Οι περισσότεροι λάτρεις της τέχνης δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν ότι έχουν στην κατοχή τους ένα έργο τέχνης σαν το «Benefits Supervisor Sleeping», το εντυπωσιακό και αντισυμβατικό γυμνό, που παρουσίασε ο Λούσιαν Φρόιντ το 1995. Για τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, όμως, το έργο αποτελεί απλώς μικρό κομμάτι ενός θησαυρού από πίνακες και γλυπτά, που ο δισεκατομμυριούχος πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι έχει στα σπίτια του στην Αγγλία και τη νότια Γαλλία ή στο γιοτ του «Eclipse», αξίας 700 εκατ. δολαρίων.
Μια διαρροή από την offshore εταιρεία Merit Servus με έδρα την Κύπρο, οι λεπτομέρειες της οποίας ήρθαν στο φως –σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian– μέσω των Oligarch Files, αποκαλύπτει ότι ο μεγιστάνας του πετρελαίου και η πρώην σύζυγός του Ντάσα Ζούκοβα κατέχουν μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές μοντέρνας τέχνης στον κόσμο. Μόνον το αριστούργημα του Φρόιντ αγοράστηκε σε δημοπρασία της Νέας Υόρκης το 2008 για 33,6 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στη διάρκεια μιας δεκαετίας ασύστολων δαπανών ο Αμπράμοβιτς και η Ζούκοβα απέκτησαν τη συγκεκριμένη συλλογή, που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 εξαιρετικά κομμάτια, η αξία των οποίων εκτιμήθηκε από τους αξιολογητές του ολιγάρχη σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια (963 εκατ. δολάρια).
Τα αρχεία αποκαλύπτουν αποκτήματα, που με την ποιότητα και την ποικιλία τους καταγράφουν τελικά την ιστορία της σύγχρονης τέχνης. Η συλλογή διαθέτει κομμάτια από τους μεγαλύτερους Ρώσους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς δασκάλους, έργα των Μονέ και Mοντριάν, Mατίς και Πικάσο, Ρώσους μοντερνιστές και πίνακες του Μάλεβιτς, σουρεαλιστικές συνθέσεις του Μαγκρίτ και μια τολμηρή επιλογή έργων αφηρημένης τέχνης. Από τους σύγχρονους ενδεικτικά αναφέρονται οι καταξιωμένοι ζωγράφοι Λούσιαν Φρόιντ, Φράνσις Μπέικον, Πόλα Ρέγκο, Φρανκ Αουερμπαχ και Ντέιβιντ Χόκνεϊ.
Τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα αρχεία δείχνουν ότι το ενδιαφέρον του Αμπράμοβιτς για τα έργα τέχνης του μειώθηκε, κάνοντας τη Ζούκοβα κύριο δικαιούχο. Η πράξη δεν απαιτούσε τη συγκατάθεση της ίδιας και θεωρείται ότι απέρρεε από τους όρους του διαζυγίου της από τον Aμπράμοβιτς το 2016. Εν τέλει τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση της Βρετανίας προειδοποίησε τους φιλικούς προς το Κρεμλίνο ολιγάρχες ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα μπορούσαν να κατασχεθούν.
Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, στις 10 Μαρτίου, ο Αμπράμοβιτς υπέστη κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης της Τσέλσι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ακολούθησε σύντομα την ίδια πολιτική, αλλά ο Αμπράμοβιτς άσκησε έφεση κατά της απόφασης, με τους δικηγόρους του να υποστηρίζουν ότι στοχοποιήθηκε λόγω δημοσιότητας και όχι επειδή πληρούσε τα κριτήρια. Δεν έχει υποστεί κυρώσεις στις ΗΠΑ, ενώ η πρώην σύζυγός του, που ξαναπαντρεύτηκε (με τον Σταύρο Νιάρχο), είναι Αμερικανίδα πολίτης, όπως και τα δύο παιδιά που απέκτησε με τον Αμπράμοβιτς.