Εγκλήματα, περιπέτειες και σασπένς

Τα νέα αστυνομικά μυθιστορήματα που φέρνει το φθινόπωρο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων

7' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τουλάχιστον έναν αιώνα, το αστυνομικό μυθιστόρημα βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης του αναγνωστικού κοινού, σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Το πιο ξεκάθαρα «αστικό» είδος της λογοτεχνίας έγινε με το πέρασμα του χρόνου το κατεξοχήν κοινωνικό μυθιστόρημα της σύγχρονης εποχής. Με σασπένς, περιπέτεια, μυστήριο και καταστάσεις τραβηγμένες στα άκρα, δεν παύει να ερευνά το κακό μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, και στην κοινωνία. Ακολουθούν λίγες από τις προσεχείς εκδόσεις crime λογοτεχνίας στη χώρα μας.

Στη Διόπτρα θα κυκλοφορήσει ο «Επιβάτης 23» του Σεμπάστιαν Φίτζεκ (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου), με πρωταγωνιστή τον Μάρτιν Σβαρτς, ψυχολόγο της αστυνομίας, που έχασε τη σύζυγο και τον γιο του κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας και έκτοτε είναι ένα ψυχικό ράκος… Στα Crime Moments, που περιλαμβάνουν βασικά κείμενα της αστυνομικής λογοτεχνίας από όλο τον κόσμο, θα διαβάσουμε ξανά την εμβληματική «Σπουδή στο κόκκινο» του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ (μετάφραση Ζωή Κόκκα), την πρώτη υπόθεση του Σέρλοκ Χολμς, ενώ στην ίδια σειρά θα ακολουθήσουν και οι περιπέτειες του Αρσέν Λουπέν, του αριστοκράτη λωποδύτη, με την υπογραφή του Μορίς Λεμπλάν. Η Βαλ Μακντέρμιντ με το «1989» (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου) επαναφέρει τη δημοσιογράφο Αλι Μπερνς, τη Σκωτσέζα ηρωίδα της που είχαμε γνωρίσει στο πρώτο βιβλίο αυτής της ιστορικής σειράς μυστηρίου, το «1979». Ο Κάρλο Λουκαρέλι, πάλι, με την «Τριλογία του φασισμού» (μετάφραση Δήμητρα Δότση) και τον επιθεωρητή του, Ντε Λούκα, θα μας μεταφέρει στη μεταπολεμική Ιταλία, αποτυπώνοντας μια ατμόσφαιρα βίας, διαφθοράς και πολιτικής αναταραχής.

Από τους Ελληνες, ο δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς συνεχίζει την επιτυχημένη σειρά μυθιστορημάτων του με επίκεντρο την Αθήνα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το νέο του μυθιστόρημα που έχει τίτλο «Η λέσχη του κακού». Πρωταγωνιστεί ο νεαρός αξιωματικός της αστυνομίας Νίκος Αγραφιώτης στην πρώτη του αποστολή.

Ο Τζον Ρέμπους επιστρέφει

Στο Μεταίχμιο έχουμε καινούργιο βιβλίο από τον Ιαν Ράνκιν: «Οσα δεν θέλω να πω» (μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου), μια περιπέτεια του Τζον Ρέμπους και της επιθεωρήτριας Σιβόν Κλαρκ. Οπως καινούργιο μυθιστόρημα, ατμοσφαιρικό και γεμάτο μυστήριο, έχουμε και από την Ισλανδή Ιρσα Σιγκουρνταρντότιρ, με πρωταγωνιστές πάντα τον ντετέκτιβ Χούλνταρ και την ψυχολόγο Φρέιγια. Τίτλος: «Η κούκλα» (μετάφραση Βίκυ Αλυσσανδράκη). Η Βρετανίδα Τζίλιαν Μακάλιστερ υπογράφει το «Λάθος μέρος, λάθος στιγμή» (μετάφραση Μαρία-Νεφέλη Ταμία), ένα αστυνομικό γεμάτο ανατροπές και γρήγορο ρυθμό, με φόντο δράσης το Λίβερπουλ. Ο «Ερευνητής» της Τάνα Φρεντς (μετάφραση Δέσποινα Δρακάκη) είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή έναν Αμερικανό αστυνόμο που πηγαίνει σε ένα απομονωμένο, ειδυλλιακό χωριό της Ιρλανδίας για να φτιάξει τη ζωή του από την αρχή. Ομως, όταν ένα δωδεκάχρονο παιδί θα ζητήσει τη βοήθειά του, καθώς ο αδελφός του έχει εξαφανιστεί και η τοπική αστυνομία δεν δίνει σημασία, θα αναγκαστεί να εμπλακεί: στα καλύτερα βιβλία του 2020 σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο. Αλλά και η Τατιάνα Αβέρωφ έχει καινούργιο αστυνομικό, το «Silver Alert». Η δράση τοποθετείται και πάλι στον Παράδεισο Ιωαννίνων και πρωταγωνιστεί ξανά ο αστυνόμος Περικλής Γαλάνης, που εδώ καλείται να εξιχνιάσει τρεις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις: μια εξαφάνιση, μια σειρά από ληστείες εκκλησιών και ένα φόνο που παρουσιάζεται σαν αυτοκτονία.

Περνώντας στον Ψυχογιό, η Κλεμάνς Μισαλόν υπογράφει την «Ησυχη ένοικο» (μετάφραση Γωγώ Αρβανίτη), μια δραματική, όλο σασπένς σπουδή στο ψυχολογικό τραύμα, ειπωμένη από την οπτική γωνία τριών γυναικών, ενώ η Αλις Σλέιτερ με τον «Θάνατο στο βιβλιοπωλείο» (μετάφραση Α. Α. Μοσχονά) μας προσφέρει ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα αγωνίας, που διερευνά ηθικά ζητήματα σχετικά με το πάθος μας για τα αληθινά εγκλήματα και το πώς διαχειριζόμαστε ιστορίες που δεν μας ανήκουν. Ο Γερμανός Ιβαρ Λέον Μένγκερ στο «Οταν έρχονται οι ξένοι» (μετάφραση Τάνια Σταύρου) μας συστήνει μια πολύ παράξενη οικογένεια που ζει στην απόλυτη απομόνωση, σε μια ξύλινη καλύβα βαθιά μέσα στο δάσος ενός μικρού νησιού, από τον φόβο των «ξένων» που παραμονεύουν στην αντίπερα όχθη… Στον Ψυχογιό κυκλοφορούν βέβαια και τα Απαντα της Αγκαθα Κρίστι, και η νέα συλλογή με τίτλο «Εγκλήματα στην καρδιά του φθινοπώρου», που περιέχει δώδεκα διηγήματά της με τη Μις Μαρπλ και τον Ηρακλή Πουαρό, είναι ιδανική για την εποχή. Στα ελληνικά αστυνομικά έχουμε το μυθιστόρημα της Ελενας Γκίκα-Πετρουλάκη «Μια δασκάλα, δυο φόνοι και ένας έρωτας», με ηρωίδα την υπερσυναισθητική Μελίνα, ενώ αναμένουμε και το τρίτο βιβλίο του συγγραφικού διδύμου Λένα Μαντά – Κλαίρη Θεοδώρου, με τίτλο «Γυναικεία Υπόθεση 3: Scripta manent», πάντα με ήρωες τη Νόρα Δενδρινού και τον Νικόλα Παναγιωτίδη.

Νέοι χαρακτήρες καθώς και πολλοί παλιοί… γνώριμοι υπόσχονται πολλές συγκινήσεις και άφθονες στιγμές αγωνίας στους λάτρεις του είδους.

Ο επιθεωρητής Ντε Λούκα

Από τον Πατάκη περιμένουμε τρία αστυνομικά μυθιστορήματα αυτό το φθινόπωρο. Ο «Μαύρος χειμώνας στην Μπολόνια» (μετάφραση Δήμητρα Δότση), του Κάρλο Λουκαρέλι, μιας από τις πιο εμβληματικές μορφές του σύγχρονου ιταλικού νουάρ, μας μεταφέρει στην υπό γερμανική κατοχή Ιταλία του 1944 και βέβαια έχει πρωταγωνιστή, για ακόμη μια φορά, τον επιθεωρητή Ντε Λούκα, που γνωρίσαμε στην «Ιταλική ίντριγκα» και στο «Θανάσιμο αμάρτημα». Στην «Καταδίκη των ζωντανών», του επίσης Ιταλού Μάρκο ντε Φράνκι (μετάφραση Μαρία Οικονομίδου), πρωταγωνίστρια είναι η Βαλεντίνα Μέντιτσι, η νεότερη αστυνόμος της Κεντρικής Επιχειρησιακής Μονάδας, που αναλαμβάνει την πρώτη της πραγματική –και ιδιαίτερα επικίνδυνη– έρευνα, με μοναδικό της σύμμαχο τον Φάμπιο Κόστα, έναν απόβλητο αστυνομικό με ιδιαίτερα σκοτεινό παρελθόν, εξορισμένο σε ένα μικρό αστυνομικό τμήμα της επαρχίας. Η «Χώρα των χαμένων θεών» του Τούρκου Αχμέτ Ουμίτ (μετάφραση Στέλλα Βρετού) είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει την αστυνομική ιστορία, από τη μία, με την αρχαιολογία και τη μυθολογία, από την άλλη, «καθώς ξαναδίνει», στη βαριά σκιά του βωμού του Δία και ενός ερειπωμένου ναού, «ζωή σε αρχαίους μύθους». Πρωταγωνιστούν η δραστήρια αστυνόμος της υπηρεσίας Ασφάλειας του Βερολίνου Γιλντίζ Καράσου και ο βοηθός της Τομπίας Μπέκερ, που από τους πολύβοους δρόμους του γεμάτου μετανάστες Βερολίνου θα φθάσουν έως την Πέργαμο προσπαθώντας να εξιχνιάσουν μια σειρά από φόνους.

Στη σειρά Aldina του Gutenberg περιμένουμε δύο πολύ ενδιαφέροντα αστυνομικά. Στα «Δάκρυα ξυράφι» του Αμερικανού Σ. Α. Κόσμπι (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου), ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με καταιγιστική δράση, πρωταγωνιστεί ο Αφροαμερικανός Αϊκ, ένας άνδρας που έχει περάσει πολύ καιρό στη φυλακή καταδικασμένος για μια σειρά από εγκλήματα. Ο Αϊκ ντρέπεται και οργίζεται όταν ο ομοφυλόφιλος γιος του, Αϊζέια, παντρεύεται έναν άνδρα… και μάλιστα λευκό. Οταν όμως ο Αϊζέια και ο σύζυγός του Ντέρεκ δολοφονούνται, ο Αϊκ κυριεύεται από ενοχές και πάθος για εκδίκηση. Συνεργάζεται με τον πατέρα του Ντέρεκ, επίσης πρώην κατάδικο, και απευθύνονται σε γνωστούς τους από τον υπόκοσμο. Παρά τις προκαταλήψεις που τους χωρίζουν, είναι αποφασισμένοι να βρουν τους δολοφόνους των παιδιών τους και να τους τιμωρήσουν ανελέητα. Η «Ιστορία αγάπης» της Tζανέτ Γουίντερσον (μετάφραση Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης), που απαντά στο ερώτημα «Τι θα συμβεί όταν ο Homo sapiens δεν θα είναι πλέον το πιο ευφυές ον στον πλανήτη;», είναι μια νέα, μοντέρνα προσέγγιση του Φρανκενστάιν. Ξεκινώντας με τη Mαίρη Σέλεϊ να γράφει το βιβλίο της, μεταφέρεται στο σήμερα για να αφηγηθεί την ιστορία ενός τρανσέξουαλ γιατρού και μιας ομάδας επιστημόνων που πειραματίζονται με ρομπότ-κούκλες του σεξ. Επιστήμη και ρομαντισμός σε μια απροσδόκητη αφήγηση για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και τις ευθύνες που δημιουργεί.

Στις εκδόσεις Μίνωας θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μυθιστόρημα του Μπερνάρ Μινιέ (που τον γνωρίσαμε πέρυσι από τον επιτυχημένο «Παγωμένο»), με τίτλο «Κύκλος». Εδώ, ο επιθεωρητής Μαρτέν Σερβάζ θα λάβει ένα μυστηριώδες μέιλ που μπορεί να σημαίνει την επιστροφή τού πιο σκληρού κατά συρροήν δολοφόνου, του διαβόητου Χίρτμαν… Η Ελ Κοσιμάνο, από την άλλη, παρουσιάζει τη συνέχεια του μπεστ σέλερ της «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει», με τίτλο «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά» (μετάφραση Νοέλα Ελιασά). Η Φίνλεϊ είναι μια νεαρή γυναίκα της διπλανής πόρτας, που έχει σαν προτεραιότητά της να προστατεύσει την οικογένειά της – ακόμη και με φόνο, ή με μια σειρά από φόνους. Διασκεδαστική και ανάλαφρη σειρά, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Στα ελληνικά αστυνομικά του οίκου, ξεχωρίζουν το νέο ψυχολογικό θρίλερ της Ελευθερίας Μεταξά «Ιχνος στον καθρέφτη», μια περιπέτεια για ένα κύκλωμα απαγωγέων νεαρών κοριτσιών, οι «Μύστες» της Ελενας Κορδέλα, που περιστρέφεται γύρω από μια μυστικιστική οργάνωση ανθρώπων που υπηρετούν τον κανόνα της Χρυσής Τομής και που επανεμφανίζονται ξαφνικά για να αποδώσουν τιμωρία σε μια σειρά από εγκλήματα, και το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Ομορφη πόλη: Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», με πρωταγωνιστή τον κύριο Αδαμόπουλο, έναν άνδρα μόνο, παραγκωνισμένο στη δουλειά του, που για να διορθώσει την κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να φτάσει στον φόνο…

Τρία ελληνικά αστυνομικά έχουμε στα Bell αυτό το φθινόπωρο: «Πίσω από τις Μάσκες» του Γιώργου Δάμτσιου, που επιστρέφει με τη νέα αυτοτελή συνέχεια της σειράς του «Ευγενείς Αγριοι», το ατμοσφαιρικό θρίλερ «Σσαμπάτ» της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, που μας μεταφέρει στα Ιωάννινα αφηγούμενο την ιστορία ενός παλιού εβραϊκού σπιτιού που στεγάζει ένα βιβλιοπωλείο, και τη «Σκοτεινή κληρονομιά» του Γιώργου Αγγελίδη, που συνδέει το 1940 και ένα καθολικό μοναστήρι σε ένα νησί με το 1996 και μια παράξενη, σκοτεινή διαθήκη.

Στις ξένες του σειρές, θα έχουμε δύο μυθιστορήματα του M. W. Craven μέχρι το τέλος του χρόνου: τον «Βοτανολόγο» και τον «Ατρόμητο», ενώ μόλις κυκλοφόρησε και το «Πάνω από το πτώμα μου», η νέα περιπέτεια του Γουίλιαμ Γουόρικ από τον κορυφαίο συγγραφέα του είδους Τζέφρι Αρτσερ.

Εγκλήματα, περιπέτειες και σασπένς-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT