Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ερασιτέχνες επενδυτές στη Γουόλ Στριτ
οι-νέες-ταινίες-της-εβδομάδας-ερασιτέ-562654216

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ερασιτέχνες επενδυτές στη Γουόλ Στριτ

«Αουτσάιντερς». Η απίστευτη ιστορία της Gamestop και ηθικά διλήμματα στις νέες ταινίες

Αιμίλιος Χαρμπής
Ακούστε το άρθρο

Αουτσάιντερς ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι
Ερμηνείες: Πολ Ντέινο, Πιτ Ντέιβιντσον, Σεθ Ρόγκεν

Ο Κρεγκ Γκιλέσπι της «Κρουέλα» αλλά και του τηλεοπτικού «Pam & Tommy» βαδίζει στα χνάρια του Ανταμ Μακέι, σκηνοθετώντας ένα δικό του (λιγότερο φιλόδοξο) «Μεγάλο σορτάρισμα». Αυτή που παρακολουθούμε εδώ είναι η αληθινή ιστορία του Κιθ Γκιλ (Πολ Ντέινο), ενός εκκεντρικού νέου άνδρα, ο οποίος αρχίζει να δημοσιεύει στο διαδίκτυο τις επενδύσεις που κάνει σε μετοχές της Γουόλ Στριτ. Μια μετοχή, αυτή του σχετικά άσημου καταστήματος βιντεοπαιχνιδιών Gamestop, τραβάει την προσοχή και εκτοξεύεται με χιλιάδες χρήστες να ακολουθούν πιστά τις συμβουλές του Κιθ. Κάπου εκεί θα προκληθεί η αντίδραση των μεγάλων επενδυτικών fund και θα ξεκινήσει κανονικός… πόλεμος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μια σχεδόν απίστευτη ιστορία μας βάζει στον περίπλοκο και ριψοκίνδυνο κόσμο των επενδύσεων, εκεί όπου συχνά το παιχνίδι είναι «στημένο» από ένα άπληστο σύστημα που έχει μάθει μόνο να κερδίζει. Οταν όμως ο ιδιοφυής πρωταγωνιστής αλλάζει τους κανόνες προκαλείται χάος, καθώς άνθρωποι άσχετοι με τα επενδυτικά πλουτίζουν από τη μια μέρα στην άλλη, απλώς ακολουθώντας τον σαν κήρυκα μιας ιδιότυπης οικονομικής επανάστασης. Τις δικές τους ιστορίες παρακολουθούμε, παράλληλα με εκείνη του ήρωα, σε ένα φιλμ γρήγορων ρυθμών, που μπορεί να μη φτάνει τις παρατηρήσεις του στο βάθος του «Σορταρίσματος», αλλά παραμένει εύστοχο και στυλάτο δίχως να πλατειάζει.

Ενας άλλος κόσμος ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ
Ερμηνείες: Βενσάν Λιντόν, Σαντρίν Κιμπερλέν

Ο Γάλλος κινηματογραφιστής Στεφάν Μπριζέ ολοκληρώνει την άτυπη «περί εργασίας» τριλογία του, περνώντας αυτή τη φορά στην πλευρά της… διεύθυνσης. Ο Φιλίπ Λεμέλ (Βενσάν Λιντόν) είναι διευθυντής ενός γαλλικού εργοστασίου κατασκευής εξαρτημάτων που ανήκει σε αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο. Οταν οι κεφαλές της εταιρείας θα ζητήσουν νέο γύρο περικοπών προσωπικού, εκείνος θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολα ηθικά διλήμματα. Ταυτόχρονα η προσωπική του ζωή καταρρέει καθώς η σύζυγός του τον εγκαταλείπει, βλέποντάς τον συνεχώς απόντα λόγω της δουλειάς, ενώ ο μικρός του γιος νοσηλεύεται σε κλινική εξαιτίας ενός ψυχικού νοσήματος.

Ο Μπριζέ ασχολείται αυτή τη φορά με τα ανώτερα κλιμάκια της εργασιακής ιεραρχίας, ωστόσο η παρατήρησή του, αν και ελαφρώς σχηματική, παραμένει κοινωνικοπολιτικά οξυδερκής. Ο διευθυντής Λεμέλ –εξαιρετικός ο Βενσάν Λιντόν– παραμένει στην ουσία άλλος ένας κρίκος σε μια αλυσίδα που εξουσιάζεται από συμφέροντα εντελώς ξένα με τον καθημερινό εργαζόμενο και τις αγωνίες του. Ο χαρακτήρας του βρίσκεται στο μεταίχμιο και αυτό ακριβώς είναι που ενισχύει την τραγική φύση του, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε φανερά αντίρροπες δυνάμεις. Η σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα, ορισμένη σε μεγάλο βαθμό από τον άκρατο ανταγωνισμό της παγκόσμιας αγοράς, δείχνει τα δόντια της για τα καλά και σε χώρες όπως η Γαλλία, συνηθισμένες σε άλλες, λιγότερο… άγριες πρακτικές.

Ο μικρός αδερφός ★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Λεονόρ Σεράιγ
Ερμηνείες: Αναμπέλ Λενγκρόν, Στεφάν Μπακ

Από τη Γαλλία μας έρχεται ένα ακόμα φιλμ με κοινωνικό πρόσημο, το οποίο περνάει μέσα από την ιδιότυπη ιστορία μιας μονογονεϊκής οικογένειας. Στα τέλη του 1980 η Ροζ, μια χωρισμένη μητέρα δύο αγοριών, φτάνει στη Γαλλία από την Αφρική αναζητώντας μια καινούργια ζωή. Καθώς τα χρόνια περνούν, εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσα από τα μάτια κάθε μέλους της οικογένειας ξεχωριστά, μέχρι να καταλήξουμε στη ματιά του μικρού αδερφού, η οποία συνέχει την ιστορία. Η γυναικεία ταυτότητα και η μετανάστευση μαζί με την περίφημη «αφομοίωση» αποτελούν τα θέματα ενός συγκινητικού φιλμ, όπου πάντως οι αλλαγές οπτικής δεν βοηθούν ακριβώς στη διατήρηση του ρυθμού και της προσοχής του θεατή.

Blue Beetle ★★
ΔΡΑΣΗΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Ανχελ Μανουέλ Σότο
Ερμηνείες: Σόλο Μαριντουένια, Σούζαν Σαράντον

Ενα νέο Λατίνο υπερήρωα μας συστήνει η DC, βάζοντας στη θέση του πρωταγωνιστή τον γνωστό μας από το τηλεοπτικό «Kobra Kai», Σόλο Μαριντουένια.

Ο νεαρός Χάιμε προσπαθεί, μετά τις σπουδές του, να βρει μια σταθερή δουλειά μέχρι που στα χέρια του φτάνει τυχαία ο Σκαραβαίος, ένα αρχαίο κειμήλιο εξωγήινης βιοτεχνολογίας, το οποίο θα καταλάβει το σώμα του μετατρέποντάς τον σε πανίσχυρο Blue Beetle.

Τις νέες δυνάμεις του ωστόσο εποφθαλμιούν και άλλοι… Γρήγοροι ρυθμοί, ωραίες μουσικές αλλά πέρα από αυτά λίγα πράγματα, για μια υπερηρωική περιπέτεια που δεν έχει κάτι να προσθέσει στο πιο πολυφορεμένο είδος του καιρού μας.

Η ζουγκλοπαρέα 2: Ο γύρος του κόσμου
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2023)
Σκηνοθεσία: Λορέντ Μπρου
Ακούγονται: Πέτρος Κονόμου, Αρης Κυπριανού

Η γνωστή ομάδα της ζούγκλας επιστρέφει για μια δεύτερη περιπέτεια. Οταν ένας σούπερ κακός καλύπτει το δάσος με τοξικό ροζ αφρό που εκρήγνυται όταν έρθει σε επαφή με το νερό, η ζουγκλοπαρέα καλείται να σώσει την κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT