Χωρίς δραματική σχολή το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Χωρίς δραματική σχολή το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Σε αναστολή της λειτουργίας της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, λόγω οικονομικών προβλημάτων...

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολή της λειτουργίας της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, λόγω οικονομικών προβλημάτων τα οποία αποδίδουν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, έχουν προχωρήσει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Πέτρος Βάης, ο υπεύθυνος σπουδών, Περικλής Μουστάκης, και εκπρόσωποι των καθηγητών και σπουδαστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, η σχετική ΚΥΑ (1077-24/2/2023) που όρισε ότι όσοι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ θα αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, εξαίρεσε μεν από τη συγκεκριμένη πρόβλεψη το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τη Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά όχι τα ΔΗΠΕΘΕ, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες και –στην περίπτωση της Πάτρας– οι διδάσκοντες των περιφερειακών θεάτρων να υφίστανται σημαντικές μειώσεις στις αμοιβές τους. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Μουστάκης, το ωρομίσθιο των διδασκόντων της δραματικής σχολής πέφτει ακόμα και στα 7,5 ευρώ από περίπου 25 ευρώ που προέβλεπαν προηγουμένως οι συμβάσεις. Ετσι, οι διδάσκοντες που μένουν στην Αθήνα αδυνατούν ακόμη και να καλύψουν τα μεταφορικά και τη διαμονή τους στην Πάτρα, ένα πρόβλημα που οδήγησε τη διοίκηση του οργανισμού στην απόφαση να μην υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις.

Η δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που είναι και η μοναδική στον θεσμό των περιφερειακών θεάτρων, θα ξεκινούσε μαθήματα την περασμένη Δευτέρα. Οι διδάσκοντες, οι σπουδαστές της και η διοίκηση του οργανισμού ζητούν την εξαίρεση των ΔΗΠΕΘΕ από τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, που μεταξύ άλλων τους αφαιρεί τη δυνατότητα να καλέσουν στις παραστάσεις τους καλλιτέχνες από άλλες πόλεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχει απευθυνθεί για το πρόβλημά του στο υπουργείο Πολιτισμού από τις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη μέχρι στιγμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT