500 Λέξεις με την Κατερίνα Νικολάου

Η Κατερίνα Νικολάου γεννήθηκε στην Κύπρο, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, λειτουργός Τύπου, σεναριογράφος, επιμελήτρια, μεταφράστρια και κειμενογράφος σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κατερίνα Νικολάου γεννήθηκε στην Κύπρο, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, λειτουργός Τύπου, σεναριογράφος, επιμελήτρια, μεταφράστρια και κειμενογράφος σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Το πρώτο της βιβλίο «Του λύκου», ένα σπονδυλωτό ερωτικό μυθιστόρημα, με 33 μικρά και 7 μεγάλα σχέδια της Χαριτίνης Κυριάκου, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022 από τις εκδόσεις Το Ροδακιό.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Αυτό το καλοκαίρι το έβγαλα ξενόγλωσσα επειδή θα ήθελα να μεταφράσω το βιβλίο μου. «The Paris apartment», μπεστ σέλερ, ψυχολογικό θρίλερ της Λούσι Φόλεϊ, και «Se perdre» της νομπελίστριας Ανί Ερνό για την ερωτική σχέση με έναν νεότερο άνδρα. Βέβαια, στο κομοδίνο μου όλο και κάποιο «Αστερίξ» κυκλοφορεί.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Με συγκλονίζει που κάποιος γράφει κάτι στη μια άκρη του κόσμου και εσύ ταυτίζεσαι. Ο έρωτας, η μητρότητα, η ανιδιοτέλεια, η αγάπη, η τρυφερότητα, η ενσυναίσθηση, τα πάντα εκφράζονται μέσα σε βιβλία και βρίσκουν αδελφές ψυχές. Τα βιβλία μάς θυμίζουν ότι όλοι είμαστε φτιαγμένοι από την ίδια πρώτη ύλη.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

«Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ. Δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά ήταν λες και έπρεπε να το διαβάσω φέτος. Και τον «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ, πρώτη φορά στα αγγλικά.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Σε μια αιώρα δίπλα στη θάλασσα, μουσική υπόκρουση τα κύματα και γεύση καρπούζι.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Oταν τελειώνει η ανάγνωση και για μέρες εξακολουθώ να σκέφτομαι την ιστορία σαν μια ζωή δική μου.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

«Ταξίδι στη βροχή», εκδόσεις Κουκκίδα – Αιγαίον. Η αυτοβιογραφία της σπουδαίας μας ζωγράφου Ελένης Νικοδήμου που χάσαμε πρόσφατα. Μια γυναίκα-ηφαίστειο που άφησε λάβα στις καρδιές των αγαπημένων της και στην τέχνη.

Ποιος είναι ο λύκος της ιστορίας σας και τι επιδιώκει;

Eνα γοητευτικό ασημί αρπακτικό και ο παράφορος έρωτας που σε κάνει χαλκομανία. Κυκλοφορεί ελεύθερος κι όσο κι αν κανείς προσέχει, μπορεί να τον πετύχει στο διάβα του. Δεν είναι στο χέρι σου αν θα ενδώσεις. Δεν έχουν νόημα τα «πρέπει» και τα «μη», δεν μπορείς να λες πως ένας έρωτας είναι απαγορευμένος είτε από θεσμούς είτε από την ίδια τη συνείδηση, όπως δεν μπορείς να λες πως ένας άνθρωπος είναι παράνομος. Δεν μπαίνουν μαζί αυτές οι λέξεις…

Είναι η ερωτική ιστορία ένας άθλος και γιατί;

Aθλος μ’ εσένα. Το ερωτευμένο πλάσμα κάνει ελεύθερη κατάδυση με μια αναπνοή και τα μάτια ανοιχτά και πασχίζει να βγει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα. Να μη χάσει τον εαυτό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT