Ερωτας με πιστοποίηση από την κορυφή έως τα νύχια

Ερωτας με πιστοποίηση από την κορυφή έως τα νύχια

Η ευτυχία στα χέρια της τεχνολογίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Fingernails ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου
Ερμηνείες: Τζέσι Μπάκλεϊ, Ριζ Αχμεντ, Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ

Μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του με τα «Μήλα», ο Χρήστος Νίκου επιστρέφει, αυτή τη φορά με μια καθαρά αγγλόφωνη παραγωγή της Apple TV στην οποία συμμετέχει και η σπουδαία Κέιτ Μπλάνσετ. Πρωταγωνίστρια εδώ είναι η υποψήφια για Οσκαρ Τζέσι Μπάκλεϊ, στον ρόλο της Αννας, μιας νέας κοπέλας η οποία έχει βρει την πραγματική αγάπη στο πρόσωπο του Ράιαν (Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ), όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από μια επαναστατική τεχνολογία που τεστάρει τη συμβατότητα των ζευγαριών. Εκείνη ωστόσο διατηρεί ακόμη τις αμφιβολίες της, οι οποίες θα ενταθούν όταν πιάνει δουλειά σε ένα ινστιτούτο που πραγματοποιεί ακριβώς αυτού του είδους τους ελέγχους. Εκεί γνωρίζει και τον γοητευτικό Αμίρ, για τον οποίο θα νιώσει αμέσως μια αυθόρμητη έλξη.

Αναπτύσσοντας μια ιδέα που δεν μπορεί παρά να φέρει στο μυαλό τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, ο Χρήστος Νίκου βαδίζει στον δικό του, λιγότερο ίσως ευφάνταστο, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα αφηγηματικό δρόμο. Κι εδώ έχουμε επί της ουσίας να κάνουμε με μια εναλλακτική πραγματικότητα, όπου η ευτυχία ή η δυστυχία κάθε ζευγαριού εξαρτάται από το περίφημο τεστ, το οποίο αποδεικνύει αν ο έρωτάς τους είναι αμοιβαίος, μονόπλευρος ή τελείως ανύπαρκτος. Μέσα στο ινστιτούτο μάλιστα τα ζευγάρια κάνουν μια σειρά από ασκήσεις προκειμένου να ενισχύσουν τον δεσμό τους και να «αποδείξουν» την αφοσίωσή τους, προτού διεκδικήσουν το πολυπόθητο πιστοποιητικό.

Σε κάποιο μέλλον, ένα «τεστ» θα αρκεί για να βρει κανείς τον έρωτα της ζωής του. Ομως, η αγάπη δεν ήταν, ούτε θα γίνει ποτέ, μια τόσο απλή και ανώδυνη διαδικασία.

Οπως στα «Μήλα», έτσι κι εδώ το μαύρο χιούμορ και η ειρωνεία έχουν την τιμητική τους, με αποκορύφωμα την ίδια τη διαδικασία του τεστ, η οποία περιλαμβάνει το ξερίζωμα ενός… νυχιού (χωρίς αναισθησία) από καθέναν ενδιαφερόμενο. Γενικότερα ο Νίκου μοιάζει από τη μια να αποθεώνει και από την άλλη να κανιβαλίζει τον ρομαντισμό και ειδικότερα τη σύγχρονη εκδοχή του – το «ταίριασμα», για παράδειγμα, που γίνεται στις εφαρμογές ραντεβού. Ολοφάνερα αυτό είναι το βασικό ζήτημα –των σύγχρονων σχέσεων δηλαδή– που απασχολεί τον Ελληνα κινηματογραφιστή, σε ένα φιλμ με αρκετά καλό ρυθμό, αλλά κάπως προβλέψιμη εξέλιξη.

Δυνατό χαρτί

Από την άλλη, μεγάλο ατού της ταινίας είναι σίγουρα οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών· τόσο εκείνη της Τζέσι Μπάκλεϊ όσο και του επίσης οσκαρικού Ριζ Αχμεντ («Sound of Metal»), καθώς και του ταχέως ανερχόμενου Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ, που έγινε περισσότερο γνωστός μέσα από την επιτυχημένη σειρά «The Bear».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT