Βασίλης Θεοχαράκης: «Η ζωγραφική για εμένα εκφράζει μια εσωτερική ανάγκη»

Βασίλης Θεοχαράκης: «Η ζωγραφική για εμένα εκφράζει μια εσωτερική ανάγκη»

Ο Βασίλης Θεοχαράκης, ενεργός στη δέκατη δεκαετία της ζωής του, εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση «Γλαυκή θάλασσα»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκείνο που κατάφερα στη ζωή μου είναι να ξεχωρίζω το ένα από το άλλο», λέει στην «Κ» ο Βασίλης Θεοχαράκης, που βαδίζοντας στη δέκατη δεκαετία της ζωής του παραμένει ενεργός επιχειρηματίας και ζωγράφος. «Ενας επιχειρηματίας ποτέ δεν έχει την ελευθερία του καλλιτέχνη. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Τη στιγμή που μπαίνω στο ατελιέ, ξεχνώ τις επιχειρήσεις. Οταν όμως εργάζομαι ως επιχειρηματίας, ονειρεύομαι τη ζωγραφική. Με συντροφεύει ολόκληρη την ημέρα».

Η ατομική του έκθεση «Γλαυκή θάλασσα», μια σειρά από τοπιογραφίες –εικόνες της φύσης με φουσκοθαλασσιές, ασάλευτα πεύκα και το βλέμμα του ζωγράφου στραμμένο στα πέλαγα–, εγκαινιάστηκε από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη πριν από λίγες ημέρες στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας. Ο ίδιος και η πολυμελής οικογένειά του –παιδιά κι εγγόνια–, ένα πλήθος προσκεκλημένων, καθώς και οι Αρχές της Υδρας έδωσαν το «παρών» εκείνη την ευχάριστη βραδιά. «Η ζωγραφική για εμένα εκφράζει μια εσωτερική ανάγκη», σχολιάζει ο κ. Θεοχαράκης. «Αν περάσει μια μέρα και δεν ζωγραφίσω, αισθάνομαι το κενό. Ετσι, κάθε μέρα, όλες τις απογευματινές ώρες, τις περνώ στο ατελιέ μου στη Φιλοθέη ή στο Λαγονήσι».

Η θεματική αυτή έκθεση περιλαμβάνει τριάντα και πλέον αντιπροσωπευτικές ελαιογραφίες και υδατογραφίες των τελευταίων χρόνων δουλειάς του κ. Θεοχαράκη. Γεννημένος στον Πειραιά με καταγωγή από την Κίσσαμο Χανίων και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου Θεοχαράκη, υπήρξε μαθητής του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, και συχνά στις κουβέντες του αναφέρει τον θαυμασμό για τον δάσκαλό του αλλά και την εμμονή του στη λεπτομέρεια και την ακριβή διατύπωση της ιδέας του θέματος. Τα έργα του Βασίλη Θεοχαράκη παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1957, στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα, καθώς και στην 5η Πανελλήνια Εκθεση Ζωγραφικής στο Ζάππειο. Εχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ επίτευγμά του είναι επίσης το κοινωφελές «Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη» που ιδρύθηκε το 2007.

«Ο Θεοχαράκης είναι ένας παθιασμένος τοπιογράφος που εμμένει στις ομορφιές και στο φως της Ελλάδας, αν και πολυταξιδεμένος σχεδόν στα πέρατα του κόσμου», λέει ο Τάκης Μαυρωτάς, διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος και επιμελητής της έκθεσης. «Η αλήθεια στο έργο του συνοψίζεται από το ρητό του Απελλή: “Ούτε μια μέρα χωρίς γραμμή”, και πράγματι, περισσότερο από εξήντα χρόνια ασκεί τη ζωγραφική πράξη δίνοντας δέουσα προσοχή στο σχέδιο και το χρώμα. Κάθε μέρα στέκεται αντιμέτωπος με τη λευκή επιφάνεια του τελάρου και την επιθυμία μιας νέας αρχής. Μέσα από τις ελαιογραφίες και τις υδατογραφίες του, μας ταξιδεύει σε χώρους, εκεί όπου, πέρα από την αδιατάραχτη σιωπή, κυριαρχούν αδιάκοπα το μυστηριακό φως και τα διαρκώς παλλόμενα στοιχεία της φύσης. Ετσι, οι τοπιογραφικές του εικόνες, με καθαρά και διαυγή χρώματα λαμπρότητας, αυστηρά μελετημένη δομή σύνθεσης και απλοποιήσεις που ανατρέπουν την καθιερωμένη προοπτική, ανακαλούν το αεικίνητο της θάλασσας», σχολιάζει ο επιμελητής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου, και θα συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο των εκδόσεων Μέλισσα, με όλα τα εκτιθέμενα έργα, καθώς και κείμενα των Κρίστοφερ Χάντσον (τ. διευθυντής εκδόσεων του Μητροπολιτικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), Τάκη Μαυρωτά, Κλαούντιο Στρινάτι (τ. έφορος των μουσείων της Ρώμης), Παναγιώτη Τέτση, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και Αγγελου Δεληβορριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT