Υποπτες αρχαιότητες φρενάρουν έκθεση στις ΗΠΑ

Υποπτες αρχαιότητες φρενάρουν έκθεση στις ΗΠΑ

Η αμφισβητούμενη προέλευση ελληνικών αρχαιοτήτων που ανήκουν στον συλλέκτη και επιχειρηματία Σολ Ράμπιν προκάλεσαν το «φρενάρισμα» μιας περιοδεύουσας έκθεσης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού...

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμφισβητούμενη προέλευση ελληνικών αρχαιοτήτων που ανήκουν στον συλλέκτη και επιχειρηματία Σολ Ράμπιν προκάλεσαν το «φρενάρισμα» μιας περιοδεύουσας έκθεσης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και την απόλυση ενός επιμελητή. Πρόκειται για την έκθεση «From chaos to order» (2020-2021) με ελληνικές αρχαιότητες της Γεωμετρικής περιόδου (1100 π.Χ.-700 π.Χ.) που προέρχονται από τη συλλογή Ράμπιν και διοργάνωσε το Μουσείο Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης στη Φλόριντα. Η έκθεση επρόκειτο να ταξιδέψει σε μουσείο του Ντένβερ, αλλά οι επιμελητές του, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, διαπίστωσαν ότι πολλές από τις 57 αρχαιότητες της συλλογής δεν είχαν πλήρη στοιχεία προέλευσης, με αποτέλεσμα (αρχικά) να αναβάλουν και έπειτα να ακυρώσουν τη διοργάνωση της έκθεσης. Οι αρχαιότητες που εξετάστηκαν δεν φαίνεται μεν να ταυτίζονται με αρχαία που διακινήθηκαν παράνομα, αλλά συνδέονται με τον έμπορο αρχαιοτήτων Ρόμπερτ Χεχτ, ο οποίος συνδέθηκε με μεγάλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Σύμφωνα με τους επιμελητές στο Ντένβερ, δεν υπήρχαν στοιχεία πως οι επίμαχες αρχαιότητες είχαν ήδη ταξιδέψει εκτός ελληνικών συνόρων το 1970. Η υπόθεση προκάλεσε τριγμούς στο μουσείο της Φλόριντα και κόστισε τη δουλειά του επιμελητή Mάικλ Μπένετ, ο οποίος είχε την ιδέα και την επιμέλεια της έκθεσης. Σε δηλώσεις του, ο συλλέκτης ανέφερε ότι δεν είχε ζητήσει από εμπόρους πλήρη στοιχεία προέλευσης, αλλά εγγυήσεις ότι τα αρχαία που αγόραζε δεν ήταν κλεμμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT