Πέθανε η πιανίστρια και συνθέτης Κάρλα Μπλέι

Πέθανε η πιανίστρια και συνθέτης Κάρλα Μπλέι

Η Μπλέι ξεχώρισε επίσης ως μια από τις λίγες γυναίκες της μεταπολεμικής εποχής που έγινε γνωστή ως οργανοπαίκτης, συνθέτης και επικεφαλής συγκροτήματος, παρά ως τραγουδίστρια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κάρλα Μπλέι, Αμερικανίδα συνθέτης-πιανίστρια της τζαζ, η οποία εξυμνήθηκε για την τολμηρά πρωτοποριακή δουλειά της, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τον επί χρόνια σύντροφο και μουσικό συνεργάτη της Στιβ Σουάλοου, ο οποίος δήλωσε ότι η αιτία ήταν επιπλοκές από καρκίνο του εγκεφάλου.

Η Μπλέι ξεχώρισε ως μια από τις λίγες γυναίκες της μεταπολεμικής εποχής που έγινε γνωστή ως οργανοπαίκτης, συνθέτης και επικεφαλής συγκροτήματος, παρά ως τραγουδίστρια. 

Οταν αναγνωρίστηκε ως National Endowment for the Arts Jazz Master το 2015, η Μπλέι αναφέρθηκε στο παρελθόν. «Οταν περιόδευσα για πρώτη φορά στην Ευρώπη με τη δική μου μπάντα, το κοινό μου πετούσε πράγματα – και εννοώ κυρίως φρούτα, αλλά και μπουκάλια», είχε πει. «Μου άρεσε πολύ. Σε κανέναν άλλον δεν πέταξαν φρούτα. Αυτό είναι τόσο υπέροχο! Οτιδήποτε συνέβαινε και ήταν έξω από τα συνηθισμένα, το εκτιμούσα».

Ο πρώτος μουσικός που πρόσεξε το ταλέντο της ήταν ο πιανίστας Πολ Μπλέι. Παντρεύτηκαν το 1957 και εκείνος την ενθάρρυνε να γράφει μουσική. Στη συνέχεια, ο Τζορτζ Ράσελ της ανέθεσε να γράψει για το σεξτέτο του.

Το 1964 οργάνωσε το Jazz Composers Guild με το οποίο έφερνε σε επαφή τους πιο δημιουργικούς και νεoτεριστές συνθέτες της Νέας Υόρκης. Με τον μετέπειτα σύντροφό της, τον Aυστριακό τρομπετίστα και συνθέτη Μίκαελ Μάντλερ με τον οποίο απέκτησε και μία κόρη, ηγείται της σπουδαίας Jazz Composer΄s Οrchestra, επηρεασμένη πλέον από τη free jazz του Ορνέτ Κόλμαν, και ιδρύει τη δική της δισκογραφική, την JCΟΑ. Η εταιρεία παρήγαγε ηχογραφήσεις των Κλίφορντ Θόρντον, Ντον Τσέρι και Ρόσγουελ Μπαντ, κυρίως όμως το δικό της αριστούργημα, την τζαζ όπερα «Εscalator Οver Τhe Ηill».

Οι συνεργασίες της αλλά και οι αναθέσεις έργων ή ενορχηστρώσεων από τότε ήταν συνεχείς, με πιο σημαντικές την εμπλοκή της στη Liberation Μusic Οrchestra του Τσάρλι Χέιντεν αλλά και τις ηχογραφήσεις που έκανε με τον Στιβ Σουάλοου. Οι συνθέσεις της έχουν ερμηνευτεί από πολλούς άλλους καλλιτέχνες, όπως οι Γκάρι Μπάρτον, Αρτ Φάρμερ και Τζορτζ Ράσελ, μεταξύ άλλων. 

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT