Home Cinema: Η παγκόσμια ειρήνη στα χέρια της Γκαλ Γκαντότ

Home Cinema: Η παγκόσμια ειρήνη στα χέρια της Γκαλ Γκαντότ

Η Γκαλ Γκαντότ, μια από τις κορυφαίες σύγχρονες ηρωίδες δράσης, παίρνει ξανά το όπλο της σε μια καταιγιστικού ρυθμού παραγωγή του Netflix

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Heart of Stone ★★½
ΔΡΑΣΗΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Τομ Χάρπερ
Ερμηνείες: Γκαλ Γκαντότ, Τζέιμι Ντόρναν

Η Γκαλ Γκαντότ, μια από τις κορυφαίες σύγχρονες ηρωίδες δράσης, παίρνει ξανά το όπλο της σε μια καταιγιστικού ρυθμού παραγωγή του Netflix. Κάπου ανάμεσα στον σκιώδη κόσμο των μυστικών υπηρεσιών και τους κάθε λογής παρανόμους, υπάρχει το «Καταστατικό», μια μυστική οργάνωση, η οποία χρησιμοποιεί την «Καρδιά», ένα υπερεξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να διατηρεί την παγκόσμια ειρήνη. Ολα αυτά μέχρι που η συγκεκριμένη τεχνολογία θα κλαπεί και η ειδική πράκτορας Στόουν (Γκαλ Γκαντότ) θα κληθεί να την ανακτήσει πριν υπάρξουν ολέθριες συνέπειες.

Εχοντας εμπειρία από τηλεοπτικές σειρές όπως τα «Peaky Blinders» και «Πόλεμος και Ειρήνη», ο σκηνοθέτης Τομ Χάρπερ ενορχηστρώνει μερικές πολύ καλοστημένες σκηνές δράσης, οι οποίες έχουν φυσικά στο επίκεντρο τη δυναμική του πρωταγωνίστρια. Η Ισραηλινή ηθοποιός είναι άσος στις πολεμικές τέχνες, καβαλάει μηχανές, πέφτει με αλεξίπτωτα· πείθει γενικώς τον θεατή για όσα υπόσχεται ο χαρακτήρας της. Ολα αυτά σε αρκετά διαφορετικά σκηνικά, από την πανέμορφη Λισσαβώνα, μέχρι την αφρικανική έρημο και την παγωμένη Ισλανδία. Προφανώς εδώ υπάρχει και το στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης, για την οποία συζητούν τα τελευταία χρόνια οι πάντες, ωστόσο αποτελεί απλώς την αφορμή, μια βολική κινηματογραφική απειλή όπως συνέβαινε παλιότερα με τα πυρηνικά όπλα.

Home Cinema: Η παγκόσμια ειρήνη στα χέρια της Γκαλ Γκαντότ-1
Ο Ζόζεφ Τρόγιαν είναι ο «Τσαρλατάνος».

Ο Τσαρλατάνος ★★★

ΔΡΑΜΑ (2021)

Σκηνοθεσία: Ανιέσκα Χόλαντ

Ερμηνείες: Ζόζεφ Τρόγιαν, Ιβάν Τρόγιαν, Γιούρα Λοτζ

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε μια συγκινητική αληθινή ιστορία διά χειρός Ανιέσκα Χόλαντ. Η Πολωνέζα κινηματογραφίστρια, η οποία διακρίθηκε πρόσφατα και στο Φεστιβάλ Βενετίας με το θαρραλέο «Green Border», μας ταξιδεύει εδώ στην Τσεχία των δεκαετιών του 1940 και του 1950. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Γιαν Μικολάσεκ (Ζόζεφ Τρόγιαν), βοτανολόγος και θεραπευτής, ο οποίος έχει ένα μοναδικό χάρισμα ώστε να εντοπίζει εμπειρικά τις ενδείξεις σχεδόν οποιασδήποτε ασθένειας. Η φήμη του σύντομα εξαπλώνεται και οι ασθενείς του περιλαμβάνουν τους πάντες, από τον απλό λαό μέχρι κυβερνητικούς μεγαλόσχημους. Ο αλαζονικός χαρακτήρας του, ωστόσο, και ο πλούτος που συσσωρεύει θα σταθούν αφορμή ώστε να συλληφθεί από το αυταρχικό καθεστώς της χώρας. Η Χόλαντ φέρνει στο προσκήνιο έναν κάπως αμφιλεγόμενο ήρωα προκειμένου να θέσει ερωτήματα, τόσο σε σχέση με τον ορισμό του επιστήμονα όσο και με την ανθρωπιά, η οποία συχνά υπερπηδά τις προκαταλήψεις. Φυσικά στο φόντο υπάρχουν οι κοινωνικοί και πολιτικοί περιορισμοί της εποχής, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την ιδιαιτερότητα του πρωταγωνιστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT