Ζημιές και αποκαλύψεις στην αρχαία Κυρήνη

Ζημιές και αποκαλύψεις στην αρχαία Κυρήνη

Ρωμαϊκές αρχαιότητες ανακαλύφθηκαν όταν υποχώρησαν τα νερά της θεομηνίας «Daniel» στον αρχαιολογικό χώρο μνημείο της UNESCO

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιχνίδια της τύχης στην αρχαιολογία είναι συχνά. Οι επιστημονικές μέθοδοι δίνουν φυσικά κατευθύνσεις, μας υποδεικνύουν πού να ψάξουμε, όμως πολύ συχνά μια ανακάλυψη οφείλεται απλώς στη συγκυρία. Μετά την ανακάλυψη βέβαια έρχεται η διατήρηση· η ανάδειξη και η προστασία των ευρημάτων στον σημερινό κόσμο για τις επόμενες γενιές.

Αυτές τις σκέψεις γεννούν όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες στην αρχαία ελληνική αποικία της Κυρήνης στη Λιβύη. Εκεί το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», που κόστιζε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στη βορειοαφρικανική χώρα, προκάλεσε καταστροφές και στον αρχαιολογικό χώρο· ταυτόχρονα ωστόσο το πέρασμα των ορμητικών υδάτων αποκάλυψε νέες δομές στην περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο αρχαιοελληνικό συγκρότημα λουτρών της Κυρήνης, το οποίο έχει γεμίσει με λάσπη και φερτά υλικά λόγω της πλημμύρας. Αυτό που χρειάζεται πλέον –όταν υποχωρήσουν τα νερά– είναι ειδικός καθαρισμός προκειμένου να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο τμήμα στην προηγούμενη μορφή του.

Πιο ύπουλη ωστόσο θεωρείται από τους ειδικούς η αόρατη υπονόμευση που συντελείται υπογείως, η οποία είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση κάποιων μνημείων μέσα στον χειμώνα. Από την άλλη, όπως είπαμε, το πέρασμα του νερού «όργωσε» την τοποθεσία, αποκαλύπτοντας ένα προηγουμένως άγνωστο αποχετευτικό σύστημα. «Η πλημμύρα έφερε στο φως μια καινούργια τοποθεσία – ένα υδάτινο κανάλι, το οποίο πιστεύω ότι χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή. Είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την πόλη», δήλωσε στο πρακτορείο ο τοπικός διευθυντής αρχαιοτήτων, Αντέλ Μπουφζίρα.

Η αρχαία Κυρήνη, που αποτελεί ένα από τα πέντε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στη Λιβύη, υπήρξε ελληνική αποικία και κατόπιν σημαντικό κέντρο του ρωμαϊκού κόσμου, έως την καταστροφή της από σεισμό το 365 μ.Χ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT