Στο Ωδείο Αθηνών το Αρχείο Γιάννη Χρήστου

Στο Ωδείο Αθηνών το Αρχείο Γιάννη Χρήστου

Περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 χειρόγραφες σελίδες...

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eναν πλούσιο «θησαυρό» έχουν πλέον διαθέσιμο οι ερευνητές, οι μουσικοί αλλά και όσοι θέλουν να εντρυφήσουν στο έργο και στη ζωή του Γιάννη Χρήστου (1926-1970): έπειτα από παραχώρηση των απογόνων του, το αρχείο του σημαντικού συνθέτη της πρωτοπορίας και στοχαστή της μουσικής μεταφέρθηκε στο Ωδείο Αθηνών, όπου θα στεγάζεται στο Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤΩΑ). Το αρχείο περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 χειρόγραφες σελίδες (με ημερολόγια εργασίας, σημειώσεις για ανολοκλήρωτα εγχειρήματα όπως η όπερα «Ορέστεια», φιλοσοφικές σκέψεις κ.ά.), καθώς και 350 τεκμήρια με πλήρεις παρτιτούρες και προσχέδια, ένα σώμα αλληλογραφίας με 600 επιστολές, περίπου 900 δημοσιεύματα στον Τύπο, φωτογραφίες, προγράμματα συναυλιών κ.ά. Οι διδακτορικές διατριβές και οι ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις μουσικολογικού ενδιαφέροντος δεν λείπουν, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχουν οι μαγνητοταινίες από το προσωπικό στούντιο του συνθέτη που διασώζουν εκτελέσεις έργων, ηλεκτρονικούς ήχους, θεατρικές δοκιμές, ιδιόχειρες λούπες κ.ά. και των οποίων το σύνολο μεταφέρθηκε στο Ωδείο Αθηνών.

Το αρχείο έχει ήδη ψηφιοποιηθεί και η παραχώρησή του θα εορτασθεί με ένα αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Γιάννη Χρήστου (13, 14 και 18 Οκτωβρίου), που περιλαμβάνει επιστημονική ημερίδα, προβολή ντοκιμαντέρ, συναυλίες κ.ά. Λεπτομέρειες στο athensconservatoire.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT