Home Cinema: Το αιμοδιψές βαμπίρ που καταδυνάστευε τη Χιλή

Home Cinema: Το αιμοδιψές βαμπίρ που καταδυνάστευε τη Χιλή

Πολύ γρήγορα, μετά την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας, όπου μάλιστα βραβεύτηκε για το σενάριό του, το νέο φιλμ του Πάμπλο Λαρέιν έρχεται στην πλατφόρμα του Netflix

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόμης ★★★
ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαρέιν
Ερμηνείες: Χάιμε Βαντέλ, Αλφρέδο Κάστρο

Πολύ γρήγορα, μετά την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας, όπου μάλιστα βραβεύτηκε για το σενάριό του, το νέο φιλμ του Πάμπλο Λαρέιν έρχεται στην πλατφόρμα του Netflix. Ο Χιλιανός κινηματογραφιστής χρησιμοποιεί ένα ξεκαρδιστικό εύρημα, υποθέτοντας ότι ο παλιός δικτάτορας της πατρίδας του, Αουγκούστο Πινοσέτ, συνεχίζει να περιδιαβαίνει στη Γη ως αιμοσταγής βρικόλακας. Παρακολουθώντας την ιστορία του, η οποία ξεκινά περίπου δυόμισι αιώνες πίσω, από την επαναστατική Γαλλία, φτάνουμε μέχρι σήμερα, καθώς το γερασμένο πια βαμπίρ ψάχνει τρόπο να αφήσει αυτόν το μάταιο κόσμο με αξιοπρέπεια.

Μεταφέροντας στην οθόνη ένα όντως απολαυστικό σενάριο, το οποίο συνέγραψε με τον Γκιγιέρμο Καλντερόν, ο Λαρέιν μας ταξιδεύει στο σκοτεινό παρελθόν της Χιλής, το οποίο έχει προφανώς σημαδευτεί από τα εγκλήματα αλλά και την κοινωνική διείσδυση του καθεστώτος Πινοσέτ.

Πολλά από τα παραπάνω μεταφέρονται στην οθόνη μέσα από σεκάνς κατάμαυρου χιούμορ, μπόλικου σπλάτερ και σκληρών εικόνων, που αποκτούν πάντως ένα βαθμό ουδετερότητας στην ασπρόμαυρη φωτογραφία. Προς το τέλος του φιλμ έρχεται και κάποια φλυαρία ή επαναλήψεις, τις οποίες όμως διακόπτει μια απλώς απερίγραπτη σκηνή με τον «Κόμη» Πινοσέτ και τη Μάργκαρετ Θάτσερ (επίσης βαμπίρ) να σκίζουν ανέμελοι τους αιθέρες.

Home Cinema: Το αιμοδιψές βαμπίρ που καταδυνάστευε τη Χιλή-1
Οι καλοκαιρινές περιπέτειες δύο αδελφών, που σημαδεύονται από ένα μακάβριο μυστικό

Σημάδια του καλοκαιριού ★★★
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022)
Σκηνοθεσία: Σιμόν Ριτ
Ερμηνείες: Ρεϊμόν Μπορ, Σιμόν Μπορ, Μάιρα Βιλένα

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα ευφάνταστο σκηνοθετικό ντεμπούτο από τον Γάλλο Σιμόν Ριτ, ο οποίος υπογράφει ένα οικογενειακό δράμα, που φλερτάρει έντονα με τον κινηματογραφικό μαγικό ρεαλισμό.

Τα μικρά αδέλφια Τόνι και Νοέ περνούν τις μέρες του καλοκαιριού παίζοντας παιχνίδια πλάι στα βράχια της θάλασσας. Ενα τέτοιο, ωστόσο, θα πάρει τραγικές διαστάσεις, αλλάζοντας τις ζωές τους για πάντα.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι νεαροί άνδρες θα επιστρέψουν στο παραλιακό θέρετρο για να συναντήσουν και την Κασάντρα, φίλη των παιδικών τους χρόνων, την οποία και θα διεκδικήσουν. Παράλληλα, τα δύο αδέλφια εξακολουθούν να κρύβουν ένα θαυμαστό όσο και μακάβριο μυστικό. Ο Ριτ δεν διστάζει να διαβεί το όριο του πραγματικού, προκειμένου να αφηγηθεί μια ιστορία που έχει τις ρίζες της στις κλασικές τραγωδίες.

Η γοητεία της νιότης και των ορμών που εκρήγνυνται έχουν εδώ, φυσικά, κεντρική θέση σε ένα φιλμ με καλοκαιρινή μεν αύρα, αλλά και μια πιο «σκοτεινή» γοητεία κάτω από την ηλιόλουστη επιφάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT