Μάικλ Γκάμπον: Εφυγε από τη ζωή ο «καθηγητής Ντάμπλντορ»

Μάικλ Γκάμπον: Εφυγε από τη ζωή ο «καθηγητής Ντάμπλντορ»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μη λυπάσαι τους νεκρούς, Χάρι. Λυπήσου τους ζωντανούς και πάνω από όλα, αυτούς που ζουν δίχως αγάπη». Είναι ίσως λίγο άδικο για έναν καλλιτέχνη όπως ο σερ Μάικλ Γκάμπον, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, να μένει στο συλλογικό συνειδητό περισσότερο για τον ρόλο του σε ένα ποπ φαινόμενο σαν αυτό του (κινηματογραφικού) «Χάρι Πότερ». Από την άλλη, ο Αλμπους Ντάμπλντορ, ο εμβληματικός διευθυντής της σχολής Χόγκουαρτς, που ερμήνευσε ο Ιρλανδός ηθοποιός από την τρίτη ταινία της σειράς κι έπειτα, αποτελεί χαρακτήρα τόσο αγαπητό που σίγουρα του χάρισε και κάτι από αυτό που εννοείται στην ατάκα της αρχής.

Με συμμετοχή σε περισσότερες από 150 ταινίες και σειρές, τέσσερα βραβεία BAFTA και τρία Λόρενς Ολίβιε για την επίσης σημαντική θεατρική του καριέρα, ο Γκάμπον αποτέλεσε ούτως ή άλλως μεγάλη μορφή της υποκριτικής, ιδίως όσον αφορά το αγγλικό περιβάλλον.

Στο σινεμά έπαιξε κυρίως δεύτερους ρόλους όπως εκείνος του αριστοκράτη στο «Εγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» του Ρόμπερτ Ολτμαν ή του καπνοβιομηχάνου στο «The Insider» του Μάικλ Μαν. Οσο για τα «Χάρι Πότερ», τα οποία όπως ομολογούσε δεν είχε διαβάσει στη λογοτεχνική τους μορφή, υπήρξε ένας Ντάμπλντορ ταιριαστά αμφίσημος· βασικά εκπέμποντας μιαν αύρα σοφίας και καλοσύνης, αφήνοντας ωστόσο να διαφανεί και ένα λιγότερο φωτεινό πρόσωπο όταν αυτό ήταν απαραίτητο. Οπως είπαμε, η θεατρική καριέρα του Γκάμπον ήταν εξίσου αξιοσημείωτη, μετρώντας πολλούς σαιξπηρικούς ρόλους, καθώς και άλλους σε έργα των Αλαν Αϊκμπορν και Χάρολντ Πίντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT