«Γιορτή του σινεμά» με εισιτήριο 2 ευρώ και ταινίες για όλους

«Γιορτή του σινεμά» με εισιτήριο 2 ευρώ και ταινίες για όλους

Εργα των Σκορσέζε, Νόλαν, Φίντσερ, αλλά και Ιακωβίδη, Γούση και Κανελλόπουλου, στις προτάσεις της «Κ» για την αυριανή ξεχωριστή ημέρα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τους “∆ολοφόνους του ανθισμένου φεγγαριού” ήθελα να κάνω μια ταινία ξεχωριστή για εσάς, ώστε να τη δείτε στη μεγάλη οθόνη, σαν ένα μεγάλο θέαμα, αλλά και σαν μια συλλογική εμπειρία, η οποία θα εντυπωθεί μέσα σας και θα επανέρχεται το επόμενο διάστημα αφού θα έχετε φύγει από την κινηματογραφική αίθουσα». Με αυτά τα λόγια, πρόσφατα ο Μάρτιν Σκορσέζε απευθύνθηκε στο παγκόσμιο κοινό, παρακινώντας όλους εμάς να παρακολουθήσουμε την καινούργια του ταινία στον φυσικό της χώρο, δηλαδή τη σκοτεινή αίθουσα. Πάνω στην ώρα, μιας και οι Ελληνες διανομείς αποφάσισαν να επαναλάβουν και φέτος τη «Γιορτή του σινεμά», μετά την περυσινή επιτυχία της πρωτοβουλίας, που επιτρέπει σε όλους να απολαύσουν τις ταινίες της τρέχουσας παραγωγής με χαμηλό αντίτιμο.

Αύριο, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, τα σινεμά όλης της χώρας βάζουν ενιαίο εισιτήριο 2 ευρώ, φιλοδοξώντας να σπάσουν το ρεκόρ των 110.934 εισιτηρίων που κόπηκαν πέρυσι. Σύμμαχός τους, εκτός από τον συνεχιζόμενο καλό καιρό, που επιτρέπει ακόμη τη λειτουργία και κάποιων θερινών κινηματογράφων, είναι βέβαια η πολύ αξιόλογη συλλογή ταινιών για όλα τα γούστα που μπορεί να βρει κανείς αυτό τον καιρό στις αίθουσες. Πρώτοι και καλύτεροι είναι προφανώς οι «Δολοφόνοι» του Σκορσέζε, μια ταινία 3,5 ωρών, η οποία παρακολουθείται ούτως ή άλλως αρτιότερα στη μεγάλη οθόνη, δίχως περισπασμούς και αχρείαστες διακοπές· ένα σινεμά μεγάλου βεληνεκούς και σημασίας, που δεν είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα επόμενα χρόνια. Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τον αριστουργηματικό «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν, τον οποίο έχουν την ευκαιρία να δουν τώρα όσοι δεν πρόλαβαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

«Γιορτή του σινεμά» με εισιτήριο 2 ευρώ και ταινίες για όλους-1
Στη «Γιορτή του σινεμά», μπορεί ακόμη να δει κανείς το τολμηρό «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα.

Δεν είναι όμως μόνον αυτά. Από αύριο, στις αίθουσες έρχεται η νέα ταινία ενός επίσης σπουδαίου του σύγχρονου σινεμά. Το «The killer» του Ντέιβιντ Φίντσερ βάζει τον Μάικλ Φασμπέντερ σε ρόλο επαγγελματία εκτελεστή, σε ένα φιλμ που βλέπεται σαν στυλάτο βίντεο κλιπ δράσης, με εξαιρετικό σάουντρακ. Για όσους τώρα προτιμούν πιο σινεφίλ επιλογές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, οι προτάσεις μας είναι δύο: Από τη μία, το συγκινητικό ερωτικό δράμα «Περασμένες ζωές» της Σελίν Σονγκ, με αμερικανοκορεατική σφραγίδα και απαραίτητα τα… χαρτομάντιλα στην τσέπη· και από την άλλη, το μαραθώνιας διάρκειας –αλλά υπέροχο– «Ξερά χόρτα» του Τούρκου Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, που ξεχωρίζει με την τολμηρή κοινωνική παρατήρηση και την ποιητική κινηματογράφισή του.

«Γιορτή του σινεμά» με εισιτήριο 2 ευρώ και ταινίες για όλους-2
Το «The killer» του Ντέιβιντ Φίντσερ, που κυκλοφορεί από αύριο στις αίθουσες.

Επειδή ωστόσο μπροστά μας έχουμε και Σαββατοκύριακο Χάλοουιν, όσοι επιθυμούν ένα πιο… τρομακτικό κινηματογραφικό μενού έχουν τις δικές τους επιλογές. Η πρώτη είναι το πιο πρόσφατο σίκουελ του κλασικού «Εξορκιστή» διά χειρός Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, ενώ η δεύτερη το φρέσκο (κυκλοφορεί αύριο) «Πέντε νύχτες στου Φρέντι», εκεί όπου ο Τζος Χάτσερσον βλέπει πελώριες φιγούρες ζώων να ζωντανεύουν και να τον παίρνουν στο κατόπι, κατά τη νυχτερινή του βάρδια σε μια πιτσαρία.

Κλείσιμο με την ελληνική διάσταση της «Γιορτής του σινεμά.. Γι’ αυτήν έχει φροντίσει κυρίως το Cinobo, το οποίο «κλείνει» τον κινηματογράφο Αλεξάνδρα από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, προκειμένου να προβάλει τέσσερις από τις σημαντικότερες εγχώριες ταινίες των τελευταίων ετών. Ξεκίνημα με την «Αγέλη προβάτων» (5 μ.μ.) του Δημήτρη Κανελλόπουλου, ένα σύγχρονο νουάρ τοποθετημένο στην ελληνική επαρχία, με τους Δημήτρη Λάλο και Αρη Σερβετάλη στους βασικούς ρόλους. Η συνέχεια ανήκει στο «Black Stone» (7.10 μ.μ.) του Σπύρου Ιακωβίδη, το οποίο κέρδισε τις καρδιές του κοινού το φετινό καλοκαίρι, για να ακολουθήσει το arthouse φαινόμενο «Μαγνητικά πεδία» (9 μ.μ.) του Γιώργου Γούση. Κλείσιμο με το νεανικά τολμηρό και ξέχειλο από γκλίτερ «Μπάσταρδα» (10.30 μ.μ.) του Νίκου Πάστρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT