«Eνα βιβλιοπωλείο δεν είναι απλώς χώρος πώλησης βιβλίων»

«Eνα βιβλιοπωλείο δεν είναι απλώς χώρος πώλησης βιβλίων»

O «Κωνσταντινίδης» μετράει σχεδόν επτά δεκαετίες ιστορίας στη Θεσσαλονίκη με καλεσμένους Ελληνες και ξένους συγγραφείς

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις ημέρες, ένα κομμάτι της Θεσσαλονίκης κινείται στους ρυθμούς της Διεθνούς Εκθεσης και ένα άλλο συντονίζεται με τις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς. Στο δεύτερο κομμάτι ανήκουν και τα αδέλφια Ευριπίδης και Αλκηστη Κωνσταντινίδη, ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου «Κωνσταντινίδης» στην οδό Μητροπόλεως, οι οποίοι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εκτός από την ανανέωση των λογοτεχνικών ραφιών, έχουν τρεξίματα και με εκπαιδευτικά βιβλία κάθε λογής. Είναι βέβαια και η περίοδος προγραμματισμού των λογοτεχνικών εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου, οι οποίες αυτή τη σεζόν ξεκινούν με τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη στις 28 Σεπτεμβρίου και τον Νικόλα Σεβαστάκη στις 5 Οκτωβρίου. Στο παρελθόν έχουν έρθει ονόματα όπως ο Τζόναθαν Κόου, ο Λουί ντε Μπερνιέρ, η Βικτόρια Χίσλοπ, ο Φίλιπ Κερ, ο Αλαν Χόλινγκχερστ κ.ά. Η λογική είναι απλή: «Ενα βιβλιοπωλείο δεν είναι απλώς χώρος πώλησης βιβλίων», λέει στην «Κ» ο Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, «αλλά και ένα σημείο πολιτισμού, όπου ο κόσμος μπορεί να συναντηθεί με αφορμή ένα συγγραφέα, μια παρουσίαση, ένα σεμινάριο, μια οποιαδήποτε εκδήλωση. Είναι κάτι που το πιστεύουμε πολύ».

Δεν ήταν πάντα ίδιες οι συντεταγμένες του «Κωνσταντινίδη». Πρωτοάνοιξε ως γενικό βιβλιοπωλείο στην οδό Εγνατίας από τα αδέλφια Βασίλη και Κώστα Κωνσταντινίδη το 1955 –είναι επομένως ένα από τα παλαιότερα της Θεσσαλονίκης– και όταν το 1967 μεταφέρθηκε δίπλα στο πανεπιστήμιο, απέκτησε πιο ακαδημαϊκό προφίλ. Το «έτρεχε» από τότε ο Κώστας Κωνσταντινίδης, και ο Ευριπίδης, ο γιος του, θυμάται ότι ενώ το μέρος ήταν γεμάτο στοίβες που «μπορούσαν να πέσουν και από την αύρα σου, περνώντας δίπλα τους», ο πατέρας του ήξερε ανά πάσα στιγμή τη θέση κάθε βιβλίου. «Τον κοιτούσαμε με ανοιχτό το στόμα κι εκείνος έλεγε “το είχα βάλει εδώ πριν από χρόνια”», θυμάται γελώντας ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Η οποία πήρε τα ηνία το 1998 κι έπειτα από λίγo, το 2005, άνοιξε ένα ακόμη κατάστημα στην Παύλου Μελά, με έμφαση στις αγγλόφωνες εκδόσεις. Το 2012 το δεύτερο κατάστημα εγκαταστάθηκε στο 92 της Μητροπόλεως και όταν ο πρώτος χώρος έκλεισε το 2016, το σημερινό βιβλιοπωλείο «Κωνσταντινίδης» διευρύνθηκε σε τρία επίπεδα και σε πολλά εκδοτικά πεδία. Οι πατρικές συμβουλές δεν ξεθώριασαν. «Μας έλεγε πάντα να προσέχουμε τις παραγγελίες, γιατί ένα υπερβολικά μεγάλο στοκ συνιστά δεσμευμένο κεφάλαιο», λέει ο Ευριπίδης Κωνσταντινίδης και προσθέτει: «Τόνιζε επίσης ότι τα χρήματα στο ταμείο είναι “ξένα”. Γιατί πρώτα πρέπει να πληρωθούν οι προμηθευτές, οι εργαζόμενοι κ.ά. “και μετά εσείς”».

Σήμερα, δύο χρόνια προτού «εβδομηνταρίσει», το βιβλιοπωλείο «Κωνσταντινίδης» είναι ένα από τα σύγχρονα πολιτιστικά τοπόσημα της καθημερινής ζωής της πόλης. Τα «δυνατά σημεία» του, λέει ο Ευριπίδης, είναι οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις, το παιδικό βιβλίο και βέβαια το αγγλόφωνο – στην τελευταία Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το κατάστημα είχε αναλάβει να διεκπεραιώνει τις πωλήσεις του αμερικανικού περιπτέρου. Το όλο εγχείρημα είναι ενισχυμένο εδώ και χρόνια με το ηλεκτρονικό κατάστημα kbooks.gr που διαθέτει μια εντυπωσιακή βάση δεδομένων. Οι διαπροσωπικές σχέσεις όμως δεν αντικαθίστανται και τα αδέλφια Κωνσταντινίδη προσέχουν πολύ ποια βιβλία προτείνουν. «Κάποιοι εμπιστεύονται εμένα, κάποιοι την Αλκηστη», λέει ο Ευριπίδης και εξηγεί: «Ο αναγνώστης ταυτίζει μια σωστή επιλογή βιβλίου με εκείνον που του το πρότεινε. Υπάρχει μια “εξάρτηση” μεταξύ αναγνώστη και βιβλιοπώλη. Και στα βιβλιοπωλεία όπως το δικό μας, η προσωπική σχέση με τον αναγνώστη κάνει τη διαφορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT