Ο χορευτής ήρωας της γατοσυνοικίας

«Αν θέλετε να μάθετε πού κρύβεται το θάρρος και πώς σε κάνει δυνατό αυτό που ήταν βάρος, η ιστορία ξεκινά. Αρχίζει η μαγεία»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν θέλετε να μάθετε πού κρύβεται το θάρρος και πώς σε κάνει δυνατό αυτό που ήταν βάρος, η ιστορία ξεκινά. Αρχίζει η μαγεία». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η αφήγηση ενός success story, του Ηλία, «του πρώτου γάτου χορευτή της γατοϊστορίας».

Ο ήρωας της θεατρικής παράστασης, που κατόπιν απαίτησης των λιλιπούτειων θεατών συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Αβατον», είναι ένας γάτος που περπατάει παράξενα και λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας δέχεται bullying· οι δύο μάγκες της γατοσυνοικίας, ο Τζα και ο Τζίκι, τον χλευάζουν και τον διώχνουν μακριά τους. «Θέλαμε μαζί με τη σκηνοθέτιδα Νάντια Δαλκυριάδου να ανεβάσουμε μια παράσταση για την αποδοχή της διαφορετικότητας, που να απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», μας λέει ο συγγραφέας του θεατρικού κειμένου Στέφανος Παπατρέχας, ο οποίος έχει σπουδάσει ψυχολογία και θέατρο. «Οι θεατές αυτής της ηλικίας συνήθως μπορούν να επιλέξουν μεταξύ θεατρικών δρωμένων και παιχνιδιών, όχι όμως παραστάσεων με αρχή – μέση – τέλος, συγκεκριμένο κείμενο και πλοκή», επισημαίνει ο ίδιος. «Αυτό το κενό θελήσαμε να καλύψουμε». Οι δύο δημιουργοί επέλεξαν εν προκειμένω να δώσουν φωνή σε γάτες, γιατί «τα παιδιά τείνουν να ταυτίζονται εύκολα με μικρά ζώα».

Ο Ηλίας δεν περπατάει μόνο σαν να χορεύει, μιλάει κιόλας σαν να τραγουδάει. «Επιλέγω συνειδητά τον έμμετρο λόγο, γιατί αποτυπώνεται στα παιδιά αυτής της ηλικίας, τους θυμίζει ποίημα ή τραγούδι, με αποτέλεσμα να το θυμούνται για πολύ καιρό και κατ’ επέκταση να επεξεργάζονται και το περιεχόμενο», προσθέτει ο Στ. Παπατρέχας. Με όχημα, λοιπόν, την ομοιοκαταληξία περνάει εύκολα μηνύματα, διανθισμένα με μπόλικο χιούμορ. Ο Ηλίας θα βρει υποστήριξη στο πρόσωπο της Αλίκης, μιας σπιτόγατας με καλούς τρόπους. Εν συνεχεία, μια σειρά γεγονότων θα τον οδηγήσει να οπλιστεί με θάρρος, να ανακαλύψει την πραγματική του κλίση, δηλαδή τον χορό, και τελικά να σώσει, χάρη στο χρηματικό έπαθλο σε διαγωνισμό χορού, τη γατοσυνοικία, η οποία απειλείται από επικείμενη «ανάπλαση» και συνεπώς «λουκέτο». Ετσι, από απόκληρος ο Ηλίας μετατρέπεται στον ήρωα της γειτονιάς.

Οι γονείς δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στις ατάκες των παρουσιαστών του σόου ταλέντων που εκτυλίσσεται στη σκηνή και θυμίζουν χαρακτηριστικά σκηνές από τηλεοπτικά σόου, καταδεικνύοντας τις ομοιότητες μεταξύ ανθρώπινης και γατίσιας κοινωνίας. «Είναι σημαντικό να περνάει και ο γονιός καλά σε μια παιδική παράσταση, να του κρατάμε ζωηρό το ενδιαφέρον» υπογραμμίζει ο κ. Παπατρέχας. «Το ζητούμενο είναι να παρακολουθούν, γονιός και παιδί, από κοινού το έργο, να έχουν ένα κοινό βίωμα, όχι ο γονιός απλώς να συνοδεύει το παιδί του και να κοιτάει το κινητό του μέσα στο θέατρο». Η ιστορία του Ηλία σύντομα θα μεταφερθεί στο χαρτί, ως παραμύθι, από τις εκδόσεις Κέδρος, ώστε να εμπνεύσει ακόμη περισσότερα παιδιά.

«Ο Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής», θέατρο «Αβατον», από 14 Οκτωβρίου, για παιδιά από 2 έως 7 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT