρίου στο Mega και στο Vodafone TV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT