Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων: Αναβάθμιση που έγινε παύση

Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων: Αναβάθμιση που έγινε παύση

Κλειστή από τις αρχές του έτους παραμένει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων στον σταθμό Λαρίσης για εργασίες ανακαίνισης οι οποίες έμειναν στη μέση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστή από τις αρχές του χρόνου παραμένει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων εξαιτίας εργασιών αναβάθμισης, που, ωστόσο, χρειάστηκε να διακοπούν μέσα στο καλοκαίρι. Η αρχική πρόθεση να προχωρήσουν τα έργα χωρίς τη διακοπή της λειτουργίας της δεν κατέστη δυνατή, καθώς δεν βρέθηκε κατάλληλος αποθηκευτικός χώρος για να στεγάσει προσωρινά και σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας το σύνολο των συλλογών της Βιβλιοθήκης. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες τόμοι να φυλάσσονται εντός του κτιρίου και όλοι οι πιθανοί χώροι, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως πρόχειρα αναγνωστήρια, να είναι σήμερα δεσμευμένοι.

Το θέμα του εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Βιβλιοθήκης είναι παλιό και χρονολογείται από τη μετεγκατάστασή της σε ένα από τα πιο άχαρα δημοτικά κτίρια σε όλη την πόλη και πιο συγκεκριμένα στο επίμηκες συγκρότημα του τέως Φρουραρχείου Αθηνών, που είχε ανεγερθεί από τον Ελληνικό Στρατό την περίοδο του Μεσοπολέμου, παραπλεύρως του σταθμού Λαρίσης. Με είσοδο επί της οδού Δομοκού, σχεδόν αθέατο (παρά το μέγεθός του) από τους ανύπαρκτους περαστικούς (το μικροσκοπικό πεζοδρόμιο είναι ενδεικτικό της διαβόητης σχέσης της πόλης για τους πεζούς της), χωρίς ουσιαστική ένταξη στον οικιστικό ιστό, η άγνωστη στο ευρύ κοινό Κεντρική Βιβλιοθήκη ξεχωρίζει αρχιτεκτονικά μόνο για το τετράστυλο πρόπυλό της και την απωθητική, μιλιταριστικών διαθέσεων, αισθητική της. Μια λύση που κάποτε φάνταζε ως απολύτως προσωρινή αποτελεί πλέον τη μόνιμη έδρα της βιβλιοφιλικής, υποτίθεται, «κιβωτού» του πρώτου δήμου της χώρας.

Αυτήν την άχαρη εξορία, λοιπόν, επρόκειτο να καλλωπίσει και να αναβαθμίσει λειτουργικά μια μελέτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, που δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με προϋπολογισμό 399.000 ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) και η οποία τελικά τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Φεβρουάριο ύστερα από σχετικό διαγωνισμό· η έκπτωση του εργολάβου κατέβασε τον προϋπολογισμό στις 208.000 ευρώ. Στον ελάχιστο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους οι τέσσερις, μόλις, εργαζόμενοι της Βιβλιοθήκης, έπρεπε να ειδοποιήσουν χιλιάδες χρήστες προκειμένου να επιστρέψουν περισσότερους από 25.000 τίτλους. Ακόμη και σήμερα, στο κτίριο της οδού Δομοκού βρίσκονται σε καθημερινή βάση άνθρωποι της Βιβλιοθήκης μόνο και μόνο για να υποδέχονται επιστροφές βιβλίων.

Οι εργασίες είχαν στόχο μια πιο φιλική στον επισκέπτη εμπειρία και προέβλεπαν ανάμεσα σε άλλα την πλήρη αναμόρφωση αρκετών χώρων.

Οι εργασίες είχαν στόχο μια πιο φιλική στον επισκέπτη εμπειρία και προέβλεπαν ανάμεσα σε άλλα την πλήρη αναμόρφωση των χώρων της εισόδου, του θυρωρείου (πληροφοριών – γραμματείας δανεισμού), των χώρων υγιεινής, των υπολογιστών (media room) και, φυσικά, των αναγνωστηρίων. Οι κεντρικοί χώροι (είσοδος, θυρωρείο, τουαλέτες, media room) θα ανακατασκευάζονταν πλήρως βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης, μετά την καθαίρεση ορισμένων διαχωριστικών τοίχων και του συνόλου των ψευδοροφών και των δαπέδων. Τα αναγνωστήρια επρόκειτο να αναδιαμορφωθούν με αποξήλωση και ανακατασκευή των δαπέδων, τον εξοπλισμό τους με νέα ερμάρια και βιβλιοστάσια και τη διαμόρφωση καθιστικών για ανάγνωση.

Διακοπή εργασιών

Παρ’ όλα αυτά, οι εργασίες διακόπηκαν μέσα στο καλοκαίρι για δύο, βασικά, λόγους: προέκυψε η ανάγκη στεγάνωσης της οροφής με αποτέλεσμα να χρειάζεται επέκταση της τρέχουσας σύμβασης (κάτι που λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκεται σε εκκρεμότητα) και παράλληλα εξετάζεται η πιθανότητα να υπάρξει αναθεώρηση του προϋπολογισμού προς τα πάνω, καθώς οι εργασίες αναβάθμισης είχαν κοστολογηθεί με βάση τις πολύ χαμηλότερες τιμές του 2018 για μια σειρά βασικών οικοδομικών υλικών.

Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Αθηναίων και μας ενημέρωσαν ότι με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας θα ξεπεραστούν όλοι οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι, τα έργα θα επανεκκινήσουν και η Βιβλιοθήκη θα τεθεί ξανά σε λειτουργία έως τα τέλη του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT