Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου συνέβη το 1666, μήνα Σεπτέμβριο. Η ανάμνηση του γεγονότος πέρασε απλώς ως μια σημείωση στη λίστα των επετείων καθώς δεν συμπληρώνεται στρογγυλός αριθμός

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου συνέβη το 1666, μήνα Σεπτέμβριο. Η ανάμνηση του γεγονότος πέρασε απλώς ως μια σημείωση στη λίστα των επετείων καθώς δεν συμπληρώνεται στρογγυλός αριθμός. Αλλά βεβαίως τα 357 χρόνια που μας χωρίζουν από τη φωτιά που άλλαξε το Λονδίνο δεν είναι ούτε λίγα ούτε πολλά αν δει κανείς τη μεγάλη γραμμή του ιστορικού χρόνου. Είναι όμως τόσο πυκνά που μας δίνουν την αφορμή να προσεγγίσουμε αυτό το καταστρεπτικό γεγονός που έμεινε στην Ιστορία ως ένα από τα πολλά φαινόμενα φυσικής καταστροφής που άλλαξαν την ιστορία των πόλεων.

Η μεγάλη φωτιά του Λονδίνου τον 17ο αιώνα συγκρίνεται με τον μεγάλο σεισμό της Λισσαβώνας τον 18ο αιώνα (1755) ή του Σαν Φρανσίσκο τον 20ό αιώνα (1906), αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν μια καταστροφή μοναδική σε μια περίοδο βαθιών μεταβολών στην Αγγλία. Το Λονδίνο άρχισε να γίνεται το «Λονδίνο» των νεότερων χρόνων μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε χιλιάδες κτίρια, αστικές κατοικίες και φτωχόσπιτα, τα περισσότερα ξύλινα. Ηταν το τέλος του ελισαβετιανού Λονδίνου και του Λονδίνου του Σαίξπηρ σε μια καμπή κατά την οποία η Βρετανία προχωρούσε αναγκαστικά και μη σε νέα εποχή, μετά τους εμφυλίους πολέμους (1642-1651) και την επανάσταση του Ολιβερ Κρόμγουελ. Η μεγάλη πυρκαγιά, που λέγεται ότι ξεκίνησε από έναν φούρνο, κατέκαψε το μεσαιωνικό Λονδίνο και επεκτάθηκε και σε νεότερες συνοικίες, με μια ταχύτητα που τα πυροσβεστικά μέσα της εποχής δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν. Το Λονδίνο εκείνη την εποχή είχε πληθυσμό κάτι λιγότερο από 400.000 και αν και ταχέως αναπτυσσόμενο υπολειπόταν σε αίγλη των Παρισίων της μπαρόκ εποχής. Η πυρκαγιά στο Λονδίνο συνέβη ένα χρόνο μετά τη φοβερή επιδημία της βουβωνικής πανώλης που είχε αποδεκατίσει το 25% του πληθυσμού. Λέγεται πως η πυρκαγιά λειτούργησε και ως κάθαρση. Κάηκαν χιλιάδες ακάθαρτα και μολυσμένα κτίρια και μικρότερα σπίτια. Η δημόσια υγιεινή άρχισε να συζητείται με πιο επεξεργασμένο τρόπο.

Θύμα της πυρκαγιάς ήταν και ο παλαιός γοτθικός ναός του Αγίου Παύλου. Στη θέση χτίστηκε ο μεγαλοπρεπής ναός σε ρυθμό βρετανικού μπαρόκ, που γνωρίζουμε σήμερα. Ηταν μέρος του σχεδιασμού της νέας πόλης μετά την πυρκαγιά. Αρχιτέκτων του Αγίου Παύλου ήταν ο σερ Κρίστοφερ Ρεν, έργο του οποίου είναι το μνημείο της μεγάλης πυρκαγιάς, ένας επιβλητικός δωρικός κίονας.

Ματιές στον Κόσμο

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666-1
Φωτ. ADRIENNE GRUNWALD/ THE NEW YORK TIMES

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Για ρομαντικά βιβλία
Ενα νέο βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη πουλάει αποκλειστικά και μόνο ρομαντικά μυθιστορήματα και όπως ήταν αναμενόμενο έκαναν ουρά στα εγκαίνια πολλές γυναίκες, αλλά όχι μόνο. Οι δημιουργοί του βιβλιοπωλείου «The Ripped Bodice» (στο Μπρούκλιν) είδαν ότι υπάρχει μεγάλο κοινό για όσες και όσους επιθυμούν ένα ευχάριστο αισθηματικό, κοινωνικό, ιστορικό, ρομαντικό βιβλίο. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας και οι εκδότες όπως και οι βιβλιοπώλες το γνωρίζουν καλά.

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666-2
Φωτ. BETTMANN

ΜΝΗΜΗ
Κλοντ Πικάσο
Ο θάνατος του δεύτερου γιου του Πάμπλο Πικάσο έφερε στο προσκήνιο την προσφορά του για τη διαφύλαξη του έργου του πατέρα του. Γεννημένος το 1947, ο Κλοντ Ρουίθ Πικάσο είχε ένα αυτόνομο και αξιόλογο δημιουργικό έργο ως φωτογράφος, κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, εικαστικός, ντιζάινερ, οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων και επιχειρηματίας. Αυτή η φωτεινή προσωπικότητα κατόρθωσε να εξασφαλίσει νομικά το έργο του πατέρα του και να διοικήσει την κληρονομιά του.

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666-3
Φωτ. MARITIME MUSEUM

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
«Τιτανικός»
Το Λίβερπουλ συνδέεται με τον «Τιτανικό» με τρόπο αναπόδραστο καθώς το μεγάλο λιμάνι ήταν η έδρα του πλοίου, όπως και το «Olympic», και της εταιρείας που τα κατασκεύασε, της White Star. Στο Λίβερπουλ, στο Ναυτικό Μουσείο (Maritime Museum) υπάρχει μόνιμη πτέρυγα για τον «Τιτανικό» με έκθεση ανάμεσα σε άλλα και πολλών αντικειμένων που διασώθηκαν. Στη φωτογραφία, χρυσό ρολόι τσέπης κατασκευής του 1902, που ανήκε στον θαλαμηπόλο Τόμας Χιούιτ.

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666-4
Φωτ. BSB

ΜΟΝΑΧΟ
Το «Κύμα» του Χοκουσάι
Η Κρατική Βιβλιοθήκη της Βαυαρίας, ακολουθώντας το πρόγραμμα αγοράς έργων τέχνης, ανακοίνωσε πως απέκτησε το διάσημο «Μεγάλο κύμα» του Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760-1849). Ανήκει σε σειρά ξυλογραφιών και είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης. Αγοράστηκε από ιδιωτικό φορέα έναντι ποσού με επτά αριθμούς (στη χαμηλή κλίμακα) και εμπλουτίζει την ήδη πλούσια ιαπωνική συλλογή της Βιβλιοθήκης. Η Κρατική Βιβλιοθήκη της Βαυαρίας αριθμεί 90.000 τόμους και 100 χειρόγραφα.

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666-5
Φωτ. NATIONAL GALLERY OF DENMARK 

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Μπαρόκ ζωγραφική
Η Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας παρουσιάζει μεγάλη και σημαντική έκθεση έργων ζωγραφικής από την περίοδο του Μπαρόκ, φέρνοντας κοντά έργα (όλα του 17ου αιώνα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες) που εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί. Ενδιαφέρον είναι ότι πολλά από τα έργα της έκθεσης συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν πρόσφατα έπειτα από πολυετείς έρευνες και εργασίες. Οπως το εικονιζόμενο έργο του Ρούμπενς, έτσι και πολλά ακόμη παρουσιάζονται στο κοινό έπειτα από δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT