Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ τιμά τον Λάκη Παπαστάθη

Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ τιμά τον Λάκη Παπαστάθη

Με σύνθημα «η πραγματικότητα γράφει τα καλύτερα σενάρια» διεξάγεται από αυτή την Πέμπτη και μέχρι την Κυριακή το 8ο αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Με τα Μάτια Ανοιχτά»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σύνθημα «η πραγματικότητα γράφει τα καλύτερα σενάρια» διεξάγεται από αυτή την Πέμπτη και μέχρι την Κυριακή το 8ο αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Με τα Μάτια Ανοιχτά», από την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Είκοσι μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες έχουν στόχο να αναδείξουν νέους αλλά και να τιμήσουν παλαιότερους δημιουργούς, το έργο των οποίων αξίζει να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό.

Αλλωστε, η φετινή έκδοση της διοργάνωσης περιλαμβάνει πρώτα απ’ όλα ένα αφιέρωμα στον Λάκη Παπαστάθη, όπου θα προβληθούν κατά σειρά τα εξής: «Μια ταινία του Λάκη Παπαστάθη για την Αλίκη Βουγιουκλάκη», στην ουσία ένα από τα πρώτα επεισόδια της ανατρεπτικής για την εποχή εκπομπής «Παρασκήνιο» από το 1976. Επίσης η πρώτη ταινία του, «Γράμματα από την Αμερική» (1972), καθώς και αποσπάσματα από σχετική εκπομπή της ΕΡΤ με τον ίδιο να μιλάει για το συγκεκριμένο φιλμ. Στο πλαίσιο των προβολών, την ίδια ημέρα (12/10) θα μιλήσουν για τη συμβολή του Παπαστάθη στην εξέλιξη της γλώσσας του ελληνικού ντοκιμαντέρ οι σκηνοθέτες και συνεργάτες του «Παρασκηνίου», Ηλίας Γιαννακάκης, Κατερίνα Ευαγγελάκου και Εύα Στεφανή.

Από τις υπόλοιπες προβολές του προγράμματος (αναλυτικά στον ιστότοπο της Ταινιοθήκης) εμείς ξεχωρίζουμε τη λυρική «Ζάκρο» του Φίλιππου Κουτσαφτή (12/10)· το «Ενθύμιον» του Νίκου Ζιώγα, έναν δωρικό ύμνο στα έθιμα και στη μουσική της Ηπείρου (14/10)· σε ειδική προβολή το πολυβραβευμένο –και υπέροχο– «Honeyland» από τη Βόρεια Μακεδονία (14/10)· το «Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλαιοκρασσά, μια τολμηρή, ειλικρινή κατάθεση πάνω στο ελληνικό σχολείο του σήμερα. Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί το ειδικό εργαστήρι της ΕΕΝ με θέμα «Από την αρχική ιδέα έως το τρέιλερ και το teaser. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την προσέλκυση του κοινού», που απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς ντοκιμαντέρ. Στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν και δύο masterclasses από τον Δανό εξπέρ του είδους, Τούε Στιν Μίλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT