Φωτίζοντας τα σκοτεινά «ρετιρέ» της εξουσίας

Φωτίζοντας τα σκοτεινά «ρετιρέ» της εξουσίας

Μια αληθινή ιστορία από τη Γαλλία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολος στόχος ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πολ Σαλομέ
Ερμηνείες: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μαρίνα Φόις

Η Μορίν Κίρνεϊ, επικεφαλής συνδικαλιστική εκπρόσωπος μιας γαλλικής πολυεθνικής στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, καταγγέλλει ένα σκάνδαλο, ικανό να βάλει σε κίνδυνο περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας.

Μια σχεδόν απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις μάς έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες από τη Γαλλία. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ υποδύεται τη Μορίν Κίρνεϊ, επικεφαλής συνδικαλιστική εκπρόσωπο μιας γαλλικής πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Εχοντας στα χέρια της στοιχεία για ένα τεράστιο σκάνδαλο, ικανό να βλάψει το δημόσιο συμφέρον, αλλά και να βάλει σε κίνδυνο περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, η Μορίν το καταγγέλλει διακινδυνεύοντας προσωπικά. Τελικά, η ζωή της όντως θα ανατραπεί καθώς δέχεται βίαιη επίθεση μέσα στο σπίτι της, ενώ τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, όταν νέα στοιχεία δημιουργούν αμφιβολίες γύρω από τους ισχυρισμούς της και απειλούν να τη μετατρέψουν από θύμα σε ύποπτη. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ζαν-Πολ Σαλομέ («Η νονά της νύχτας») βασίζεται εδώ στην πραγματική ιστορία, προκειμένου αφενός να τη φέρει ξανά στο φως και αφετέρου να μιλήσει για την προκατάληψη με την οποία αντιμετωπίστηκε η πρωταγωνίστρια λόγω του φύλου αλλά και της ιδιότητάς της. Οι «ενοχλητικοί» συνδικαλιστές έρχονται ξανά και ξανά σε κόντρα με εταιρικούς εκπροσώπους, αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες -ή τους πιο επικίνδυνους λακέδες τους– προσπαθώντας να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η δολοφονία χαρακτήρα είναι το πρώτο βήμα, για να ακολουθήσει η κανονική βία και, τελικά, η αντιστροφή των ρόλων όταν το θύμα βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου. «Η ανατριχιαστική ιστορία της Μορίν Κίρνεϊ δεν ρίχνει μόνο φως σε σκοτεινές περιοχές των υψηλών θέσεων εξουσίας, είναι ένα δράμα που τρομάζει μέσα από την κλινική του προσέγγιση σε θέματα τόσο επίκαιρα και φλέγοντα όσο η θέση της γυναίκας στην εξουσία, η σημασία που δίνεται σε όσα λέει και η αυτόματη υπόθεση της τρέλας και της χειριστικής της φύσης. Η υπόθεση Κίρνεϊ είναι τόσο η ιστορία μιας πληροφοριοδότριας όσο και η ιστορία μιας γυναίκας σε έναν κόσμο ανδρών, που δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν γυναίκες να ρισκάρουν τα πάντα για να επιτεθούν στην κορυφή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ζαν-Πολ Σαλομέ. Η ταινία του, αν και δεν χρησιμοποιεί εξεζητημένες τεχνικές και προτιμά τη γραμμική αφήγηση, κυλάει σαν ένα γεμάτο ένταση δράμα-θρίλερ, το οποίο έχει και τις ανατροπές του. Φυσικά, καθοριστική εδώ είναι η «ψυχρή» ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, η οποία καταφέρνει να μεταφέρει στην οθόνη μια σπουδαία γυναικεία φιγούρα, προικίζοντάς την και με τη δική της μοναδική κινηματογραφική υπόσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT