Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Νεανικά όνειρα στην αυταρχική Ρουμανία

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Νεανικά όνειρα στην αυταρχική Ρουμανία

«Ράδιο Μετρονόμ». Η βραβευμένη στις Κάννες ταινία του Αλεξάντρου Μπελκ στις νέες προβολές

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ράδιο Μετρονόμ ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Αλεξάντρου Μπελκ
Ερμηνείες: Μάρα Μπουγκάριν, Σερμπάν Λαζαρόβιτσι

Από τη Ρουμανία μάς έρχεται ένα βραβευμένο στις Κάννες για τη σκηνοθεσία του δράμα ενηλικίωσης, με ιστορικές-πολιτικές προεκτάσεις. Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με τη νεολαία της χώρας να μεγαλώνει στη σκιά του αυταρχικού καθεστώτος Τσαουσέσκου. Μια παρέα εφήβων διοργανώνει ένα πάρτι, σχεδιάζοντας παράλληλα να στείλει κρυφά γράμμα στο «Μετρονόμ», τη μουσική εκπομπή του Radio Free Europe που μεταδίδεται παράνομα στη Ρουμανία. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Αννα, η οποία ανακαλύπτει επίσης πως το αγόρι της ετοιμάζεται να φύγει σύντομα από τη χώρα και απελπίζεται. Κάπου εκεί, ωστόσο, κάνει έφοδο η μυστική αστυνομία και τα πάντα ανατρέπονται.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος στις μεγάλου μήκους Αλεξάντρου Μπελκ κινηματογραφεί με θαυμαστή συνοχή και ωριμότητα ένα διαχρονικό νεανικό πορτρέτο, που στηρίζεται στην ελπίδα και στην ανάγκη για ελευθερία, ανεξαρτήτως συνθηκών. Τα παιδιά της ταινίας συναντιούνται, χορεύουν, γελούν, ερωτεύονται και βρίσκουν μέσω της μουσικής το παράθυρό τους προς έναν καλύτερο κόσμο. Οταν μπροστά τους ορθώνεται αμείλικτος ο καθεστωτικός τοίχος, αντιδρούν ενστικτωδώς· όλοι εκτός από την Αννα, η οποία θα βρεθεί απέναντι σε ένα τεράστιο δίλημμα, ενώ ταυτόχρονα σκέφτεται και με την καρδιά της.

Εξαιρετικά στημένες οι σκηνές της ανάκρισης, με το ίδιο πρόσωπο να παίζει τον «καλό» και τον «κακό» αστυνομικό, ενώ ενδιαφέρον έχει και το φινάλε, που υπενθυμίζει ότι ο κόσμος δεν χωρίζεται ανέξοδα ανάμεσα σε γενναίους και προδότες.

Κάρμεν ★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μπέντζαμιν Μιλπιέ
Ερμηνείες: Πολ Μέσκαλ, Μελίσα Μπαρέρα

Ο βασικός χορογράφος του «Μαύρου κύκνου» του Αρονόφσκι, Μπέντζαμιν Μιλπιέ, διασκευάζει την κλασική όπερα του Ζορζ Μπιζέ, τοποθετώντας τη στη σύγχρονη εποχή και συγκεκριμένα στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού. Εκεί η Κάρμεν (Μελίσα Μπαρέρα) είναι μια νεαρή μετανάστρια, η οποία προσπαθεί να φτάσει στην Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μακριά από τα νύχια ενός μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών. Στον δρόμο της, όμως, θα συναντήσει έναν τρομερά βίαιο συνοριοφύλακα, από τον οποίο θα τη γλιτώσει ο Εϊνταν (Πολ Μέσκαλ), ένας πιο ευαίσθητος συνάδελφός του. Κυνηγημένοι πλέον από τις Αρχές, οι δυο τους θα καταφύγουν στο μπαρ μιας παλιάς φίλης της μητέρας της Κάρμεν (Ρόζι ντε Πάλμα). Ατμοσφαιρικά τοπία, δράμα –που φλερτάρει επικίνδυνα και με το μελόδραμα– και σκηνές χορού, που «σπάνε» την κυρίως αφήγηση, είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της γοητευτικής διασκευής, την οποία ενισχύουν και οι πρωταγωνιστές της. Ο υποψήφιος για Οσκαρ Πολ Μέσκαλ («Aftersun») συναντά την αιθέρια Μελίσα Μπαρέρα («Scream») σε ένα φιλμ που ξεχειλίζει από πάθος και τραγικότητα, έχοντας πάντως και αρκετά αφηγηματικά ψεγάδια, κυρίως στο δεύτερο κομμάτι του.

Το βιβλίο των θαυμάτων ★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Λίζα Αζουέλος
Ερμηνείες: Αλεξαντρά Λαμί, Μιριέλ Ρομπέν

Ενα συγκινητικό φιλμ γύρω από την απεριόριστη δύναμη της μητρικής αγάπης μάς έρχεται από τη Γαλλία. Οταν ο δωδεκάχρονος γιος της πέφτει σε κώμα έπειτα από ένα ατύχημα στον δρόμο, η μητέρα του αποφασίζει να εκπληρώσει τα όνειρά του. Εχοντας για οδηγό ένα τετράδιο, στο οποίο εκείνος έχει καταγράψει τα δέκα πράγματα που θα ήθελε να κάνει «πριν τελειώσει ο κόσμος», η απελπισμένη γυναίκα ξεκινά να τσεκάρει μία-μία τις επιθυμίες, προσδοκώντας με τη δύναμη του συναισθήματος πως, αν ολοκληρώσει την αποστολή, ο γιος της θα συνέλθει. Η αναζήτηση την οδηγεί από την Ιαπωνία μέχρι την Πορτογαλία και τις βρετανικές ακτές, σε ένα ταξίδι που θα βοηθήσει και την ίδια να συνειδητοποιήσει αυτό που έχει συμβεί. Αναμφισβήτητα φορτισμένο συγκινησιακά, το φιλμ της Λίζα Αζουέλος επιτυγχάνει τον σκοπό του, δίχως πάντως να μας εκπλήξει (κινηματογραφικά) με τον τρόπο που φτάνει έως εκεί.

Οι Αναλώσιμοι 4
ΔΡΑΣΗΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Σκοτ Γουό
Ερμηνείες: Σιλβέστερ Σταλόνε, Τζέισον Στέιθαμ

Το γνωστό franchise δράσης με τη συγκέντρωση βετεράνων ηρώων δράσης φέρνει στις αίθουσες το τέταρτο και τελευταίο(;) μέρος του. Αυτή τη φορά, οι «Αναλώσιμοι» αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας του κόσμου, καθώς αυτός απειλείται με την καταστροφή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Προκειμένου αυτός να αποφευχθεί, οι Σταλόνε, Στέιθαμ, Λούντγκρεν και Σία θα διεξαγάγουν έναν μικρότερο πόλεμο, έχοντας στο πλευρό τους και μια καινούργια γενιά, ένα «νέο αίμα» ηρώων, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT