Λίγο Φεστιβάλ Βιβλίου ακόμα

Ολοκληρώνεται την Κυριακή το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που πραγματοποιείται στο Πεδίον του Αρεως με κεντρικό θεματικό άξονα την προσφορά των γυναικών στις τέχνες και στα γράμματα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται την Κυριακή το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που πραγματοποιείται στο Πεδίον του Αρεως με κεντρικό θεματικό άξονα την προσφορά των γυναικών στις τέχνες και στα γράμματα. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, εκ των συνδιοργανωτών του Φεστιβάλ, πραγματοποιεί απόψε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της συγγραφέως Μάρως Βουγιούκα (1926-2023) και στο περίφημο έργο της «Οδωνυμικά» (εκδ. Δήμου Αθηναίων), που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην «περί Αθηνών» έρευνα και βιβλιογραφία. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος και ο πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων» και δημοσιογράφος Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς. Στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ, στις 8 μ.μ.

Οι προκλήσεις του ΜΙΕΤ

Καθήκοντα διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) ανέλαβε και επίσημα ο συγγραφέας και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Κωστής. Ο κ. Κωστής συναντήθηκε με τους εργαζομένους του ιδρύματος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΙΕΤ και του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη. Οπως δήλωσε, «ήρθε η στιγμή το ίδρυμα να ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και την παρουσία του στην ελληνική πολιτισμική πραγματικότητα και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα». Καλωσορίζοντας τον νέο διευθυντή, ο κ. Χαρδούβελης εξήρε τις γνώσεις και την εμπειρία του και τόνισε ότι το Δ.Σ. του ιδρύματος, με τη συμπαράσταση της Εθνικής Τράπεζας, «θα πράξει ό,τι απαιτείται για να στηρίξει το έργο του».

Βιβλία, ChatGPT και Amazon

Υποχρεωμένοι να δηλώνουν αν το έργο τους περιλαμβάνει υλικό προερχόμενο από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον όσοι συγγραφείς επιθυμούν να διακινούν τα βιβλία τους μέσω της πλατφόρμας πώλησης e-books της Amazon. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η νέα ρύθμιση αφορά κείμενα, φωτογραφίες και μεταφράσεις που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά από λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης και όχι έργα που προέκυψαν με την απλή συνδρομή της τεχνολογίας, τα οποία δεν χρειάζεται να δηλωθούν. Την απόφαση της Amazon χαιρέτισε η Ενωση Συγγραφέων των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «καλοδεχούμενο πρώτο βήμα» προς τη διαφάνεια και την αποτροπή της εξάπλωσης των βιβλίων που προέρχονται από εφαρμογές, όπως το ChatGPT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT