Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η τελετουργία της κουζίνας και του έρωτα

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η τελετουργία της κουζίνας και του έρωτα

Το βραβευμένο φιλμ «Στη φωτιά» ξεχωρίζει στις ταινίες της εβδομάδας

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φωτιά ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Τραν Αν Χουνγκ
Ερμηνείες: Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Μαζιμέλ

Μία από τις πιο «νόστιμες» αλλά και συγκινητικές ταινίες που έχουμε δει πρόσφατα, κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Βρισκόμαστε στο 1885, στο απόγειο της κλασικής γαλλικής κουζίνας. Ο εύπορος και λάτρης της γαστρονομίας Ντοντέν (Μπενουά Μαζιμέλ) δημιουργεί μια σειρά από θεσπέσια πιάτα, σε συνεργασία με την κορυφαία μαγείρισσά του, Εζενί (Ζιλιέτ Μπινός), με την οποία ταυτόχρονα διατηρεί ερωτική σχέση, παρόλο που εκείνη αρνείται να τον παντρευτεί. Μέχρι που εκείνος θα ετοιμάσει ένα υπέροχο δείπνο αποκλειστικά για χάρη της. Ο Γαλλοβιετναμέζος Τραν Αν Χουνγκ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, με ένα φιλμ-ωδή στην υψηλή γαστρονομία, καθώς και στη σχεδόν μυστικιστική σχέση του φαγητού με τις υπόλοιπες ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, απόλυτα αφιερωμένοι στην τέχνη τους, εκφράζουν μέσω αυτής τον έρωτα, τη στοργή, τη φιλία τους· ένα γεύμα ή δείπνο μετατρέπεται σε τελετουργία μύησης σε έναν κόσμο γεμάτο λεπτές απολαύσεις αλλά και πνευματικές αναζητήσεις. Η κάμερα τα παρακολουθεί όλα αυτά με σεβασμό και ακρίβεια, ζουμάρει πάνω από αχνιστές κατσαρόλες ή συγκινημένα πρόσωπα, δίχως συνοδεία μουσικής. Οι ήχοι της κουζίνας και του τραπεζιού πρωταγωνιστούν εδώ σε ένα απολαυστικό όσο και βαθιά ανθρώπινο φιλμ, που σε αφήνει με το χαμόγελο στα χείλη και μια ευπρόσδεκτη… λιγούρα στο στομάχι.

The Royal Hotel ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Κίτι Γκριν
Ερμηνείες: Τζούλια Γκάρνερ, Τζέσικα Χένγουικ

Η Κίτι Γκριν του πολύ αξιόλογου «The Assistant» επιστρέφει με ένα ακόμα ενδιαφέρον φιλμ γύρω από τη σύγχρονη γυναικεία εμπειρία. Οι νεαρές φίλες Χάνα (Τζούλια Γκάρνερ) και Λιβ (Τζέσικα Χένγουικ) ταξιδεύουν στον κόσμο πιάνοντας περιστασιακές δουλειές. Μια από αυτές θα τις φέρει σε μια απομονωμένη μικρή εργατούπολη, κάπου στην απέραντη αυστραλιανή ενδοχώρα. Εκεί, δουλεύοντας στο μπαρ του ξεπεσμένου Royal Hotel θα έρθουν αντιμέτωπες με τον άξεστο χαρακτήρα των ντόπιων, ειδικά των ανδρών, οι οποίοι δεν θα αργήσουν να τις προσεγγίσουν και ερωτικά, με τα πράγματα σταδιακά να εκτροχιάζονται. Ξεκινώντας από το άγριο, ερημικό τοπίο της Αυστραλίας, η Γκριν στήνει πετυχημένα την ατμόσφαιρα ενός ιδιότυπου θρίλερ που παίζει διαρκώς με την υπομονή και την αγωνία του θεατή. Από τη στιγμή που οι δύο κοπέλες πατούν το πόδι τους στο συγκεκριμένο μέρος, είμαστε βέβαιοι ότι κάτι δεν θα πάει καθόλου καλά. Η κλιμάκωση έρχεται προοδευτικά καθώς οι θαμώνες του μπαρ –αλλά και ο ιδιοκτήτης και οι ίδιες– ποτίζονται όλο και περισσότερο από το αλκοόλ και την αίσθηση εγκατάλειψης και απελπισίας που αποπνέει ο τόπος.

American Carnage ★★½
ΤΡΟΜΟΥ (2022)
Σκηνοθεσία: Ντιέγκο Χαλίβις
Ερμηνείες: Χόρχε Λέντεμποργκ Τζ., Τζίνα Ορτέγκα

Ο τρόμος συναντά την κωμωδία σε ένα φιλμ των Μεξικανοαμερικανών αδελφών Χαλίβις, το οποίο ανακαλεί σε μεγάλο βαθμό ανάλογες φυλετικές σάτιρες σαν το «Get Out» του Τζόρνταν Πιλ. Επειτα από εντολή του υπερσυντηρητικού κυβερνήτη μιας πολιτείας των ΗΠΑ, όλα τα παιδιά μεταναστών από τη Λατινική Αμερική οδηγούνται στο κρατητήριο. Προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλάκιση, τους προσφέρεται η εναλλακτική να δουλέψουν εθελοντικά σε έναν οίκο ευγηρίας, φροντίζοντας τους ηλικιωμένους. Εκεί ωστόσο μια ακολουθία αλλόκοτων γεγονότων θα οδηγήσει ένα γκρουπ από αυτούς στην ανακάλυψη μιας τρομακτικής συνωμοσίας. Διαθέτοντας μια πλειάδα Λατίνων συντελεστών –ξεχωρίζει η γνωστή μας από το τηλεοπτικό «Wednesday», Τζίνα Ορτέγκα–, το φιλμ αντιμετωπίζει το θέμα του ρατσισμού και των ανισοτήτων που υφίστανται ειδικά τα άτομα με τη συγκεκριμένη καταγωγή στην Αμερική. Το… τρομακτικό κομμάτι διαβάζεται προφανώς σαν αλληγορία της παραπάνω παρατήρησης, αν και συνολικά το σενάριο θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος και η σάτιρα να γίνει πιο εύστοχη και τολμηρή.

Arte Povera ★★★
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Φώτης Γεωργιάδης
Εμφανίζονται: Beats Pliz, ΛΕΞ, Μικρός Κλέφτης

Ο Φώτης Γεωργιάδης, μουσικός παραγωγός γνωστός ως Beats Pliz, παρουσιάζει σε ένα ντοκιμαντέρ τη διαδικασία δημιουργίας του πρωτοποριακού άλμπουμ «Arte Povera», το οποίο παντρεύει τις κλασικές μελωδίες με το σύγχρονο χιπ χοπ. Εχοντας συνθέσει ο ίδιος όλα τα μουσικά μέρη, από τα πνευστά και τα έγχορδα που ηχογραφήθηκαν με ορχήστρες στο εξωτερικό, μέχρι τα ηλεκτρονικά «τρυπάνια», ο δημιουργός καλεί μια σειρά κορυφαίων εγχώριων ράπερ να τα ντύσουν με τους στίχους τους. Οι Θεσσαλονικείς ΛΕΞ, Μικρός Κλέφτης, Vlospa, οι Αθηναίοι Εθισμός, Dani Gambino και μερικοί ακόμα τα δίνουν όλα στο μικρόφωνο, ενώ εμείς παρακολουθούμε επί της ουσίας τη δραστηριότητα μιας κοινότητας φανερά δεμένης, «αλήτικα» περήφανης και τολμηρά δημιουργικής.

The Marvels
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Νία ΝταΚόστα
Ερμηνείες: Μπρι Λάρσον, Τιόνα Πάρις, Ιμάν Βελάνι

Οι υπερήρωες της Marvel επιστρέφουν και αυτή τη φορά είναι κατ’ εξοχήν γένους θηλυκού. Η γνωστή μας Captain Marvel (Μπρι Λάρσον), έπειτα από μια ανωμαλία του γαλαξία στην οποία παγιδεύεται, μπερδεύει τις δυνάμεις της με αυτές της μεγαλύτερης θαυμάστριάς της, γνωστής και ως Ms. Marvel, αλλά και της ανιψιάς της, που είναι αστροναύτης. Πλέον οι τρεις τους θα κληθούν να δουλέψουν σαν ομάδα με στόχο τη σωτηρία του Σύμπαντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT