«Για όλα τα μέλη των οικογενειών μας που ενδέχεται να μην ακούσουν αυτή την ανακοίνωση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, παρακαλώ ενημερώστε τους, τηλεφωνήστε τους ότι θα πρέπει να μεταβούμε σε πιο ασφαλές μέρος για να προστατευθούμε από την ενδεχόμενη αύξηση της στάθμης του νερού κατά τη διάρκεια αυτού του κυκλώνα». Σας θυμίζει κάτι; Ισως μια πρωτόλεια εκδοχή του δικού μας «112»; Δεν έχετε πέσει και τόσο έξω.
Οταν τον περασμένο Μάρτιο η δημοσιογράφος Νατάσσα Μπλάτσιου, ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Ζιώγας και η υπεύθυνη παραγωγής εκ μέρους των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Μήτση Περσάνη πατούσαν το πόδι τους στο Ανταναναρίβο, την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, η ιδέα που είχαμε στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή ήταν, ας πούμε, συγκεχυμένη: πάγοι που λιώνουν, φώκιες που λιάζονται, καύσωνες στο Λονδίνο, πυρκαγιές στη Σιβηρία. Ανεξαρτήτως του τι είχε ο καθένας στο μυαλό του, ήταν κάτι που συνέβαινε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και το οποίο κατά πάσα πιθανότατα θα απασχολούσε στα σοβαρά τις επόμενες γενιές, όχι εμάς αυτοπροσώπως.
Υστερα από το φετινό καλοκαίρι, αυτή η κάπως ρευστή εικόνα έγινε πολύ πιο συγκεκριμένη. Και κάπως έτσι η προφορική προειδοποίηση του ντόπιου ντελάλη στη νοτιοανατολική ακτή της πανέμορφης αυτής νησιωτικής χώρας δικαιώνει τους ιθύνοντες του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» που οραματίστηκαν ένα ντοκιμαντέρ στη Μαδαγασκάρη και το οποίο προβάλλεται αύριο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Χρειάστηκαν μόνο δύο μήνες, μια mega-πυρκαγιά στον Εβρο και μια ιστορική πλημμύρα στη Θεσσαλία για να αναλογιστούμε ότι η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τη Μαδαγασκάρη δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε. Οχι τουλάχιστον με κριτήριο τον βαθμό ευαλωτότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Ο κυκλώνας «Freddy», που χτύπησε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν ο έκτος στη σειρά σε διάστημα μόλις 14 μηνών.
Η Μαδαγασκάρη βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή της νέας παγκόσμιας κρίσης. Ο κυκλώνας «Freddy», που χτύπησε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν ο έκτος στη σειρά σε διάστημα μόλις 14 μηνών και άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις επιπτώσεις στη ζωή των Μαλαγκάσι, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να συνέλθουν από τα αλλεπάλληλα κλιματικά σοκ. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από τις καλλιέργειές τους, που καταστρέφονται. Χωρίς τροφή, ο υποσιτισμός, ιδιαίτερα στα παιδιά, εντείνεται και δημιουργεί νέες εστίες υψηλών απαιτήσεων άμεσης υγειονομικής φροντίδας. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες δράσεις στο πλαίσιο της πλανητικής υγείας, με στόχο να υποστηρίξουν πληθυσμούς οι οποίοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο υποσιτισμός και οι επιδημίες.
«Σαν να έχει έρθει ο ήλιος πιο κοντά», περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την κλιματική αλλαγή στον τόπο του ένας ηλικιωμένος αγρότης και μάρτυρας του πρώτου τυφώνα που χτύπησε την περιοχή το 1969. Η Νατάσσα Μπλάτσιου, με τη διπλή ιδιότητα της σκηνοθέτιδος και της παραγωγού, επέλεξε να φωτίσει τις δραματικές επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό μέσα από το φωτεινό και, ταυτόχρονα, σκληραγωγημένο πρόσωπο της Titi, κεντρικής ηρωίδας του ντοκιμαντέρ, που έζησε ένα χρόνο στη Μαδαγασκάρη ως υπεύθυνη νοσηλευτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης. «Δεν καταφέραμε πολλά σήμερα», λέει, ενώ έχει πια νυχτώσει κι εκείνη συνεχίζει αγόγγυστα να εξετάζει παιδιά φορώντας στο κεφάλι της ένα φακό νυκτός. «Η κατάσταση στις χώρες που δουλεύει η Titi δεν αλλάζει δραματικά, δεν σώζει τον κόσμο, όμως εκείνη συνεχίζει να σώζει ζωές, σαν ένας άλλος Σίσυφος που κάθε μέρα ξεκινάει την τιτάνια προσπάθειά της από την αρχή», μας λέει η Νατάσσα Μπλάτσιου. Αυτό είναι το μήνυμα του σπουδαίου αυτού ντοκιμαντέρ: κάθε ζωή μετράει.
Το ντοκιμαντέρ «Titi – Στο πέρασμα του κυκλώνα» προβάλλεται αύριο Πέμπτη 28/9, στις 5 το απόγευμα, στον κινηματογράφο Δαναός 1.