Ενας σπάρος, επτά λαγοκέφαλοι

Το ψάρεμα με καλάμι δεν πήγε πολύ καλά. Ενας σπάρος και επτά λαγοκέφαλοι ήταν ο απολογισμός

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψάρεμα με καλάμι δεν πήγε πολύ καλά. Ενας σπάρος και επτά λαγοκέφαλοι ήταν ο απολογισμός. Συντριπτική υπεροχή του εισβολέα από τον Ινδικό Ωκεανό με τα κοφτερά δόντια –κόβει και κονσερβοκούτι λένε οι ψαράδες– και την επικίνδυνη τοξίνη που έχει στο σώμα του, κυρίως στις ωοθήκες, στο συκώτι, στο έντερο και στο δέρμα και η οποία μπορεί να επιφέρει στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση, ακόμη και θάνατο. Μόλις η μικρή Μυρτώ, ενθουσιασμένη από το μεγάλο τσίμπημα, ανέβαζε την πετονιά και αναγνώριζε τον λαγοκέφαλο, παρατούσε το καλάμι και έφευγε.

Η Μυρτώ είναι 11 ετών. Της αρέσει η θάλασσα, οι βουτιές, το ψάρεμα. Φέτος, κολύμπησε σε απόκοσμα ζεστά νερά όπου κι αν πήγε, αυτά που αγαπάνε οι λαγοκέφαλοι. Από την Κρήτη μέχρι τον Κορινθιακό και τα Δωδεκάνησα, οι θάλασσες είχαν πολύ υψηλή θερμοκρασία. Οταν η Μυρτώ μεγαλώσει, σε δέκα χρόνια, πώς θα είναι οι θάλασσες; Τι θερμοκρασίες θα έχουν, τι ψάρια θα ζουν σε αυτές;

Ολο και περισσότεροι επιστήμονες δεν αναφέρονται πια σε κλιματική κρίση αλλά σε κατάρρευση. Πρόσφατη έκθεση της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας «Κοπέρνικος» δείχνει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τους μήνες του φετινού καλοκαιριού κατέρριψε ρεκόρ με 16,77 βαθμούς Κελσίου. Καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές δασών έπληξαν τους τελευταίους τρεις μήνες την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία, στα οικοσυστήματα και στην ανθρώπινη υγεία, είδαμε και στη χώρα μας την τρομακτική καταστροφή στη Ρόδο και στον Εβρο, τις ακραίες πλημμύρες των προηγούμενων ημερών στην ένταση των οποίων συμβάλλουν οι θερμότερες θάλασσες. Οι τρεις αυτοί μήνες ήταν οι θερμότεροι των τελευταίων 120.000 ετών, σύμφωνα πάλι με την ανάλυση της έκθεσης.

Ο χρόνος έχει πυκνώσει όμως, η καθημερινότητά μας διαφέρει πολύ από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Σύντομα θα πρέπει να ξεχάσουμε τη ζωή όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT