Σπύρος Φωκάς, έλαμψε στην κάμερα των Βισκόντι και Κανελλόπουλου

Σπύρος Φωκάς, έλαμψε στην κάμερα των Βισκόντι και Κανελλόπουλου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 1959, o 22χρονος Σπύρος Ανδρουτσόπουλος από την Πάτρα είχε μόλις αποφοιτήσει από τη Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη και άρχισε αμέσως να δουλεύει στο σινεμά. Aπό Ανδρουτσόπουλος έγινε Φωκάς και πήρε τον πρώτο του ρόλο δίπλα στον Κώστα Χατζηχρήστο και στη Ρίκα Διαλυνά, στην κωμωδία του Βασίλη Γεωργιάδη «Διακοπές στην Κολοπετινίτσα». Ο Αλέκος από την «Κολοπετινίτσα», ο Τάσος Λύγκος από την ταινία «Λύγκος, ο λεβέντης» και ο Γιάννος από το «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού, που προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Καννών του 1959, μέσα σε μόλις ένα χρόνο μπήκε στα στούντιο της Τσινετσιτά. Το 1960 τον σκηνοθέτησε ο Φράνκο Ρόσι στον «Θάνατο ενός φίλου» και στη συνέχεια υποδύθηκε τον Βιτσέντσο Παρόντι, κεντρικό χαρακτήρα στην κλασική ταινία του ιταλικού νεορεαλισμού «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι. Σε αυτή την ταινία, ο ωραίος Ελληνας, όπως είχε καταγραφεί στα πλατό, λάμπει δίπλα στην κινηματογραφική σύζυγό του Κλαούντια Καρντινάλε. Ακολούθησε πλήθος προτάσεων στην Ιταλία, συνεργάστηκε με διάσημους σκηνοθέτες όπως ο Βινσέντε Μινέλι και ο Φερντινάντο Μπάλντι, έγινε περιζήτητος επίσης στην Ελλάδα πρωταγωνιστώντας σε πολλές ταινίες. Και μόλις είχε μπει στα τριάντα.

Οι δεκαετίες του ’70 και του ’80 τον οδήγησαν σταδιακά στις ΗΠΑ. Η δουλειά του στο Χόλιγουντ περιλαμβάνει τις επιτυχημένες ταινίες «Το διαμάντι του Νείλου» (1985) και «Ράμπο Νο 3» (1988). Οπως συνέβαινε ανέκαθεν στο Χόλιγουντ, ο Ελληνας ηθοποιός δεν απέφυγε την τυποποίηση σε ρόλους Ανατολίτη, σαν τον Αραβα μεγιστάνα που υποδύθηκε δίπλα στον Μάικλ Ντάγκλας, στην Καθλίν Τέρνερ και στον Ντάνι ντε Βίτο στο «Διαμάντι του Νείλου», και του Μασούντ κοντά στον εργασιομανή Σιλβέστερ Σταλόνε, όπως τον θυμόταν ο ίδιος ο Φωκάς από τα γυρίσματα στην Ιερουσαλήμ και στην έρημο της Αριζόνας. Πρωταγωνίστησε και στη «Σόνια» του Τάκη Κανελλόπουλου, με την Αντιγόνη Δουδούμη. Με το ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα δέχτηκε πολλές προτάσεις για σειρές, και πάντοτε επέστρεφε στην Ελλάδα όταν τον καλούσαν. Οσο για την Αμερική, ποτέ δεν την αγάπησε όπως τη Μεσόγειο.

Εξίσου πληθωρική με την επαγγελματική ήταν επίσης η προσωπική του ζωή. Ο Σπύρος Φωκάς έκανε τέσσερις γάμους και τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας πολλές οικονομικές δυσκολίες και ενίοτε σε συνθήκες ένδειας. Ενα σοβαρό πρόβλημα υγείας τον οδήγησε στο νοσοκομείο και ποτέ δεν ανέρρωσε. Εφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 86 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT