Κάποτε στη Δύση με το βλέμμα του Σκορσέζε

Κάποτε στη Δύση με το βλέμμα του Σκορσέζε

Στον πυρετό του «μαύρου χρυσού»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού ★★★★
ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ (2023)
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε
Ερμηνείες: Λεονάρντο ντι Κάπριο, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Λίλι Γκλάντστοουν

Εκπληκτικές ερμηνείες από Ντι Κάπριο και Λίλι Γκλάντστοουν σε ένα επικής διάρκειας έργο πάνω σε μια από τις πιο σκοτεινές πτυχές της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Προσεγγίζοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του –αν και όχι με τον κλασικό τρόπο– το είδος του γουέστερν, ο Μάρτιν Σκορσέζε παραδίδει ένα επικής διάρκειας έργο πάνω σε μια από τις πιο σκοτεινές πτυχές της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, έχοντας στη διάθεσή του ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών. Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο υποδύεται τον Ερνεστ, ένα βετεράνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος φθάνει στην Οκλαχόμα της δεκαετίας του 1920. Εκεί ερωτεύεται και τελικά παντρεύεται τη Μόλι (Λίλι Γκλάντστοουν), μια κοπέλα που ανήκει στην ιθαγενή φυλή των Οσέιτζ, η οποία έχει πλουτίσει σημαντικά έπειτα από τα κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν στη γη τους. Οσο περνά ο καιρός, ωστόσο, τα μέλη της οικογένειας της Λίλι αρχίζουν να πεθαίνουν μυστηριωδώς, ενώ και άλλοι Οσέιτζ δολοφονούνται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι έρευνες του νεοσύστατου FBI μοιάζουν να οδηγούν στον Γουίλιαμ Χέιλ (Ρόμπερτ ντε Νίρο), κτηματία της περιοχής και θείο του Ερνεστ.

Ο Σκορσέζε διασκευάζει το δημοφιλές ομότιτλο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Γκραν προκειμένου να μιλήσει με γενναιότητα για τη συνεχιζόμενη και συστηματική εκμετάλλευση/εξολόθρευση των ιθαγενών της Αμερικής. Το ύφος του πάντως δεν είναι καθόλου διδακτικό· αντιθέτως οι περισσότεροι χαρακτήρες εδώ, με πρώτο τον Ερνεστ τού (ξανά) υπέροχου Ντι Κάπριο, είναι μεταιχμιακοί, παραδομένοι από τη μια στην απληστία και από την άλλη γοητευμένοι από τον πολιτισμό των Οσέιτζ. Καθώς η φρικιαστική αλήθεια έρχεται σταδιακά στο φως, ο θεατής παρακολουθεί σχεδόν αμήχανα τους «ήρωες» να γίνονται «κακοί» και τους τυπικούς κανόνες του γουέστερν να παίρνουν σύγχρονες διαστάσεις. Ολα αυτά ο Αμερικανός κινηματογραφιστής τα στηρίζει με μια αρκετά πλούσια παραγωγή (της Apple TV), η οποία του επιτρέπει από τη μια να αναβιώσει την εποχή και το μέρος και από την άλλη να γυρίσει μερικές μεγαλειώδεις σκηνές, από εκείνες που ενίοτε χαρίζουν και Οσκαρ σκηνοθεσίας.

Συνολικά, και παρά το «βαρύ» θέμα, η καινούργια ταινία του διανθίζεται από αρκετό χιούμορ, ενώ βασίζεται και σε μια σειρά εξαιρετικών ερμηνειών από σπουδαίους ηθοποιούς. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε προφανώς τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, στον πιο δύσκολο ίσως ρόλο της καριέρας του, αλλά και την ιθαγενή ηθοποιό Λίλι Γκλάντστοουν, την οποία γνωρίσαμε στο «Certain women» της Κέλι Ράινχαρντ και που εδώ διακρίνεται ξανά με τη γαλήνια χάρη και την αξιοπρέπεια που αποπνέει ο χαρακτήρας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT