Καλά κρατεί η κόντρα μεταξύ ΣΕΑ και υπ. Πολιτισμού

Καλά κρατεί η κόντρα μεταξύ ΣΕΑ και υπ. Πολιτισμού

Πινγκ πονγκ ανακοινώσεων για το επίμαχο κτίριο στην οδό Ερμού

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα σύντομο αλλά και ελαφρώς ακατανόητο πινγκ πονγκ ανακοινώσεων μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίστηκε χθες το ζήτημα της αποχώρησης του ΣΕΑ από το διατηρητέο ακίνητο της οδού Ερμού 134-136, σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΠΟ να άρει την παραχώρησή του στο σωματείο για λόγους «παράβασης» των όρων της και «δημοσίου συμφέροντος». Συγκεκριμένα, χθες, ημέρα εκπνοής της προθεσμίας του ΣΕΑ να αποχωρήσει από το κτίριο, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι δεν έχει υπόψη του κάποια προσφυγή του σωματείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ειδικότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «σύμφωνα με το Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠΠΟ, μετά από έλεγχο στη Γραμματεία του ΣτΕ, σήμερα 10/10/2023, δεν διαπιστώθηκε η κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού περί ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης ακινήτου, επί της οδού Ερμού 136, ούτε και κατάθεση συναφούς αίτησης αναστολής εκτελέσεως».

Απαντώντας ο ΣΕΑ κοινοποίησε τις αιτήσεις που υπέβαλε στο ΣτΕ σχετικά με την άρση της παραχώρησης της ιστορικής έδρας του στην οδό Ερμού και έχουν κατατεθεί από τις 5 Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από τους αριθμούς πρωτοκόλλου των αιτήσεών του στο ΣτΕ (ΕΔ207/2023 για το δικόγραφο της αίτησης αναστολής της υπουργικής απόφασης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και Ε2127/2023 για το δικόγραφο της αίτησης ακύρωσής της). Σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί δέον να αναμείνει το ΥΠΠΟ τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ γνωστοποίησε και την πρόθεσή του να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του στο κτίριο της Ερμού, πραγματοποιώντας τις επόμενες ημέρες προβολές ταινιών, ενημερωτική συνέλευση κ.ά.

Επιπλέον, απέστειλε στα μέλη του κατάλογο των κτιρίων ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τα παραχωρητήριά τους σε διάφορους φορείς, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα παραχωρητήρια αναφέρονται σε διαφορετικό νόμο από εκείνον που επικαλείται η υπουργική απόφαση με την οποία ζητείται από τον ΣΕΑ να αποχωρήσει από το κτίριο της Ερμού.

Η «Κ» έθεσε στο ΥΠΠΟ το ερώτημα αν σκοπεύει σήμερα να «σφραγίσει» το κτίριο της οδού Ερμού, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια σχετική ενημέρωση μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT