Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ιστορίες για τον έρωτα και τη μοίρα

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ιστορίες για τον έρωτα και τη μοίρα

«Περασμένες ζωές». Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ στις νέες ταινίες

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περασμένες ζωές ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Σελίν Σονγκ
Ερμηνείες: Γκρέτα Λι, Τέο Γιου, Τζον Μαγκάρο

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της κορεατικής καταγωγής Αμερικανίδας Σελίν Σονγκ, που συζητήθηκε πολύ στο Φεστιβάλ Βερολίνου και άνοιξε τις φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας», έρχεται στις αίθουσες. Εδώ έχουμε ιστορία αγάπης και μάλιστα επικού χαρακτήρα, αφού η Νόρα και ο Σαν-Χε είναι από παιδιά καλοί φίλοι, που θα χωριστούν όταν η οικογένεια της πρώτης μεταναστεύει στην Αμερική. Καθώς τα χρόνια περνούν επανασυνδέονται, αρχικά διαδικτυακά και (πολύ) αργότερα από κοντά στη Νέα Υόρκη και ενώ πια οι ζωές τους έχουν πάρει διαφορετικά μονοπάτια· η αγάπη τους ωστόσο παραμένει ζωντανή. Η Σελίν Σονγκ αποδεικνύει ότι το αμερικανο-ασιατικό κινηματογραφικό κοκτέιλ, που θριαμβεύει τα τελευταία χρόνια, έχει έρθει για να μείνει, με ένα φιλμ που παράγει αβίαστη συγκίνηση και ταυτόχρονα όλων των ειδών τα ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη μοίρα, τις μικρές και μεγάλες επιλογές που καθορίζουν τις ζωές μας και, φυσικά, τον έρωτα, που αντιστέκεται στον χρόνο και στις αποστάσεις. Αυτό το τελευταίο, βέβαια, μπαίνει σε πραγματική δοκιμασία, αποτελώντας και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο τελευταίο κομμάτι της ταινίας.

Ξερά χόρτα ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν
Ερμηνείες: Ντενίζ Τσελίλογλου, Μερβέ Ντιζντάρ

Ο Τούρκος δεξιοτέχνης Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν («Η άγρια αχλαδιά») επιστρέφει με ένα ακόμη μακροπερίοδο φιλμ (197 λεπτά) που έχει πολλά να πει τόσο με το στόμα των πρωταγωνιστών όσο και με την εικονογραφία του. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Σαμέτ, ένας δάσκαλος καλλιτεχνικών, ο οποίος διανύει τον τέταρτο χρόνο της θητείας του σε κάποιο απομακρυσμένο, θαμμένο στο χιόνι, χωριό της Ανατολίας. Η αμφιλεγόμενη αμοιβαία συμπάθεια που θα αναπτύξει με μία από τις μικρές μαθήτριές του θα τον βάλει σε μπελάδες, ενώ στη συνέχεια και η σχέση με τον συγκάτοικό του περιπλέκεται, όταν οι δυο τους ερωτεύονται την ίδια γυναίκα.

Ο Τσεϊλάν ξεκινά μεταφέροντας τον θεατή σε μια εναλλακτική σχεδόν πραγματικότητα: βυθισμένο στα χιόνια, το τοπίο μέσα στο οποίο κινούνται οι πρωταγωνιστές του μοιάζει με μια θάλασσα μοναξιάς και ξεχασμένων ονείρων, που ανήκουν σε άλλες εποχές. Και όμως, εκεί μέσα κατοικούν άνθρωποι με επιθυμίες, εμμονές, φιλοδοξίες και συναισθήματα, που μια κοινωνία έχει μάθει συστηματικά να καταπιέζει. Το δε σενάριο περνάει με άνεση από τα προσωπικά πάθη στα συλλογικά ερωτήματα, αν και η αλήθεια είναι πως κάποιοι από τους εκτενείς διαλόγους μπορούν να εξαντλήσουν τον λιγότερο υπομονετικό θεατή.

Shayda ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Νούρα Νασιάρι
Ερμηνείες: Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι, Οσάμα Σάμι

Αλλο ένα ελπιδοφόρο ντεμπούτο μάς έρχεται, αυτή τη φορά από την Ιρανή Νούρα Νασιάρι, την οποία υποστηρίζει στην παραγωγή η εταιρεία της Κέιτ Μπλάνσετ. Πρωταγωνίστρια εδώ είναι η Σάιντα, μια νεαρή μητέρα από το Ιράν, η οποία μαζί με την εξάχρονη κόρη της βρίσκουν καταφύγιο στην Αυστραλία έπειτα από τον χωρισμό από τον κακοποιητικό σύζυγό της. Οταν ωστόσο εκείνος εμφανίζεται ξανά, η πρόσφατα αποκτημένη ελευθερία τους θα μπει σε κίνδυνο. Δίχως να περάσει τα σύνορα του Ιράν, το φιλμ της Νασιάρι σκιαγραφεί με ευαισθησία ένα βασικό κοινωνικό ζήτημα της χώρας, που έχει φυσικά να κάνει με τη θέση της γυναίκας και τη δυνατότητα αυτοδιάθεσής της. Η Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι, έπειτα από το βραβευμένο «Holy Spider», είναι ξανά εξαιρετική στον ρόλο μιας γυναίκας-μητέρας, η οποία αγωνίζεται να ξεπεράσει τους φόβους της, προκειμένου να προστατέψει την κόρη της, αλλά και να κερδίσει πίσω τη δική της ζωή.

Dogman ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν
Ερμηνείες: Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς, Τζότζο Γκιμπς

Νέο φιλμ και για τον Λικ Μπεσόν, που αφηγείται την παράξενη ιστορία ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος έχει αναπτύξει μια πρωτοφανή σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης με τα σκυλιά του. Εχοντας κακοποιηθεί άσχημα στην παιδική του ηλικία από τους γονείς του, ο ενήλικος Ντάγκλας προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του με συμμάχους τους πιστούς τετράποδους φίλους του. Ο Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς είναι εξαιρετικός στον κεντρικό ρόλο ενός φιλμ που παντρεύει τον σκληρό ρεαλισμό με το χιούμορ, αλλά και την καθαρή δράση –ειδικά προς το φινάλε– δίχως πάντως να εξερευνά σε περισσότερο βάθος κάποια από τα ενδιαφέροντα θέματά του.

Η φανταστική μου χώρα ★★★
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Πατρίσιο Γκουσμάν
Εμφανίζονται: Γκαμπριέλ Μπόριτς

Ο βετεράνος Χιλιανός κινηματογραφιστής Πατρίσιο Γκουσμάν μας αφηγείται τα συνταρακτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πατρίδα του την περίοδο 2019-2020, όταν αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία μαθητών για τα αυξημένα εισιτήρια του μετρό, εξελίχθηκε στο μαζικότερο κίνημα στη σύγχρονη ιστορία της Χιλής. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εξαθλιωμένοι οικονομικά ή/και καταπιεσμένοι από αναχρονιστικούς νόμους που έχουν τη βάση τους στο παλιό καθεστώς Πινοσέτ, βγαίνουν στους δρόμους, συγκρούονται άγρια με την αστυνομία και διακηρύσσουν τα δικαιώματά τους. Ο φακός ακολουθεί το κίνημα από κοντά, καταγράφοντας συγκλονιστικές εικόνες και ταυτόχρονα τις ελπίδες, τους φόβους και τις σκέψεις των πρωταγωνιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT