Από τα συνέδρια, στο πιάτο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Βορειοευρωπαίοι και οι Αμερικανοί το χρησιμοποιούν με το σταγονόμετρο γιατί είναι πανάκριβο, είδος πολυτελείας που δεν μπορεί να έχει καθημερινή παρουσία στο τραπέζι τους. «Ψεκάζουν» τις σαλάτες τους με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βάζουν σταγονίτσες στο ψωμί τους, τη στιγμή που τα δικά μας μαγειρέματα κολυμπάνε στο ελαιόλαδο και το εθνικό μας χόμπι είναι να βουτάμε το ψωμί στη χωριάτικη και στα λαδερά φαγητά. Οι συνήθειες, άλλωστε, συχνά διαμορφώνονται από όσα προσφέρονται σε αφθονία. Παρακολουθώντας βέβαια την τιμή στο λίτρο του ελαιολάδου να σκαρφαλώνει όλο και πιο ψηλά, δεν είναι σίγουρο ότι η ελληνική οικογένεια θα μπορεί να το απολαμβάνει στον ίδιο βαθμό.

Η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο ράφι του σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται σήμερα στα 12 ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φθάνει στα 16 ευρώ, χωρίς μάλιστα να πρόκειται για βιολογικής καλλιέργειας. Πριν από περίπου ένα χρόνο η μέση τιμή του βρισκόταν στα 8 ευρώ/λίτρο, ενώ τώρα ακόμη και το απλό ελαιόλαδο προσεγγίζει τα 10 ευρώ/λίτρο στα σούπερ μάρκετ, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 37% από τις αρχές του χρόνου.

Το ελαιόλαδο είναι μόνο ένα παράδειγμα των πιέσεων και ανατροπών που φέρνει η κλιματική κρίση στην καθημερινότητά μας, στο πιάτο και στα ποτήρια μας. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πόσο θα ακριβύνουν κάποια προϊόντα εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Στην περιοχή καλλιεργούνται το 1/3 της παραγωγής σιτηρών στη χώρα και το 1/3 του ελληνικού βαμβακιού, ενώ μόνο στη Λάρισα καλλιεργούνται το 23,9% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού. Μεγάλο είναι το πλήγμα και στις γαλακτοβιομηχανίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά. Το κλίμα επηρεάζει και το ελληνικό κρασί. Φέτος πήγαν όλα στραβά στη Σαντορίνη, λένε οι οινοποιοί. Χαλάζι, βροχές, καύσωνες περιορίζουν την παραγωγή στο 1/3 και εκτοξεύουν την τιμή στο ράφι. Πόσοι θα μπορούν να πληρώνουν 30 ευρώ τη φιάλη;

Η ραγδαία αλλαγή στο κλίμα έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί μια θεωρητική συζήτηση σε συνέδρια περιβαλλοντικών οργανώσεων. Εισβάλλει στη ζωή μας και φέρνει μεγάλες αλλαγές στη διατροφή, στον οικονομικό προϋπολογισμό, στην υγεία, στις καθημερινές μας συνήθειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT