Οι Βρετανοί τιμούν τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο με τον τίτλο ΟΒΕ

Οι Βρετανοί τιμούν τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο με τον τίτλο ΟΒΕ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας πρόλαβαν οι Βρετανοί; Μάλλον αυτός θα έπρεπε να είναι ο τίτλος του άρθρου που αφορά την εξαιρετικά τιμητική διάκριση Most Excellent Order of British Empire που έλαβε χθες ο συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Πρόκειται για έναν τίτλο της βρετανικής μοναρχίας που επιβραβεύει την προσφορά προσωπικοτήτων από την τέχνη, την επιστήμη και τα γράμματα με αποδεδειγμένη προσφορά στα δημόσια πράγματα. Ο συμπατριώτης μας συλλέκτης χαίρει εδώ και πολλά χρόνια σεβασμού στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βρετανοί τιμούν τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο με τον τίτλο ΟΒΕ-1
Από την καταπληκτική έκθεση στη Δήλο με έργα του Αντονι Γκόρμλι.

Θεωρείται ένας μαικήνας διεθνούς διαμετρήματος, ο οποίος μάλιστα πέρυσι πήρε τη σημαντική απόφαση να δωρίσει 350 έργα του σε τέσσερα μουσεία: τη βρετανική Πινακοθήκη Tate, το δικό μας Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Guggenheim και το MCA Chicago στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια κίνηση που αναγνώσθηκε από πολλούς ως το καλύτερο παράδειγμα γενναιοδωρίας σε έναν κόσμο όπου οι έχοντες γίνονται όλο και πιο κτητικοί. Παράλληλα, ήταν η κορύφωση μιας 25ετούς διαδρομής του Δασκαλόπουλου στη διεθνή εικαστική σκηνή. Με τον τίτλο OBE, οι Βρετανοί θέλουν λοιπόν να αναδείξουν αυτήν την πολυετή δέσμευσή του στην υπόθεση της τέχνης και της πρόσβασης των ανθρώπων στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Διότι ναι μεν στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε ως έναν δραστήριο συλλέκτη και ιδρυτή του οργανισμού διαΝΕΟσις αλλά και του οργανισμού ΝΕΟΝ, αλλά στο εξωτερικό έχει προσφέρει τις γνώσεις του και σε άλλες θέσεις. Ορίστηκε μέλος του Tate International Council το 2004 και είναι ιδρυτικό μέλος του Whitechapel Gallery’s Future Fund από το 2011. Μέσα από τη συλλογή του και τη γενναία πολιτική ανοιχτών δανεισμών, έχει υποστηρίξει εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει συμβάλει στην από κοινού απόκτηση και δωρεά έργων όπως το Babel (2001) του Σίλντο Μεϊρέλες στην Tate.

Οι Βρετανοί τιμούν τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο με τον τίτλο ΟΒΕ-2
Εργο της Mόνα Χατούμ που δωρήθηκε στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Tate.

Θεματικές εκθέσεις της συλλογής Δασκαλόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί στη Whitechapel Gallery του Λονδίνου το 2010 και στη Scottish National Gallery of Modern Art, στο Εδιμβούργο το 2012. Εχει υπάρξει σταθερός υποστηρικτής μόνιμων επιμελητικών θέσεων και εκπαιδευτικών υπευθύνων μέσω της χρηματοδότησής τους στους τρεις παραπάνω οργανισμούς. Στις εκθέσεις του ΝΕΟΝ έχουν συμπεριληφθεί έργα και έχουν πραγματοποιηθεί νέες αναθέσεις σε Βρετανούς καλλιτέχνες, περιλαμβανομένων του Αντονι Γκόρμλι στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, που κυριολεκτικά άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική αρχαιολογία, του Ρίτσαρντ Λονγκ και του Μίχαελ Λάντι στην Αθήνα. Τα προγράμματα υποτροφιών και ανταλλαγής επιμελητών του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery –καθώς και τo Courtauld, το Royal College of Art και το London Metropolitan University– έχουν δώσει τη δυνατότητα σε Ελληνες σπουδαστές και επιμελητές να ανοίξουν ένα γόνιμο διάλογο και συνεργασία με Βρετανούς συναδέλφους τους. Οπότε καλά έκαναν και τον βράβευσαν οι Βρετανοί, που φαίνεται ότι έχουν σε αυτά τα πράγματα καλύτερα θεσμικά αντανακλαστικά από εμάς, που ομολογουμένως στη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου τα έχουμε βελτιώσει θεαματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT